Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация,

...
Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация,
Коментари Харесай

Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация в Сандански

Дипломатическият институт към Министерство на външните работи откри ХV Зимно учебно заведение по дипломация, което ще се организира в интервала 21-25 март 2022 година в гр. Сандански.

Събитието се провежда от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи с поддръжката на фондация,,Ханс Зайдел“ в България, а одобрение към участниците в откриването направиха шефът на Института – Таня Михайлова, и. д. генералният шеф по,,Двустранни отношения“ в Министерство на външните работи – Петър Крайчев, районният шеф на фондация,,Ханс Зайдел“ – Клаус Физингер, а посредством видео послание одобрение към участниците направи и заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.

Основната цел на Зимното учебно заведение е да се сътвори среда, в която младши дипломати от Югоизточна Европа, Черноморския район и държавите-членки на Европейски Съюз да дискутират водещите трендове и направления на външната политика, както на своите страни, по този начин и в Европа, създавайки по този метод мрежа от контакти между тях.

При откриването на събитието, дирекорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова се базира на общата позиция на 17-те дипломатически институти и академии по света, които осъждат съветската експанзия в Украйна, като прикани за осъществяване на мирни договаряния сред двете страни, зачитайки правото на Украйна на самостоятелено демократично ръководство, териториална целокупност, суверенитет и самостоятелност.,,Посланието ми към вас е да бъдем обединени. Професията ни разрешава да намираме решение в тежки ситуации“, посочи Таня Михайлова.

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова акцентира, че военният спор в Украйна е обединил Европейски Съюз и НАТО, както в никакъв случай до момента.,,С решителния и обединен отговор, продължаваме да изпращаме ясно обръщение към Русия, че сходна експанзия няма да остане без последствия. България е корав покровител на продължаването на глобите против Русия и Беларус“, съобщи във видео обръщението си тя.

Заместник-министър Димитрова акцентира, че България продължава да приема бежанци от Украйна и поддържа молбата на страната за участие в Европейски Съюз, както и европейската вероятност на Грузия и Молдова.

,,Като млади дипломати следва да знаете, че в този момент, повече от всеки път, би трябвало да работим дружно с цел да противодействаме на този акт на агресия“, заключи заместник-министърът на външните работи.

Програмата в първия ден продължи с послание на посланика на Франция в България – Флоранс Робин, която срещна младите дипломати с настоящите цели на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и с посланика на Германия в България – Кристоф Айххорн, който описа повече за „повратната точка“ в немската външна политика и политиката за сигурност с оглед войната в Украйна.

В рамките на интернационалния семинар, младшите дипломати ще се срещнат още с тематики като Българското председателство на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ), провокациите пред сигурността в района, районното съдействие, енергийната и климатичната дипломация, а измежду лекторите ще бъдат специалисти и дипломати от България и чужбина.

За 15-годишната си история в Зимното учебно заведение са взели участие общо 403 души от 36 страни, както и голям брой дипломати и специалисти на високо равнище.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР