Директори и учени алармират пред “Труд” за мистериозна липса на

...
Директори и учени алармират пред “Труд” за мистериозна липса на
Коментари Харесай

Музеите пред фалит

Директори и учени сигнализират пред “Труд” за мистериозна липса на 12 млн. лв.
Средствата за заплати и прехрана са гласувани от депутатите, само че ги няма в постановлението на Министерски съвет

Парите са за заплати и комунални разноски

Директори и учени от музеите у нас сигнализираха пред “Труд” за заплаха от банкрути на институтите. Те са изпратили незабавно питане до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и министъра на културата Атанас Атанасов поради мистериозната липса на 12 млн. лв. от оповестено в Държавен вестник разпореждане на Министерския съвет, които средства са гласувани от Народното събрание в Бюджет 2022 година

Депутати от ръководещото болшинство сбито разясниха пред “Труд”, че въпросът е коментиран на комисия по просвета и идната седмица ще има чуване на министъра на културата. От опозицията се въздържаха от формален коментар, само че припомниха, че средствата бяха в началото отхвърлени в бюджетна комисия, само че по време на дебатите за Бюджет 2022 година в пленарна зала изненадващо бяха гласувани с съвсем цялостно болшинство след гледище на шефа на комисията по бюджет Любомир Каримански (ИТН). Народни представители с дълголетен опит нарекоха „ повече от странно” разминаването в текстовете на постановлението на Министерски съвет, плана на разпореждане и най-много Закона за държавния бюджет, тъй като не може подзаконов нормативен акт да трансформира текст, гласуван от националното заседание.

Музейни чиновници обясниха пред “Труд”, че сумата от 12 млн. лв. е за фонд работна заплата, осигуровки и прехрана на институциите. Директори на районни музеи разясниха и хронологията на оповестението на средствата, защото наблюдават тематиката доста деликатно. На 4 март в Държавен вестник е оповестен Бюджет 2022 и там в точка 10.2 тези средства попадат. Впоследствие е квалифициран и план на разпореждане на Министерския съвет (ПМС), с което се регламентира разходването на тези средства. В него, в точка 19 и точка 30 са разпределени средствата към музеите - надлежно за общинските и районните музеи и за националните. При първите, средствата влизат в съответната община, а вторите са под шапката на министерството на културата.

“Труд” насочи питане до Министерския съвет за какво текстовете на член 19 и член 30 от съгласувания план на Постановление на Министерски съвет за 12 млн. лв. за музеи и художествени галерии според член 1, алинея 5, т.10. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година са отпаднали и са сменени с други текстове в обнародваното на 22 март 2022 година Постановление на Министерски съвет №31 от 17 март 2022 година

До публицистичното привършване на броя отговор от пресслужбата на премиера Кирил Петков не беше получен.
Даниел Руменов, шеф на Регионален исторически Музей - Шумен, пред “Труд”: Стресова обстановка, нямам доверие да е неточност


Имаше едни 12 млн. лева, само че ги няма към този момент, не попадат в постановлението. За нас обстановката е стресова и това би засегнало цялата активност и работните заплати. Ние сме огромна конструкция, имаме 11 обекта, които би трябвало да се поддържат. До овакантяване на експерти може би няма да се стигне, само че ние няма да можем да притеглим други хора, тъй като има такива, които се пенсионират. Но на тези заплати по какъв начин ще притеглим фрагменти? Не имам вяра да е станала неточност, уверен съм, че е съзнателно. Те нали споделиха, че не желаят да дават пари на хора, които единствено бършат прахуляк и индивида си свърши неговото. Но това е обжалваемо и е нарушаване.
Д-р Иван Църов, шеф на Регионалния музей във Велико Търново, пред “Труд”: Ще се наложи да затваряме по финансова насила


От Сдружение “Български музеи” е изпратено писмо, чакаме да забележим какъв ще е отговорът и ще решим какви дейности ще предприемем. Неотдавна музейните чиновници всеобщо се подвигнаха на митинги, такова напрежение назрява и сега. Не желаеме средства единствено за себе си, а най-много за запазване на националната памет. Заплатите на музейните експерти са 750 лв.. През последните 2-3 месеца напуснаха петима от положителните ни фрагменти. С тази държавна политика, в музейните институции ще останат единствено запалянковци на предпенсионна и пенсионна възраст, тъй като младите чиновници ще са се разбягали. Ще се наложи да затваряме историческите обекти по насила, тъй като няма да имаме средства за издръжката им.
Доц. Огнян Тодоров, шеф на Природонаучния музей в Пловдив, пред “Труд”: Има риск от всеобщо овакантяване на чиновници


Това, което нас ни озадачи доста, бе обстоятелството, че когато на 22 март 2022 година в Държавен вестник бе оповестено постановлението на Министерския съвет, в него липсваха въпросните член 19 и член 30, които касаят въпросните 12 млн. лв.. Това мощно ни тормози, тъй като не знаем по каква причина текстовете, които регламентират финансите на държавните и общински музеи не попадат в документа. Нямаме и никаква информация от министерствата на финансите и културата. Ще дам образец, че за декември 2021 година сметката за ток в нашия музей беше 3800 лв., а за януари тази година е 21 300 лв.. Природонаучният музей в Пловдив е най-посещаваният в страната и през уикендите имаме по към 1000 гости дневно, генерираме много съществени доходи. Но останалите музеи, които са в по-малки градове, просто няма да устоят без тези средства. Голям риск е и вероятно всеобщо овакантяване на музейни чиновници, тъй като мъчно могат да живеят с 800 лв. заплата, до момента в който в други браншове биха получили по-големи заплати. При нас уредничка на единствения цифров планетариум в България напусна, тъй като няма по какъв начин да заплаща и квартира с тези средства. А уменията є са характерни и сега не можем да намерим различен чиновник, който да я размени. За такова заплащане мъчно можем да намерим нов експерт, както и младежи, които да стартират работа при нас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР