Директорът на общинското предприятие Общински жилища и имоти в Шумен

...
Директорът на общинското предприятие Общински жилища и имоти в Шумен
Коментари Харесай

Шеф на общинско предприятие в Шумен е осъден за умишлено източване на язовир

Директорът на общинското дружество " Общински жилища и парцели " в Шумен Юлиян Вълчев е с влезнала в действие присъда за умишлена занемареност. Това оповестиха от пресслужбата на варненската Апелативна прокуратура.

Вълчев е наказан в качеството му на някогашен началник на " Напоителни системи " в Шумен, за това, че е разпоредил източване на водата от язовир за осъществяване на противозаконен лов на риба.Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е удостоверил неоправдателната присъда на Вълчев на 15 януари т.г. Така някогашния началник на " Напоителни системи " е наказан дефинитивно на 2 години отнемане от независимост с 4 годишен изпитателен период.

Делото против някогашния шеф на " Напоителни системи " стартира, откакто през лятото на 2013 година язовир " Нови пазар 1 ", очакван за напояване, беше източен. Според обвиняването, Вълчев е наредил на пазача на язовира да изпусне водата, с цел да улесни нерегламентиран икономически лов на риба и по този начин е предизвикал на " Напоителни системи " вреди в размер на 49 хиляди лева

От 500 хиляди куб. метра вода в язовира, след разпореждането му, е останала единствено едвам една десета от общия размер. За това Юлиян Вълчев беше предаден на съд от Окръжната прокуратура в Шумен по обвиняване в умишлена занемареност, от която са породени обилни вреди за държавното сдружение " Напоителни системи ".

Влязлата в действие присъда завари наказания като шеф на предприятието " Общински жилища и парцели " в Шумен, което е част от локалната администрация.

Прокуратурата чака реакцията на община Шумен, като счита за аморално наказан като длъжностно лице за умишлена занемареност да управлява общинска компания, се показва в прессъобщението на варненската Апелативна прокуратура Юлиян Вълчев, един от деятелите на ГЕРБ в Шумен.

Той беше назначен за шеф на общинското дружество " Общински жилища и парцели " през ноември 2017 година, макар воденото се против него следствие и повдигнатото обвиняване за занемареност.

Присъдата против Вълчев на първа инстанция беше произнесена на 12 февруари 2018 година от Шуменският областен съд. За проявената умишлена занемареност му бе наложено наказване 2 години отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период. С присъдата на първата правосъдна инстанция Вълчев бе лишен от право да заема държавна или социална служба
за период от 2 години.

Въпреки това той продължи да ръководи общинското дружество в Шумен, а като негов шеф кметът на града Любомир Христов, сподели в отговор на журналистически въпрос, че ще изчака решаването на делото на последна инстанция.

На 17 юни 2019 година състав на Апелативния съд във Варна удостовери неоправдателната присъда, само че онази част от решението, съгласно която Вълчев нямаше право да заема държавна или социална служба.

Сега, след произнасянето на Върховния касационен съд и след дефинитивно влязлата в действие присъда на Вълчев, кметът на Шумен Любомир Христов разгласи, че ще се запознае с решението на съда и ще предприеме нужните дейности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР