Директорът Заводи за Европа в Leoni Ралф Зингман (вдясно) формално

...
Директорът Заводи за Европа в Leoni Ралф Зингман (вдясно) формално
Коментари Харесай

Leoni в крайна сметка избра Плевен за новия си завод

Директорът " Заводи " за Европа в Leoni Ралф Зингман (вдясно) официално разгласи началото на плана. Зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев уточни, че инвестицията е предпочитана

© Велко Ангелов Още по тематиката
Германският производител на кабелни системи Leoni удостовери интереса си към България

Очаква се крайното решение за мястото на завода да бъде взето от управителния съвет на концерна
23 ное 2017
Германската Leoni Grup изследва Плевен за първата си инвестиция в България

Градът се пробва да възвърне позицията си на индустриален център
27 окт 2016 След две години на изследвания и многократни визити в България немската Leoni в последна сметка избра Плевен за новия си цех. Групата е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и окабеляване за коли.

Инвестицията в северозападния град ще бъде към 32 млн. евро и ще обезпечи над 2000 работни места, което се чака да раздвижи стопанската система на района като цяло. Заводът ще бъде отворен отчасти до края на тази година, а през 2020 година ще проработи на цялостен потенциал.

Проект за огромен клиент

Изграждането на завода ще стартира през есента, като половината от плануванаъа сума ще бъде вложена в строителство, а останалата е за машини и съоръжение. Решението за инвестицията в предприятието, което ще създава окабеляване за автомобилната промишленост, е обвързвано с план за един от най-големите клиенти на групата, сподели шефът " Заводи " за Европа в Leoni Ралф Зингман, като посочи единствено че компанията е немска.

Не е решено към момента дали предприятието ще работи чартърен или ще е притежател на бъдещата постройка, за която към този момент е определен строител. Още до края на годината ще стартира отчасти произвеждане. През идната година ще бъдат застроени и останалите площи, а хората ще се наемат поетапно, тъй че производството да доближи оптимален потенциал през 2020 година Според Зингман групата деликатно е проучила пазара на труда и чака да откри нужните й над 2000 души. В Плевен работи и още един производител на окабеляване - " Електрокабел ", чийто краен притежател е френската Nexans през немското си отделение.

Бързината е преимущество

За инвестицията на Leoni България се е конкурирала със Сърбия, Украйна и Македония, стана ясно на конференцията при представянето на плана. По думите на Зингман решаваща за този план се е оказала поддръжката на икономическото министерство. " Работим по-малко от година и успяхме в много къси периоди да отговорим на условията на компанията, в това число за нормативни промени, за което имахме политическата поддръжка на всички парламентарни групи ", сподели зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев. Той посочи, че измененията са свързани с остаряла уредба, обвързвана с потреблението на избрани субстанции в индустрията, която в този момент е хармонизирана със законодателството на Европейски Съюз. " Може би бързината беше главният фактор, който наклони везните в интерес на България ", добави Манолев.

Приоритетен вложител

Това е най-голямата инвестиция в района за последните 10 години, уточни регионалният шеф на Плевен Мирослав Петров. " 2000 работни места са нещо съществено, което в действителност ще даде подтик на района ", добави той.

Проектът е категоризиран като предпочитана инвестиция и следва издаването на документ, сподели Манолев. Приоритетното отнасяне включва освобождение от разнообразни такси и налози, бързо административно обслужване, профилиран екип разполагаем на вложителя до привършване на плана, възобновяване на осигуровки.

Дълго изследване

Leoni оглежда българския пазар от много време. Още през 2016 година кметът на Плевен Георг Спартански разгласи, че компанията има интерес към инвестиция в града. Миналата есен представители на групата още веднъж посетиха Плевен за среща в общината, само че тогава от Leoni разясниха за " Капитал ", че към момента няма дефинитивно решение за построяването на цех и следва изследване на пазара на труда.

Справка в Търговския указател демонстрира, че в края на януари немската група е записала локално сдружение - " Леони България ", с 5.9 млн. лева капитал, от които към този момент са импортирани 4.1 млн. лева Като шефове са вписани трима немски жители, които съставляват сдружението дружно по двама. Предметът на активност е създаване и произвеждане на съоръжение, системи и съставни елементи, в частност кабелни снопове, за автомобилната индустрия.

За групата Leoni работят над 86 хиляди души в 31 страни. През 2017 година консолидираните продажби на компанията са 4.9 милиарда евро, а чистата облага е 144 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР