Директорката на изгорелия мол в Кемерово Юлия Богданова бе задържана

...
Директорката на изгорелия мол в Кемерово Юлия Богданова бе задържана
Коментари Харесай

Путин няма да уволни губернатора на Кемерово

Директорката на изгорелия мол в Кемерово Юлия Богданова бе арестувана на 5-ия ден след нещастието.

Извършено е претършуване в дома й и скоро ще й бъде предявено обвиняване за нарушение на условията за пожарна сигурност, довели до гибелта на две и повече лица, съобщи представителката на следствения комитет Светлана Петренко, представена от ТАСС.

Според следствието Богданова е получила неведнъж сигнали за минусите на противопожарната система в постройката, само че подчинените й настояват, че постоянно ги пренебрегнала.

Общественото неодобрение бе ориентирано през вчерашния ден и към 26-годишната инспекторка Дария Москальова, за която бе обявено, че последна е проверила противопожарната апаратура в кемеровския мол. По предварителни данни тя направила инспекцията за 2 часа вместо за плануваните 20 дни.

Междувременно съветските медии оповестиха, че Кремъл няма да уволни губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев, чиято оставка беше поискана от околните на починалите при пожара. Той не отиде на мястото на  трагедията с аргумента, че кортежът му ще провокира запушване.

РБК цитира непосредствен до администрацията източник, съгласно който „ Путин, както е известно, не обича да взема кадрови решения под напън, не е последовател на наказателните оставки “. Самият Путин съобщи, че преди да се взема решение въпросът за оставки, би трябвало да се открият отговорните.

Тулеев и заместниците му са дарили еднодневните си заплати на фамилиите на 7 от починалите при пожара, заяви уеб сайтът на кемеровската администрация. Властите регистрираха, че по сметките на околните постъпват дарения от трудови колективи, търговски компании и жители от Русия и от целия свят и досега в благотворителната сметка са събрани 24,3 млн. рубли.

След стихийния протестен протест в Кемерово Тулеев назова протестиращите „ непрекъснати скандалджии “ и съобщи, че са били 200, а не 2000 души. 

Вчера представителят на Путин Дмитрий Песков се опита да оправдае губернатора с „ концентрацията на тъга и страсти “ и призна, че на площада е имало над 2000 души. Песков бе на среща със студенти, пред които изясни за какво президентът Путин не е излязъл пред околните на жертвите и се опита да насочи вниманието към друга тематика:

„ Естествено в прочувствена среда доста бързо се популяризират слуховете, че починалите са доста повече. Клюките от уста на уста са нормални при трагични обстановки. Не мина и без мошеници. В обществените мрежи имаше офанзиви, елементарно установихме от кое място идват – от Украйна и от Турция “, споделя Песков съгласно стенограмата от диалога, оповестена от „ Ехото на Москва “.

„ Путин е доста съответен и прагматичен водач. Ако му задават въпроси, той се среща и дава обещания. Той е доста надалеч от популизма. С навалица от няколко хиляди души човек не може да приказва в стила на Путин “, изяснява прессекретарят. Той добавя, че президентът е отишъл в моргата и е приказвал с инициативната група, която бе пусната да ревизира броя на жертвите след слуховете, че са доста повече от публично оповестените 64. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР