Директори на американската технологична компания Meta обсъждат забрана за политическа

...
Директори на американската технологична компания Meta обсъждат забрана за политическа
Коментари Харесай

Мета обмисля спиране на политическите реклами в ЕС

Директори на американската софтуерна компания Meta разискват възбрана за политическа реклама в Европа след опасения, че нейните обществени мрежи като Фейсбук и Instagram няма да могат да изпълнят идните разпореждания на Европейски Съюз, ориентирани към онлайн акциите, написа Financial Times, съобщи Инвестор.

Регулаторите в Брюксел изготвят нови закони, които да влязат в действие през идната година. Те целят да принудят огромните интернет групи да разкриват повече за политическите групи, които стоят зад онлайн акциите, и към кои консуматори се прицелват.

Ръководената от основния изпълнителен шеф Марк Зукърбърг Meta е загрижена, че дефиницията на политическите реклами в проекта ще бъде толкоз необятна, че ще бъде по-лесно да се откажат всички платени политически акции в уеб страниците на компанията, настояват двама източници на Financial Times, осведомени със протичащото се в компанията.

По думите им ходът се обмисля съществено, защото потребителите значително не се интересуват от сходно наличие и приходите, генерирани от политически реклами, са дребни спрямо останалата част от бизнеса.

Между 2019 и 2020 година компанията е генерирала под 800 млн. $ доходи от политическа реклама в Съединени американски щати, твърди изследователската група Insider Intelligence. Това е по-малко от 1% от общите рекламни доходи на колоса за същия интервал.

Източниците, осведомени с въпроса, предизвестяват, че диалозите сред висшия мениджмънт на Meta не престават и някои са срещу възбраната на политически реклами. Окончателно решение ще бъде взето, откакто Европейски Съюз реализира единодушие за дефиницията на това какво съставлява реклама в новите си разпореждания, допълват източниците.

Meta не е дала отговор на запитването за коментар.

В зората на изборите в Съединени американски щати през 2016 година обществени мрежи, в това число Фейсбук, TikTok и Twitter, бяха подложени на критика, че не съумяват да овладеят дезинформацията и конспирациите, с цел да предотвратят изборната операция.

Зукърбърг в частност отхвърля инспекцията на обстоятелствата в политическите реклами с аргумента, че частните компании не би трябвало да бъдат „ съдия на истината “. Въпреки това Meta краткотрайно спря политическата реклама преди и по време на значими гласувания, да вземем за пример при президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година

Съгласно предложенията на Европейски Съюз, групи като Фейсбук и Гугъл ще бъдат принудени да бъдат по-прозрачни по отношение на метода, по който популяризират политическа реклама, като да вземем за пример демонстрират какъв брой костват рекламите, кой им е платил и какъв брой хора са гледали наличието.

Европейската комисия, Европейският парламент и страните членки на Европейски Съюз би трябвало да съгласуват окончателното определение за политическа реклама до 5 юни според новата регулация.

Но институциите в Европейски Съюз наподобява имат необятен консенсус с описанието на Европейска комисия за политическата реклама като разпространение на обръщение от „ политически състезател, или което може да повлияе на резултата от избори “.

Регулаторите в Брюксел обаче не са съгласни по отношение на обсега на рестриктивните мерки, които регламентът може да наложи на софтуерните колоси във връзка с достъпа до потребителски данни с оглед таргетиране на политическа реклама.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР