Директорът на Етнографския музей в Пловдив доц.д-р Ангел Янков разказва

...
Директорът на Етнографския музей в Пловдив доц.д-р Ангел Янков разказва
Коментари Харесай

"Каквото се нарече на този ден, то ще бъде"

Директорът на Етнографския музей в Пловдив доц.д-р Ангел Янков споделя за отбелязването в националния календар на 1 май.

1 май е значим празник, тъй като отбелязва началото на пролетта. В националния календар този ден е именуван Зъмски ден. Обредите са ориентирано главно към предпазването от змии, споделя доцент Янков.

" Св. Еремия постоянно се отбелязва на 1 май, той е античен оракул, само че българите в миналото нищо не са знаели за св.Еремия. Те са знаели, че на 1 май се уважава предпазването от змиите, и има два обреда. Единят е с ръжена и машата, те се удрят един в различен, с цел да прогонят с звук подземните животни като змиите и гущерите, които се пробуждат на обяд и пакостят. Другият ритуал е доста забавен, в науката се счита, че идва още от траките, това е газенето на подниците - доста древен ритуал, в който рано сутринта, дамите и младите моми омесват с глина отвън селото и билки тъй наречените подници и се счита, че по този начин се защищават от хапене на змиите през лятото. И до момента в Свиленградско, дамите вършат подници на 1 май.

В пловдивския край се счита, че мадите дами и бременните би трябвало да почитат този ден, като те не би трябвало нищо да работят на този ден, с цел да се предпазят от " ерменки " -зли сили, и ето по какъв начин на християнския светец, се поставят антични показа.
Това е върхов ден в календара. И по тази причина се има вяра, че каквото се назова на този ден, то ще бъде ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР