Дирекция Общински строителен контрол на Столична община е издала заповед

...
Дирекция Общински строителен контрол на Столична община е издала заповед
Коментари Харесай

След блокадата на бул. България: Общината нареди оградата в Стрелбище да се махне

Дирекция Общински строителен надзор на Столична община е издала заповед на компания НИКМИ АД да отстрани поставената оградата, която стопира придвижването по съществуващия път, свързващ блоковете от квартал Стрелбище с бул. Петко Тодоров.

Новината от пресцентъра на Столична община пристигна късно в сряда, откакто митингът в Стрелбище блокира за час придвижването по бул. България.

Десетки стачкуващи излязоха и довечера на митинг поради заплахата в градинката на кръстовището на бул. България и Иван Гешов да изникне 43-етажна постройка.

Поставената ограда по границите на парцела при бул. България и бул. Акад. Ив. Гешов попречва и достъпа до канализационен колектор и тръбопровод, като лимитира естествената им употреба. Съгласно закона компания НИКМИ АД има период за непринудено унищожаване на оградата, оповестяват от пресцентъра на Столична община.

Днес на място екипи на регион “Триадица ” и на дирекция “Зелени системи ” са описали и съществуващата растителност в границите на парцела и са издали наставления за притежателите.

От 2009 година статутът на терена е за зелена повърхност, като предназначението му е предпазено с смяна в Общия организационен проект на Столична община. На това съображение основните архитекти на Столична община през 2013 година и 2016 година отхвърлят да позволен смяна на Подробния организационен проект по направено от притежателите искане, която да разреши строителство.

Със свои решения Върховният административен съд е отхвърлил отводите на Столична община.

И досега основният проектант на София не е позволил смяна на Подробния организационен проект, като е върнал цялата процедура за наново съобщение. За този терен няма нито влезнал в действие Подробен организационен проект, който да разрешава строителство, нито е издавано позволение за градеж, което на този стадий е само декларирано от притежателя предпочитание, прецизират още от пресцентъра.

Позицията на Столична община в лицето на кмета на София и на основния проектант на Столична община е, че статутът на терена по Общ организационен проект, който има статут на закон, е за озеленяване и това не може да бъде променено.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР