Директорът на френското Военно разузнаване ген. Ерик Видо е уволнен

...
Директорът на френското Военно разузнаване ген. Ерик Видо е уволнен
Коментари Харесай

Имахме същите данни, но ги интерпретирахме грешно: Франция уволни шефа на военното си разузнаване

Директорът на френското Военно разузнаване ген. Ерик Видо е уволнен единствено 7 месеца откакто пое ръководството му. 

Решението за преждевременното му премахване е взето поради " слабия разбор на съветските планове по отношение на Украйна преди експлоадирането на военния спор ", оповестяват военни източници на AFP. 

Видо е отстранен на 30 март с неотложно деяние, удостоверява и френският уебсайт L`Opinion. Техните източници се базират на " непълноценните брифинги " и " неналичието на висока подготвеност " по казуса с възходящата съветска подготовка за война против Украйна. 

Още при започване на март, малко след нашествието на съветската войска, началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили ген. Тиери Буркард признава пред Le Monde, че оценките на американските и френските служби за сигурност за капацитета за експлоадиране на война са се разминали съществено. 

" Американците споделяха, че руснаците ще нападат - и бяха прави. Нашите служби обаче смятаха, че нападението над Украйна би имало чудовищна цена за Русия и че руснаците имат по-различни варианти " за свалянето на Володимир Зеленски от власт, споделя той. 

Според Le Monde Франция е пропуснала опцията да предостави предварителна военна помощ на Украйна, за разлика от Съединени американски щати и Англия, частично поради неточните разбори на своите служби за сигурности. 

Британският The Times също цитира френски източници при започване на февруари 2022 година (седмици преди експлоадирането на войната), които настояват, че разполагат " със същото разузнаване като британците и американците, само че не го интерпретират по същия метод ". 

Френската прогноза е била, че Путин ще изтегли над 100-хилядната войска, съсредоточена по границите с Украйна през зимата на 2021-2022 година, без да нападна. Недоверието на французите в преценката на американските източници датирало още от 2003 година, когато Съединени американски щати погрешно упрекна Ирак в владеене на оръжия за всеобщо заличаване и го употребява като предлог за военна инвазия. 

Ген. Ерик Видо не е единственият началник на разследващи служби в Европейски Съюз, който се оказа " сюрпризиран " в навечерието на войната. Директорът на немската Федерална разследваща работа Бруно Кал даже беше блокиран за едно денонощие в Украйна, откакто беше подценил сигналите за готовността на съветската войска да нападне. 

Конвоят, с който Кал и неговите чиновници трябваше да се изтеглят от страната, попадна в общия поток от украински бежанци, напускащи страната на запад в първите часове на бомбардировките - събитие, което беше оценено като сериозен гаф на немската работа за сигурност. 

AFP твърди, че уволнението на ген. Ерик Видо е обсъждано импровизирано в армията от няколко дни, преди да стане факт. Първоначално е имало клюки, че той може да бъде трансфериран на различен виновен пост, което в последна сметка не се случи. 

Видо поема ръководството на Дирекцията за военно разузнаване през лятото на 2021 година Преди това той оглавява Командването на специфичните интервенции на Франция. Едно от достиженията на предходния му екип е ликвидирането на водача на " Ал Кайда " в Северна Африка Абделмалек Друкдел.

Малко откакто генералът се трансферира на новата работа, избухва различен огромен скандал - Австралия взема решение да се откаже от огромна договорка с Франция за покупка на нуклеарни подводници в подмяна на съглашение с Англия и Съединени американски щати. Тази маневра се оказа непредвидена за френския боен и политически хайлайф, като докара до дипломатическа скандал сред Париж и Лондон, припомня ББС.

Сега войната в Украйна не просто хвана цялото френско разузнаване в крачка, само че и компрометира напъните на Еманюел Макрон.

Френският президент се опитваше да се наложи като главен медиатор сред Владимир Путин и западните сили, като неведнъж разговаряше с съветския държавен глава в навечерието на войната на 24 февруари. 

Източник на AFP твърди, че не би трябвало Военното разузнаване да поема цялата виновност за неуспеха. Задачата на службата е " да събира информация за военните интервенции, а не за желанията на непознатите сили ". 

Видо е уведомил Макрон, че военната готовност на Русия е задоволителна за образуване на инвазия в Украйна. До последния миг обаче френският президент твърдеше, че Путин може да бъде разколебан да не нападна. Макрон посети Москва няколко седмици преди спора, а на 21 февруари разгласи, че има съглашение за обща среща на Путин и Байдън. Часове по-късно Путин ескалира напрежението, като разгласи за " самостоятелни " Донецк и Луганск, а три дни по-късно стартира и войната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР