Директори на училища изразиха в четвъртък притеснения за избора на

...
Директори на училища изразиха в четвъртък притеснения за избора на
Коментари Харесай

Училищни директори са притеснени за тестовете на най-малките

Директори на учебни заведения показаха в четвъртък терзания за избора на теста, изработен от здравното министерство, от който зависи връщането на учениците от 1 до 4 клас в класните стаи в най-засегнатите от Covid-19 райони.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България Диян Стаматов, който е и шеф на столичното 119-о учебно заведение, съобщи на конференция, че първото огромно терзание на него и сътрудниците му е обвързвано с избора на самия тест. Според съюза той е подобаващ за 16-17-годишни възпитаници, а не за деца на 7-10 години. Според Стаматов дребните деца ще се затруднят с него, както шефовете и учителите.

" Очакванията ни бяха това да бъдат близалки, тестванията да се лесни за потребление и децата от 1 до 4 клас да ги употребяват игрово ", изясни Стаматов. Той добави, че определеният тест би трябвало да бъде подготвен за 10-20 минути и в случай че дете в 1 клас го прави, към него би трябвало да има най-малко двама индивида, които да му оказват помощ. Стаматов сподели, че към момента не е конкретизирано по какъв начин ще се прави дезинфекцията на класните стаи след тестването - кой ще изхвърля употребяваните проби, защото са рисков боклук.

В София в този момент има 150 000 възпитаници, като от тях 50 000 са от 1 до 4 клас. 16 000 са работещите в образованието в столицата, като от тях учителите са 14 000. В 240 учебни заведения през другата седмица би трябвало да бъде направена организация за тестването на учениците, изясни Диян Стаматов.

Той сподели, че публичната поръчка, която е направена, е за 400 000 проби, а учениците от 1 до 4 клас в страната са 230 000. " Няма сигурност за продължителността на този развой, а всеобщото национално тестване би трябвало да продължи в идващите пет-шест месеца, с цел да се подсигурява безвредното присъствено обучение на дребните възпитаници ", съобщи Стаматов.

Мая Зафирова - шеф на 140-о Средно учебно заведение " Иван Богоров " в София, попита от кое място ще се набират тестванията за учителите, които ще оказват помощ за тестването на дребните възпитаници, а те би трябвало да бъдат направени преди тестването на децата.

Учениците от 1 до 4 клас, които сега учат в електронна среда поради заболяемост на общинско ниво над 750 на 100 000 души, ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември. Това ще стане, в случай че дистрибуторите на утвърдените здравното министерство проби доставят контрактуваните количества до 8 ноември, министърът на образованието и науката акад. По-големите възпитаници - от 5 до 12 клас, ще стартират да се връщат в класните стаи поетапно най-малко седмица след най-малките -.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР