Директорът на Северен поток 2 Матиас Варниг разкри пред германския

...
Директорът на Северен поток 2 Матиас Варниг разкри пред германския
Коментари Харесай

Германският приятел на Путин: Какво искаш - цяла Украйна?

Директорът на " Северен поток 2 " Матиас Варниг разкри пред немския " Ди Цайт " детайлности за свои диалози с Владимир Путин, извършени след началото на войната в Украйна. Шефът на дъщерното сдружение на Газпром е считан за доста непосредствен другар на съветския президент, пише  .

" Държавна загадка "

Варниг споделя, че се е видял с Путин малко преди съветската инвазия в Украйна. След тази среща е останал с усещането, че съветският президент мисли рационално. Няколко месеца след нахлуването в Украйна германецът се е срещнал още веднъж с Путин в Москва, на четири очи. Варниг твърди, че тогава се е опитал да го убеди да спре войната.

Варниг споделя още, че е задал на Путин следните въпроси: " Какви са задачите ти? Говориш за Донецк и Луганск, а в това време твоите войски желаят да завладяват Киев. Как се връзва това с изказванията ти? Искаш Одеса, Харков или цяла Украйна? Или дори повече? ". Отговорът на Путин, съгласно него, бил просто: " Това е държавна загадка ".

Матиас Варниг твърди още, че в същия диалог Путин му предложил да се реалокира дружно със фамилията си в Москва. " Ще намерим нещо за теб тук ", уверил го съветският президент. Но германецът отхвърлил предлагането.

" Токсичен "

Варниг твърди, че се познава с Путин от 90-те години на предишния век. По това време германецът е работил за " Дрезднер Банк " в Санкт Петербург. Други източници настояват, че първите им контакти са от 1989 година в Дрезден, където Варниг е бил сътрудник на ЩАЗИ, а Путин - на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Германецът признава, че връзките му с съветския президент са го създали " отровен " за обкръжението му.

През годините Варниг е бил член на Съвета на шефовете на банка " Россия ", както и на Надзорния съвет на ВТБ. Той е бил и ръководител на Съвета на шефовете на " Русал ", взел участие е в управителните препоръки на " Транснефт " и " Роснефт ". Оттегля се е оттова през май 2022 година, малко след началото на съветската инвазия, само че остава отпред на дъщерното сдружение на Газпром " Северен поток 2 ", което построява едноименния газопровод.

Варниг споделя още, че страхът на Путин от ковид е невъобразимо огромен и поради това той се е изолирал от външния свят. Почти никой не може да го посещава, а по-голямата част от връзката се прави посредством телефонни диалози и видеовръзки, изяснява Варниг. Шефът на " Северен поток 2 " споделя още, че не е забелязвал признаци Путин да е болен.

" Отиваш при палач "

От обявата в " Ди Цайт " научаваме още, че брачната половинка на Варниг Елена, която е родена в Русия, до неотдавна е била противничка на Путин. Нейните родственици, живеещи там, са ставали неведнъж очевидци на корупцията и проблемите в здравния бранш. Преди едно от пътуванията на брачна половинка си до Москва тя му декларирала следното: " Не ти поисквам прелестно пътешестване. Отиваш при палач ". След началото на войната обаче Елена заела страната на Русия. " Не мога да бъда срещу Путин. Не бих желала да пребивавам в свят, в който Русия е победена ", споделя тя.

Варниг е обект на наказания от страна на Съединени американски щати, а немските данъчни служби ревизират финансите му. По личните му сведения Варниг има осем къщи и два жилището, без да се броят парцелите, които фамилията му употребява за лични потребности. Част от имуществото на Варниг е на името на децата му - поради възможното налагане на нови ограничения против него.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР