Дипломите и практическите умения са едно на ръка. Но в

...
Дипломите и практическите умения са едно на ръка. Но в
Коментари Харесай

Какво е емоционална интелигентност и защо ни е нужна

Дипломите и практическите умения са едно на ръка. Но в последните години бизнесът търси от ден на ден фрагменти, отличаващи се с креативност и прочувствена просветеност. Творческото мислене от време на време е доста по-ценно от сухата доктрина.

А какво значи да сме прочувствено интелигентни? Това е умеенето да разпознаваме личните страсти, както и тези на близките. Също по този начин включва в себе си да можем да направляваме страстите си и да ги използваме сполучливо и на място за реализиране на съответни цели.

 Снимка 338821

Все по-често прочувствената просветеност се свързва с водачеството , ръководенето на други хора. Защото когато имаме надзор върху себе си е доста по-лесно упражняваме надзор и върху другите към нас.

Емоционалната просветеност е тясно обвързвана и с емпатията. За да влезем под кожата на един човек, постоянно би трябвало не просто да му съчувстваме и да се чудим по какъв начин да го успокоим, а да съпреживяваме дружно с него.

Разбира се, без да одобряваме драговолно всички човешки драми. Трябва да знаем къде свършва емпатията и къде е време за действителни дейности, а не просто празни приказки.

 Снимка 338829

Високият коефициент на прочувствена просветеност ни си проличава по умелото разграничение на страстите , само че не и с ясното заклеймяване на някои като отрицателни. По-важното в тази ситуация е да успеем да открием какво се крие зад нашия яд, да вземем за пример, с цел да отстраняваме първоизточника, а не просто да потушим страстта.

Ако сме прочувствено интелигентни ще знаем, че не би трябвало да подхващаме дейности по въздействие на моментните си чувства, а да оценяваме обстановката в вероятност.

Това умеене е еднообразно значимо както в общуването с най-близките ни хора, по този начин и в работна среда. Няма съответна формула за реализиране на съвършена прочувствена просветеност, само че не е вярно и да се заключи, че човек просто се ражда подобен.

 Снимка 338831

И при показателя EQ, както и при добре известното IQ, могат да настъпят промени, зависещи само от нашата мотивация и цели. Ако работим в областта на търговията и обслужването на клиенти или пък водим договаряния и сключваме покупко-продажби, сигурно би трябвало да обърнем внимание на това по какъв начин страстите могат да са ни от изгода , а не просто да ги подтискаме, тъй като не е в този момент времето за тях, написа Forbes.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР