Дипломатът и бивш заместник земеделски министър Меглена Плугчиева е категорична,

...
Дипломатът и бивш заместник земеделски министър Меглена Плугчиева е категорична,
Коментари Харесай

Меглена Плугчиева: Забраната за внос на зърно от Украйна беше правилна

Дипломатът и някогашен заместител аграрни министър Меглена Плугчиева е безапелационна, че възбраната за импорт на украинско зърно беше вярна.

„ Забраната за импорт на украинско зърно беше вярна. Това е освен мое мнение. Виждате реакцията на Полша, Унгария, Словакия – те няма да се съобразят с решението на Европейска комисия. Унгария съобщи, че единствено ще позволи директни коридори, вследствие на което се появиха остри реакции от Австрийска страна. Мотивите на Европейска комисия бяха да се разрешат филантропични коридори, тъй че зърното да стигне до Африка, до Судан, Йемен. Оказа се, и по мнение на Австрия, че тези селскостопански артикули остават в Европа, в Европейски Съюз ”, съобщи Плугчиева в предаването „ На фокус ”.

Тя зададе въпросът за какво държавното управление ни не откри нови пазари за насъбраните в складовете артикули.

“Зърното остава в Нидерландия, Италия, Белгия, сподели тя. „ Оказва се, че има 2 млн. тона нова продукция и над 600 000 тона запас от предходната година ”, изясни дипломатът и запита: „ откакто българското държавно управление знае, че има насъбрани артикули в складовете, за какво не предприе ограничения за бързо намиране на нови пазари ”, попита Плугчиева.

 бюджет недостиг Снимка: БГНЕС

По отношение на думите на финансовия министър Асен Василев, че възбраната за импорт на украинско зърно е ощетила хазната с 146 млн. лева, тя посочи, че секторът е субсидиран, ние сме страна членка на Европейски Съюз и това са разпоредбите на Общата селскостопанска политика.

Според Плугчиева е неточност изявлението на премиера Денков, че зърнопроизводителите се държат като терористи. Според нея срещата е трябвало да се състои преди взетото решение за рухване на възбраната.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР