Директорът на Военномедицинската академия и бивш началник на щаба е

...
Директорът на Военномедицинската академия и бивш началник на щаба е
Коментари Харесай

Навсякъде ли у нас е в ход поставянето на трета COVID доза?

Директорът на Военномедицинската академия и някогашен шеф на щаба е измежду първите имунизирани с трета доза у нас. Професор Венцислав Мутафчийски дружно с 11 други медици си сложиха подсилващата доза ден след рекомендациите на здравното министерство.

Снимка: bTV

Навсякъде ли е в ход слагането на трета доза - въпрос към Кристина Налбантова, здравей!

От Министерство на здравеопазването още не са дали съответен отговор могат ли пунктовете да стартират да слагат трета доза. В доста от тях, измежду които и в „ Пирогов “, чакат зелена светлина от институциите.

Ваксината, която ще се ползва, е тази на „ Пфайзер “, а една от формалните рекомендации на съвета по имунопрофилактика е да се изследват антителата. Не стана ясно дали от здравното министерство ще покриват тези разноски.

Снимка: bTV

А лекарите регистрират, че искащите да подсилят имунитета си се усилват всеки ден.

Анжела Мизова споделя, че като фармацевти тя и сътрудниците й са на първа линия ежедневно. Завършва имунизацията си преди 7 месеца.

„ Бих се ваксинирала с трета доза при първа опция. И се надявам ние, като експерти, работещи с Коронавирус заболели, да попадаме в нея. Основно беседваме с контактни на болните, само че в доста от случаите са и самите заболели. Те вървят при експерти и по-късно непосредствено идват с рецептата в аптеката “, споделя Мизова.

Сред първите имунизирани е някогашният шеф на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, както и още 11 медици от Военномедицинската академия.

На някои места обаче към момента не могат да стартират с слагането на трета игла - тъй като чакат рекомендацията да се официализира. Д-р Плачкова споделя, че към този момент има доста искащи и че укрепване е належащо най-много за уязвимите групи.

„ Всички, които по някакъв метод имат намален имунен отговор, и неприятен имунолугичен статус. Това са безчет доста болести. Онкоболни, диабетици, астматици “, споделя доктор Радостина Плачкова, доктор във имунизационния пункт на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ".

Според проф. Тодор Кантарджиев - проучване на антителата за хора над 65 и с отслабена имунна система преди трета доза не е належащо.

Снимка: bTV

„ Презумпцията е, че имунната система с придвижване на възрастта има нужда от една последваща доза. Третата доза е добра концепция и страничните резултати не са повече от тези на втората доза “, изясни Кантарджиев.

Той разяснява, че към 50% от хората не наподобяват добър имунитет - и укрепване е належащо и при тях.

Трети дози на рисковите групи към този момент се слагат в доста страни, измежду които Съединените щати, Израел, Испания, Германия, Гърция, Румъния.

А на Единния информативен портал към този момент разгласяват данни за броя на инфектираните имунизирани. Те са 234, или под 13% при 1835 нови случая.

Имунизирани са били и шестима от 99 умряли. А от 684 новопостъпили в болница - 59 са с ваксина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР