Динята е може би един от най-вкусните, красиви и създаващи

...
Динята е може би един от най-вкусните, красиви и създаващи
Коментари Харесай

Динята – богата на антиоксиданти, полезна дори за диабетици -

Динята е може би един от най-вкусните, красиви и създаващи въодушевление признаци на лятото. Тя съдържа огромно количество витамини и е изключително богата на ликопен и други антиоксиданти като витамин С, написа „ The Jerusalem Post “, представен от БГНЕС.

Въпреки сладкия си усет, наличието на захар в динята не е прекомерно високо. Тя е нискокалорична заради високото си наличие на течности - порция от 100 грама любеница има единствено 30 калории.

100 грама любеница съдържат 92 грама вода, 0,61 грама протеини, близо 8 грама въглехидрати и 0,15 грама мазнини. Освен това в нея има минерали като желязо, калций, калий и фосфор.

Ако хапвате постоянно любеница, сърцето ви ще ви благодари.

Динята съдържа аминокиселината цитрулин, която усилва производството на друго вещество в организма, наречено азот-кислород, и подтиква разширението на артериите, което спомага за намаление на кръвното налягане.

Много проучвания са открили, че тази аминокиселина е обвързвана с понижаване на риска от инфаркт.

Цитрулинът е аминокиселина, която е известна съставна част в питателните добавки за спортисти, защото усилва производството на азотен оксид, който усилва изчистването на млечната киселина и усъвършенства разнообразни процеси в скелетните мускули.

Заради високото наличие на ликопен, който оцветява динята в алено, сочният плод е и мощен антиоксидант. Проучванията демонстрират, че антиоксидантите понижават риска от някои типове рак, диабет и други болести. Динята има повече ликопен от всеки различен плод или зарзават - даже от доматите.

За да си набавите повече ликопен, избирайте допустимо най-ярка и зряла алена любеница. Важно е да се означи също, че дините без семки нормално съдържат повече ликопен, в сравнение с тези със семки.

Динята съдържа още един натурален пигмент, наименуван бета-криптоксантин (жълто-оранжев пигмент от фамилията на каротеноидите), който се свързва с понижаване на риска от сърдечни болести и може да защищава ставите от инфектиране.

Няколко изследвания демонстрират, че потреблението на любеница с течение на времето може да понижи вероятността от развиване на артрит.

Средноголямо парче любеница съдържа 9-11% от нужната за организма ежедневна доза от витамин А, който е един от основните фактори за поддържане на здравето на очите.

Сочната любеница съдържа 92% вода, тъй че това е елементарен метод да помогнете за поддържане на хидратацията.

Освен това динята задоволява желанието за сладко, само че за разлика от сладкишите с високо наличие на захар или нейни заместители, този плод, с изключение на сладостен, е нискокалоричен, без модифицирани съставки и за разлика от доста други десерти е без мазнини, без холестерол и без натрий.

Количество от 200 грама любеница съдържа към 15 грама въглехидрати. За съпоставяне 100 грама ябълка съдържа 15 грама въглехидрати, т.е. двойно по-голямо количество.

Така че се радвайте на лятото и се грижете за здравето си като хапвате постоянно любеница.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР