Директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex

...
Директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex
Коментари Харесай

Директорът на Frontex обяви: Увеличаваме броят на служителите на агенцията на границата срещу мигрантския натиск

Директорът на Европейската организация за гранична и брегова защита Frontex дойде на посещаване у нас. Той заяви, че броят на чиновниците на организацията в България ще бъде повишен до 500-600 за укрепване на защитата на границата против мигрантския напън. Това ще се случи след 20 март.

Заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов Ханс Лейтенс посети един от най-натоварените гранични пунктове – „ Капитан Андреево “.

„ Основното, което разясняваме, е равнището на взаимоотношение, набелязахме някои съществени мероприятия за тази година,

както и обсъдихме по-големия брой чиновници на Frontex, които ще бъдат позиционирани на българо-турската и българо-сръбската граница ”, съобщи Калин Стоянов.

По думите му Frontex са оценили извънредно високо постигнатите резултати в битката с незаконната миграция. Стоянов регистрира, че миграционният напън е намалял с към 70%. „ Изпълнителният шеф на Frontex изрази своята цялостна поддръжка за нашето приемане в Шенгенското пространство и по сухопътните граници до края на тази година ”, сподели министърът на вътрешните работи.

„ България има доста значима роля в защитата на външната граница на Европейски Съюз “, уточни изпълнителният шеф на Frontex, който показа, че за първи път посещава на място българо-турската граница. Той увери, че от началото на идващия месец, организацията изпраща сред 500 и 600 свои чиновници особено на тази граница, които ще работят дружно с българските гранични служители на реда – ясна поръчка, че организацията ще отговори на всяка отправена от страна на българските управляващи молба за поддръжка, на която Frontex може да отговори. Той дефинира спазването на главните права на непознатите жители като един от главните въпроси: „ Удовлетворен съм да чуя от министъра и от шефа на Групово дело „ Гранична полиция “, че българската страна подхваща ограничения да се подсигуряват главните права и ще бъдат вложени всички старания в тази посока “. Изпълнителният шеф на Frontex още един път съобщи безапелационната си позиция – „ България е доста значим сътрудник за нас, без България не можем да пазим външните граници на Европейски Съюз. Това е значимо освен за страната ви, само че и за целия Европейски Съюз “.

По-късно Лейтенс и Стоянов участваха и на церемонията по откриването на граничното полицейско ръководство в Болярово.

Там шефът на „ Гранична полиция “ Антон Златанов заяви, че през март стартира доставката на 360 високопроходими автомобила за потребностите на дирекцията. Това, по думите му, ще обезпечи по-качествено наблюдаване. Същевременно стартира създаване на в допълнение видеонаблюдение по границата. Златанов регистрира, че на последния конкурс за 200 вакантни места в дирекцията са кандидатствали 650 души. Той напомни, че когато е заел поста през лятото дефицитът на фрагменти в дирекцията е бил към 700 души.

По думите му мигрантският напън по границата през есента и зимата е най-нисък от 10 години, само че при стопляне на времето упованието е той да се усили.

 

Източник: Нова телевизия

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР