Директори на училища и родители протестират срещу постановление на Министерския

...
Директори на училища и родители протестират срещу постановление на Министерския
Коментари Харесай

Недоволство заради промяна в балообразуването за медицинските специалности

Директори на учебни заведения и родители стачкуват против разпореждане на Министерския съвет от края на предходната година, съгласно което се трансформира метода, по който ще се влиза в медицинските специалности. В бала към този момент ще вземат участие оценките по биология и химия от 8 до 10 клас, конкурсните изпити също ще са върху този материал.

Основният проблем - по този начин ще се обезсмисли профилираното образование по химия и биология в 11 и 12 клас, което е на доста по-високо равнище. Учениците от 11 клас пък не са предизвестени за смяната и не към този момент не могат да покачат триумфа си със задна дата.

Досега в Медицинските университети се влизаше с оценката от матурата по Български език и литература плюс утроените оценки от изпитите на съответния университет по химия и биология. С измененията, обнародвани в Държавен вестник, остават утроените оценки от изпитите по химия и биология, само че към този момент ще се взимат и оценките по химия и биология от 8 до 10 клас. Това значи, че учениците, които желаят да учат медицина, дентална медицина или фармация няма да имат никакъв тласък да учат естествени науки в 11 и 12 клас.

" Изцяло, напълно се обезсмисля профилираното образование във втори гимназиален стадий по естествени науки. Не може просто с лека ръка да се зачеркне един цялостен закон, един цялостен стадий - това е вторият гимназиален стадий на междинното обучение. Тогава да учим до 10 клас и да приключим ", разяснява Ивайло Ушагелов, шеф на НПМГ.

" Защо имаме втори гимназиален стадий с профил " Природни науки ", в случай че тази оценка не значи нищо за никого ", пита Наско Стаменов, преподавател по химия в НПМГ.

Обезсмисля се профилът " Природни науки " освен в НПМГ, само че и в доста езикови, математически и природо-математически гимназии, споделя още Ивайло Ушагелов и припомня, че профилираното образование беше наложено преди няколко години точно от просветното министерство. Освен това конкурсните изпити също ще се организират върху материала от 8 до 10 клас.

" Това образователно наличие, което е до 10 клас то е на едно много, много ниско равнище. Нивото на изпита по биология и химия ще падне. Ще идват по- едва подговени деца по този метод ", проучва Ивайло Ушагелов, шеф на НПМГ.

Има още един проблем- учениците от 11 клас ще бъдат ощетени. Те към този момент не могат да покачат оценката си по химия или биология от 8 до 10 клас.

" Дете, което в първия гимназиален стадий една от годините е имало оценка друго от шест, сега не може да се яви на подобен изпит за смяна на оценката, най-малко да опита, с цел да може да си поправи тази оценка ", сподели Ивайло Ушагелов, шеф на НПМГ.

" За тях влакът е тръгнал, което е изцяло непочтено ", разяснява Наско Стаменов.

Родители на единайсетокласници желаят постановлението да бъде преразгледано.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР