Директорът на АГ болницата Шейново д-р Румен Велев обяви, че

...
Директорът на АГ болницата Шейново д-р Румен Велев обяви, че
Коментари Харесай

Директорът на Шейново е готов да подаде оставка заради разменените бебета

Директорът на АГ болничното заведение " Шейново " доктор Румен Велев разгласи, че е " подготвен да подаде оставка ", в случай че се потвърдят процедурни нарушавания по случая с разменените новородени бебета.

Велев разяснява, че за 30-годишната си процедура като доктор в " Майчин дом " и " Шейново " в никакъв случай не е ставал очевидец на сходен случай, който е " безусловно неприемлив ".

Той го дефинира като " Низ от нелепи случайности и неточност на един човек, който първоначално е объркал нещата ".

" Поднасям персонални извинения и извинения от целия екип, както и показвам цялостното ни подпомагане - желаеме този проблем да бъде позволен допустимо най-бързо и добре за двете фамилии ", сподели шефът на централната столична болница.

Проверката дотук е посочила, че бебетата евентуално са разменени по простъпка при слагането им в кошчетата, с които се водят за първи път при майката.

" При тези кошчета на доста видно място има картон, на който написа името на майката и номера на бебето, идентичен с този на майката. По този метод става параленост и самите майки си виждат бебетата. Разминаването е станало при първото разпределяне на бебетата ", сподели той.

" Биологичните родители са изяснени, безусловно е ясно кое дете на кое семейство е. Оттук насетне е въпрос на юридическа процедура по какъв начин да стане промяната на тези дечица ", сподели той.

Велев не може да си изясни за какво нито личният състав, нито майките са обърнали внимание на разликата в номерата на гривните на родилките и бебетата.

Не е ясно и за какво при изписването на децата гривните не са били сверени в протоколите.

" Ние разбрахме след 8-9 декември, когато една от майките се беше обадила на наша неонатоложка, с цел да каже, че има подозрения. В момента, в който го разбрахме, персонално уведомих полицията. Тогава майката е видяла двете гривни и е открила, че номерът на ръката и номерът на бебето не е еднакъв ", сподели още Велев.

Той беше упрекнат от здравния министър Асен Меджидиев за това, че е укривал информацията за сериозния случай от него в продължение на близо две седмици.

Директорът на " Шейново " се оправда с това, че е желал случилото се да се пази в " поверителност ", с цел да се опазят персоналните данни на фамилиите.

" Искам този случай да завърши най-добре за двете фамилии. Това е най-важно за тях. Готов съм постоянно да подам оставка, в случай че се откри, че има процедурни нарушавания в тази ситуация ", сподели Велев.

Размяната на децата и връщането им на биологичните майки може да отнеме доста време, само че процесът би трябвало да приключи допустимо най-бързо, прикани някогашният здравен министър Мими Виткова пред Нова ТВ.

Тя дефинира като " покруса за цялостен живот " това, което претърпяват фамилиите след разкриването на грешката.

" Ако се проточи правосъдната процедура и се минат месеци, година или повече, а децата не престават да се отглеждат в фамилии, които не са биологичните родители, това към този момент в действителност граничи с закононарушение. Всяка институция би трябвало да форсира своята активност - оптимално бързо би трябвало да реагират, с цел да се стигне до вярното решение ", сподели тя.

Виткова укори управлението на болничното заведение за огромното закъснение при инспекцията и неналичието на своевременна обществена информация по случая.

Неясно остава и дали майките са имали безотговорен достъп до общата стая, в която са отглеждани новородените - каквито подозрения има поради свидетелствата на една от дамите.

Случаят с разменените бебета е без казус в правната история на България, сподели и юристът по здравно право Калина Михайлова.

" По Семейния кодекс - майка на детето е тази, която го е родила. След като се откри коя е биологичната майка, тя има право да бъде със своето дете. ДНК-изследването би трябвало да бъде доказано пред съда. Трябва да се стартира работа от психолози с майките, с цел да бъдат добре осведомени, да знаят какво следва и какво да чакат. Да схванеш, че три месеца си отглеждала и давала майчина топлота на дете, което не е твое, е необикновен прочувствен стрес ", сподели още тя.

Пред bTV юристът Мария Петрова дефинира като " архаична " организацията на родилната грижа в България поради това, че майката постоянно няма опция да бъде с детето си за по-дълго време.

" Ако това е неволна неточност, не можем да сложим нито работещите лекари, нито акушерките под всекидневен боязън и заплаха да носят наказателна отговорност за най-малкия си пропуск. Тук отговорност би трябвало да поеме самото лечебно заведение. Родителите могат да потърсят гражданска отговорност от болничното заведение, с цел да получат обезщетение за този голям стрес ", сподели още Петрова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР