Директорите на енергийната борса и ЕСО - Константин Константинов (вляво)

...
Директорите на енергийната борса и ЕСО - Константин Константинов (вляво)
Коментари Харесай

Енергийната борса започна обединяването си с единния европейски пазар

Директорите на енергийната борса и ЕСО - Константин Константинов (вляво) и Ангелин Цачев (в средата) подписаха съглашение за обединяването в наличието на ръководителя на КЕВР Иван Иванов.

От през днешния ден, 20 ноември, покупко-продажбите с електрическа енергия в сегмента " В рамките на деня " на Българската самостоятелна енергийна борса към този момент са част от единния европейски пазар (Single Intraday Coupling - SIDC). Обединението, осъществено посредством преносния потенциал на българо-румънската граница, е от основно значение, защото ще разреши на търговците доста по-ефективно да балансират портфейлите си и да реализират по-конкурентни цени.

Това е и първата стъпка към постигането на цялостно пазарно обединяване по образеца на Северна и Централна Европа, което би решило множеството дефекти на свободната търговия с електрическа енергия в България. Засега проектите са идната стъпка да е през втората половина на 2020 година, когато Българската енергийна борса ще се включи и към обединявания европейски електроенергиен пазар " ден напред ". Именно тогава значително ще се обезврежда въздействието на локалните производители, които в България са доминирани от държавните АЕЦ " Козлодуй ", НЕК и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", както и мощностите на Христо Ковачки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обединената платформа " В рамките на деня " е извънредно значима и за възходящия дял на ВЕИ мощностите, които имат непостоянно произвеждане. Тя разрешава търговията да се случва допустимо най-близо до времето на доставка, което е от изгода както за участниците на пазара, по този начин и за ръководството на енергийните системи.

Кой взе участие

Освен България към обединената краткосрочна търговия на електрическа сила се включват още Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения. Те се причисляват към към този момент работещите в границите на Единния европейски пазар страни: Австрия, Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Норвегия, Холандия, Португалия, Испания и Швеция. До края на годината пък се чака и свързването на покупко-продажбите през границата България-Гърция към общия пазар.

" 20 ноември е денят на първите доставки на електрическата енергия в границите на пазарното обединяване. Осигурен е и междусистемен потенциал за транспорт, което разрешава търговия с всички останали пазарни зони ", оповестиха от Електроенергийния систематичен оператор, чийто изпълнителен шеф Ангелин Цачев в това време подписа съглашение с шефа на енергийната борса Константин Константинов за уговорките на двете сдружения след присъединението на българския пазар към общия.

Какви са цените

Сделките в първия ден на търговията са за относително дребни количества - изтъргувани са общо 107 МВт, като за съпоставяне в предходни дни размерите са били към и над 1000 МВт. Това може да се изясни с момента на акомодация на търговците, защото упованията са след обединяването търговията да се усили.

Какви тъкмо ще са цените на силата е мъчно да се предвижда, само че в тази ситуация е по-важно, че няма да има огромни разлики сред българската цена и тази в прилежащите страни, както постоянно се случваше до момента. Също по този начин ще се намалят и разноските за небаланси, които търговците трябваше да вършат, в случай че останат без електрическа енергия при търговете в сегмента " Ден напред ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР