Директното подпомагане на бизнеса и домакинствата не са хеликоптерни пари“,

...
Директното подпомагане на бизнеса и домакинствата не са хеликоптерни пари“,
Коментари Харесай

Мика Зайкова пред Фрог: Ще излезем от кризата L-образно. Горанов да научи какво са „хеликоптерни пари“

Директното подкрепяне на бизнеса и семействата не са „ хеликоптерни пари “, както твърди нашият финансов министър Владислав Горанов. „ Хеликоптерни пари “ значи да печаташ копюри без покритие, само че България е във Валутен ръб и нейният лев е постоянен. Това са пари, които поддържат популацията и косвено поддържат потреблението, т.е. Брутният вътрешен продукт. Този министър да се върне в първи курс и да види какво е „ хеликоптерни пари “.
Това сподели икономическият анализатор Мика Зайкова в коментар за успеваемостта на подхванатите ограничения от страна на държавното управление за справяне с икономическата рецесия, подбудена от пандемията и изключителното състояние. Вижте какво още сподели специалистът пред екипа ни:

Г-жо Зайкова, какъв е вашият коментар за смъкването на Данък добавена стойност на 9% за ресторантьорите. До какъв брой това е потребно сега, откакто ще е реалност чак през идната 2021 година?

Има два казуса тук. По принцип, намаляването на Данък добавена стойност е потребно, тъй като вади сивата стопанска система на ярко. Втория проблем е, че в обстановка като сегашната, т.е. рецесия, в която хората са вкарани наложително поради пандемията, съответно за този бранш – ресторантьорството, намаляването на Данък добавена стойност би било потребно, в случай че започва от 1 юни 2020 година Защото в този момент им би трябвало помощ на тези хора. Сега. Законът за Данък добавена стойност не е свещена крава, той може да бъде изменен както всеки закон, също може да бъде обновен и бюджета, в случай че това се наложи. Това което даде обещание премиера, че ще стане от 1 януари 2021 година е, почтено казано, „ трай коньо за зелена трева “, тъй като дотогава има 7-8 месеца и половината то тези ресторантьори ще банкрутират и малко ще ги интересува дали е 9 % ДДС-то или 20.

Това ми звучи също по този начин като една предизборна акция, тъй като следващата година са парламентарните избори. Видяхме какво е положението изключително на Патриотите, най-вече те натискат за това нещо. Озадачиха ме и думите на Валери Симеонов, който сподели, че те в този момент ще я вкарат тази мярка до изборите, но след това в случай че тя инцидентно не работи, не знам какво чака да работи, ще я отменим. Т.е. след изборите може да им кажем „ довиждане “ и да няма диференцирано Данък добавена стойност. Това ме тормози.

А мярката 60/40 потребна ли е, оказва помощ ли на хората, или единствено слушаме хвалби от държавното управление?

Това е какво да ви кажа – това е пушилка. Тази мярка не работи. Първо тъй като в България има по статистика 3 милиона души, които са в трудоспособна възраст. Преди пандемията България беше страната с една от най-ниските безработици. Имахме покрай 4% безработица и то на хора, които не желаят да работят или нямат обучение и не са потребни за стопанската система. Даже щяхме да вкарваме служащи. Сега обаче, са обхванати от тази мярка 127 000 души, най-малко по този начин сподели общественият министър Деница Сачева. Тези хора са по-малко от 0,5% от заетите в страната. Това значи, че обсегът е дребен. Второто е, в случай че се влезе по-навътре и се види кои компании са се възползвали там ще се видят казина, футболни тимове и така нататък Това не са служащи от действителната стопанска система, т.е. тези които основават брутния вътрешен артикул (БВП) на България.

С това полезността се понижава още един път. От тази мярка би трябвало да се възползват секторите превоз, въздушен превоз, туризъм, ресторантьорство, търговия на дребно, театри, книжарници, кина и така нататък Това се секторите които бяха спрени. Тези хора са от дребния и междинния бизнес, което значи, че те нямат финансови запаси и няма по какъв начин да обезпечат 40%, с цел да ги платят.

Трябваше да създадем това, което направиха останалите страни, някъде страната пое 80% - 85%, а някъде и 90% от заплатите. Като се поеме това, откакто служащия работи не е належащо да му плащаш повече, откакто се поемат осигуровките и заплатата. Тази мярка не е в интерес на заетостта у нас. В момента безработицата настояват, че е към 7,5%, само че ви споделям, че е към 10%, а ще стане минимум 14-15%. Само след два месеца, когато спрат да заплащат, тъй като компаниите не могат с тракване на пръсти да се възстановят – на тях им би трябвало време, би трябвало им директна помощ, а не заеми (освен това дават заеми на компании, които са в положително финансово положение, а тези които имат задължения не получават) тези хора ще излязат непосредствено на трудовите тържища. Излизайки на тържищата това към този момент е над 15% безработица, което е доста рисково – това е обществено напрежение и ред други проблеми. Възстановяването на заетостта ще стане доста постепенно.

Кризата, която стартира преди пандемия, се форсира и задълбочи. Кога мислите, че ние ще успеем да стартираме да излизаме от нея?

Твърдението на финансовия министър и на Кристалина Георгиева, че ние V-образно, с отскок, веднага ще излезем от рецесията е безусловно безпочвено. В България ще се движим по-скоро в буквата L. Не забравяйте, че България е страна на услугите. Нейният БВП се образува над 80% от ползване – капиталово от страна на компании и групово ползване от страна на семействата. Първо хората внезапно обедняха, тъй като не всички групи от семействата бяха обхванати от ограничения. Нашето държавно управление избра да резервира фиска, само че да не помогне нито на семействата, нито на бизнеса, тъй като бизнеса сега не се нуждае от заеми, които даже не може да вземе, а се нуждае от директни грантове, от директна поддръжка. Това направиха в други страни – понижиха Данък добавена стойност внезапно, опростиха корпоративен налог, все неща които непосредствено смъкват отговорности. Освен това дадоха па нещо на всеки, човек, с цел да продължи да живее, което още веднъж е в интерес на потреблението. Парите, които дадоха, другите страни, на всеки собствен жител, той ще ги похарчи за ползване, тъй като няма други пари.

А ние какво направихме? Пренебрегнаха се цели групи от хора. Например самоосигуряващите се. Извинявайте, само че дали контракта е цивилен или е трудов, той е легален, първо. Второ - и двете групи хора са обезпечават, като едните си заплащат сами цялата осигуровка, а на другите им оказва помощ работодателя. Каква е разликата сред тези хора? Едните да получат дали ще е 60/40 или друго, а останалите нищо, само че от сърце. Цялото селско стопанство остана да виси във въздуха. Един актьор на свободна процедура, каквито са най-често огромните актьори с доста гений, дали е на свободна процедура или на трудов контракт – каква е разликата. Но едните получават нещо, дадоха им там по 1000 лв., а на другите нищо. Така доста хора и семейства останаха без поддръжка.

На хората в неплатена отпуска предложиха, едвам в този момент, да им зачетат трудов стаж, след два месеца. Предложиха им и да вземат заеми и им дават 75 лв.. Какво е това? Със 75 лева не може да купиш на детето си единствено памперси за 3 месеца. Извинявайте, само че това значи, че цели фамилията е обречено на апетит. Подкрепа към население няма. Това не е Германия, не е Щатите, не и една Гърция, която умираща и фалираща и така нататък, тя даде на своите жители по 600 евро на месец. Германиците дадоха повече – 800 -900 евро, американците дадоха по 1200 $ и на детето по 500 $, Англия даде на семейство по 10 000 паунда за целя интервал. Всяка една страна, съгласно опциите си, даде непосредствено средства.

От ограниченията, които приехме с въвеждането на изключителното състояние, зависи излизането от това състояние на България. Първо ограниченията не са ефикасни, безапелационна съм в това, колкото и да желаят разнообразни слугинажи да се подмазват на държавното управление – ограниченията не дадоха добър резултат. Днес (вчера - б.р.) е последния „ ден на мързела “, както го назова министър-председателя – лежим и чакаме да оздравее страната. От на следващия ден какво ще вършим? По дни, по месеци по години – някой знае ли го това нещо? Не! Нещо, което видяхме е че се продължава косвено с два месеца изключителното състояние. Това не е проект за излизане от обстановката, което направиха с измененията в закона за здравето.

Като споменахте този закон, да ви запитвам какво общо имат данъчните хранилища със здравето ни?

Да, и за това запитвам – какво общо има с този закон акцизите и данъчните хранилища. Ще ви кажа какво е общото – краденето продължава. Текстовете, които са поставени дават опция да се крадат течни горива. Но за този закон дано приказваме настрана, значимото е че се отваря малка врата и по този начин може да има втори Божков, да има една цена, па друга цена и така нататък

Смешно е Горанова да каже, че не знае за налозите на Божков. Това е най-богатия човек в страната, това е най-големият поданик. Такива хора са под особено и настрана наблюдаване, те са под обособена партида. Не може 5 години никой да не е направлявал какво прави комисията на
хазарта, това е цялостен парадокс, та там са огромните пари, които отиват в бюджета, ревизира се на всеки 6 месеца. Как може да не знаят нищо за това, нито контролните органи, нито министърът на финансите, който би трябвало директно да следи огромните данъкоплатци, тъй като му пълнят бюджета. Това звучи като анекдот. Това значи за мен големи рушвети, само че не на дребните чиновничета, а нагоре. Неслучайно премиера сподели, че който не е склонен с него да си подаде оставката. Борисов се дистанцира от този проблем. Къде отиват рушветите аз не знам, само че че става въпрос за това, няма никакво подозрение.

Беше поискана оставката на Горанов, тази оставка ще реши ли казуса?

Оставката на Горанов – не. Смяната на системата ще реши казуса. Ние сме най-корумпираната страна, а корупцията и проведената престъпност има чадър от управляващи имащите. Не диференцирам никого, правилно е, че 10 години ръководят тези, само че закона за
хазарта е изменен по времето на Орешарски и Българска социалистическа партия, тъй че на никои от тези, които са Народното събрание, не им имам вяра. Всичките влязоха с бели хавлиени чорапи в Парламента, а в този момент излизат с ролекси и арманита, няма човек, който не е забогатял. Там няма нито един, който да се храни единствено от заплата.

Въпросите зададе Диана Йонкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР