Директорът Рафаел Гроси съобщи, че по защитния корпус на централата

...
Директорът Рафаел Гроси съобщи, че по защитния корпус на централата
Коментари Харесай

МААЕ: Има три попадения по АЕЦ Запорожие, няма ядрена опасност, но това е сериозен инцидент

Директорът Рафаел Гроси заяви, че по защитния корпус на централата е имало три директни попадения. По думите му това се случва за първи път от ноември 2022 година

" Призовавам да се въздържаме от дейности, които опонират на петте правилото на МААЕ и заплашват нуклеарната сигурност ", обърна се към воюващите страни генералният шеф на Международната нуклеарна организация.

" Съобщава се за един умрял. Щетите по Шести блок не са компрометирали нуклеарната сигурност, само че това е сериозен случай с капацитет да наруши целостта на защитната система на реактора ", обявиха от МААЕ, представени от Българска телеграфна агенция.

МААЕ разгласи, че е получила информация за гърмежа от управлението на Запорожката АЕЦ, а информацията подхожда на наблюденията на МААЕ.

20 минути преди офанзивата в този регион е имало планувана ревизия на специалисти на МААЕ, заяви съветската страна.

IAEA experts have been informed by ZNPP that a drone detonated on site today. Such detonation is consistent with IAEA observations. “I urge to refrain from actions that contradict the 5 IAEA principles and jeopardise nuclear safety, ” Director General said.
— IAEA - International Atomic Energy Agency ⚛️ (@iaeaorg)

По-рано " Росатом " и управлението на АЕЦ " Запорожие " оповестиха, че има трима ранени при офанзивата с два дрона по АЕЦ " Запорожие ", като един от тях е в тежко положение. Общо три дрона са били изстреляни, като единият е блъснал камион с артикули до постройката на АЕЦ.

Русия упрекна Украйна, която пък отхвърли да стои зад офанзивата. 

Кадър: " Известия "

Андрий Юсов, представител на Главното разследващо ръководство към Министерството на защитата на Украйна, изрично отхвърли да е имало офанзиви против окупираната от Русия АЕЦ в югоизточната украинска Запорожка област.

" Украйна не взе участие в каквито и да било въоръжени провокации в нелегално окупираната от Русия АЕЦ. Държавата агресор за следващ път заплашва нуклеарния обект, цивилното население и околната среда на цяла Европа ", акцентира Юсов.

Той загатна за " добре известна и непрекъснато незаконна процедура на нашествениците " да имитират офанзиви против атомната централа, да разполагат там бойци и да я минират.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР