Дипломацията е най-добрият вариант за международната общност да се справи

...
Дипломацията е най-добрият вариант за международната общност да се справи
Коментари Харесай

Блинкен: Дипломацията е „предпочитан начин“ за разрешаване на кризата в Нигер

Дипломацията е най-хубавият вид за интернационалната общественост да се оправи с рецесията с преврата в Нигер, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от френското радио RFI.

„ Дипломацията сигурно е пожеланият метод за разрешаване на тази обстановка “, съобщи Блинкън.

„ Това е актуалният метод на ECOWAS. Това е и нашият метод “, добави той, имайки поради Западноафриканския блок на фона на напъните за възобновяване на сваления демократично определен президент Мохамед Базум, който беше арестуван предходната седмица.

По-рано Виктория Нюланд, изпълняваща длъжността заместител държавен секретар, съобщи, че е провела двучасова среща с висши военни ръководители на Нигер в столицата Ниамей.

" Тези диалози бяха извънредно откровени и на моменти много сложни ", сподели Нюланд, до момента в който се готвеше да отлети от Ниамей.

Тя съобщи, че се е срещнала с бригаден военачалник Муса Салау Барму, който беше назначен за нов шеф на военния щаб, както и с други водачи. Нюланд загатна, че хунтата не е дала отговор на молбите ѝ да се срещне със самопровъзгласилия се за нов водач на Нигер военачалник Абдурахаман Чиани или със арестувания законен президент Мохамед Базум.

Междувременно представителят на Държавния департамент, Матю Милър, разгласи, че Вашингтон има пряк контакт с военните водачи и ги приканва да се отдръпват.

Милър пресметна, че спряната помощ от Съединени американски щати за Нигер е на стойност минимум 100 млн. $. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР