Директорът на Националния филмов център у нас Жана Караиванова и

...
Директорът на Националния филмов център у нас Жана Караиванова и
Коментари Харесай

НФЦ и Ню Бояна филм студио“ се споразумяха за финансова и логистична подкрепа на българското кино

Директорът на Националния кино център у нас Жана Караиванова и изпълнителният шеф на „ Ню Бояна филм студио “ Ярив Лернер подписаха съглашение за съдействие. Киносредите се надяват то да подтиква производството и разпространяването на български игрални филми. Подобни съглашения Националният кино център към този момент има с Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. 
За шестте месеца, откогато Жана Караиванова е шеф на филмовия център у нас, беше направен разбор по какъв начин да се усъвършенства работата на самостоятелните продуценти. Сред главните проблеми пред българското кино, което е в огромен напредък, е хроничният дефицит на средства, означи Караиванова:
" Българското кино сега има името на новото знамение - на кинематографичен език има пресилена метафора, само че на новото знамение в европейското кино, и като шеф аз намирам за една от главните мои задания да не позволи освен нищо да попречи на тази наклонност, а да оказа помощ по всякакъв начин на процеса, тъй че нашите продуценти, и режисьори, и създатели да могат да реализират безапелационен успех както на национално равнище - боксофис, по този начин и на фестивално равнище. "  
Според Жана Караиванова стъпка напред ще бъде обезпечаването на надеждни сътрудници на българските кинопродуценти. Такъв Караиванова вижда в лицето на Ярив Лернер - изпълнителен шеф на " Ню Бояна филм студиос ":
" Нашето съглашение се съдържа в това, че Филмовият център, господин Лернер като студия, се ангажира да поддържа филмите, които печелят дотация в Национален кино център, т.е. това са филми, в които страната влага. И по тази причина е доста добре, че имаме спомагателна поддръжка. Всички преговори ще се случват сред продуцентите и студията. НФЦ няма да се меси в това, само че дружно с " Ню Бояна " в този момент ще имаме опция да координираме една обща визия за българското кино - на индустриален стадий и по-късно на разпространителски стадий. Това ще ни отвори опция да подкрепяме и от двете страни продуцентите по всички вероятни способи ".
" При снимането на един филм процесът има както креативна, по този начин и продуцентска част. Ние желаеме да се включим в процеса на продуцирането на плана при реализирането му, тъй като има доста способи да се изхарчат парите. Ако по време на подготовката на продукцията се похарчат всички пари, остава целия постпродукционен развой, за който също би трябвало да има бюджет. След това са маркетингът и разпространяването, както и продажбите. Нашата цел е посредством съдействие да подобрим качеството на плановете, да ги вдигнем на едно друго равнище ", изрази упоритостта си и Ярив Лернер.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР