Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха трябва

...
Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха трябва
Коментари Харесай

Проект: Директорът на въздушната спешна помощ ще подлежи на ежегодна атестация

Директорът на Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха би трябвало да има минимум една година стаж в лечебно заведение с главен предмет на активност реализиране на незабавна здравна помощ или в конструкция на лечебно заведение, осъществяваща здравна помощ на пациенти със незабавни положения и да има добита подготовка по здравен мениджмънт. Това излиза наяве от плана на Правилника за устройството и активността на Центъра за  незабавна здравна помощ по въздуха (ЦСМПВ), оповестен за публично разискване.

Директорът ще бъде шеф на всички останали 67 души, работещи в Центъра, и ще предстои всяка година на препоръка. Според плана главните цели на атестирането са да се откри равнището на управническите умения на шефа и на нужната му за задачата професионална квалификация; да се оцени процесът на ръководство и резултатите от него, в това число постигнатото и планувано възстановяване на активността на центъра и да се оцени осъществяването на функционалностите и дилемите, регламентирани в нормативните актове и длъжностната характерност на шефа. Атестирането ще се прави от комисия, избрана от министъра на опазването на здравето за всеки съответен случай, в период до два месеца след приключване на периода от предходното атестиране, а шефът ще бъде уведомяван за деня на атестацията не по-късно от пет работни дни преди провеждането й. Министърът на опазването на здравето може да приключи с предупреждение контракта на шефа, в случай че той е получил последна оценка „ негативна “. 

И шефът, и заместникът му ще бъдат назначени след осъществяване на конкурс, като условието за зам.-директора е да има приета здравна компетентност и добита подготовка по здравен мениджмънт.

ЦСМПВ ще е лечебно заведение с непрестанен денонощен режим на работа, а работният график ще се изготвя въз основата на 12-часови наряди и екипна организация на труда. Дейността на центъра ще се реализира от стационарни диспечерски екипи в координационната централа и мобилни незабавни екипи, които включват реанимационни екипи, лекарски екипи, долекарски екипи и домедицински екипи.

Координационната централа ще обезпечава оперативното управление при оказване на незабавна здравна помощ по въздуха, като ще разпорежда осъществяването на екип за незабавна здравна помощ по въздух след разрешението на Министерство на здравеопазването за използването и активирането на въздушния превоз и ще взе участие в координацията на осъществяването на полетите. Мобилните екипи ще реализират незабавна диагностика и лекуване на остро настъпили нарушавания на жизненоважни функционалности на болни и потърпевши лица. 

Центърът ще оказва незабавна помощ на местопроизшествието и по време на превозването на болни и потърпевши лица, ще обезпечава медицински експерт или екип при нужда от въздушен превоз на донори на органи и на органи, предопределени за трансплантация и на кръв и кръвни съставки, ще обезпечава медицински експерт или екип при осъществяване на въздушен превоз за потребностите на Министерство на здравеопазването при нужда от придружаване.

Предвижда се в ЦСМПВ да се реализира образование на специализанти по незабавна медицина и да се организират курсове за продължителна подготовка на медицински експерти, след издаване на утвърждение от министъра на опазването на здравето.

На работещите в ЦСМПВ ще се изплаща в допълнение заплащане за характерни условия на труд при присъединяване в най-малко един полет в съответния месец, в размер не по-малък от 300 лева месечно.

Пълния текст на плана може да видите , а на претекстовете към него - .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР