Динозавър с размерите на миеща мечка и покрит с пера,

...
Динозавър с размерите на миеща мечка и покрит с пера,
Коментари Харесай

Пернат динозавър очарова научната общност

Динозавър с размерите на миеща мечка и затрупан с пера, бродил на територията на Китай преди 130 милиона години, е споделял обща отличителна линия със северноамериканските космати бозайници - лента край очите, наподобяваща маска на престъпник, предава „ Ройтерс ", представена от „ Дарик ".

Анализите на фосилизирани пера на синозавроптерикс, които учените направиха, разкриха, че с изключение на маската той е имал обагрен в бяло стомах, тъмна багра на гърба и раирана опашка.

Учените имат вяра, че праисторическото животно е обитавало савана, а не гора.

Според откривателите от университета в Бристол, Англия, маската на динозавъра му е давала някои преимущества. При птиците, които са еволюционни потомци на динозаврите, маската постоянно прикрива очите. Хищниците и плячката се ориентират точно по тях.

Синозавроптериксът е бил дълъг един метър, ходел е на два крайници и е имал къси предни крака и доста дълга опашка.

Предходни проучвания откриха, че тъмните му пера са били кафеникавочервени на цвят. Имал е дребни, остри зъби и се е хранел с дребни гръбначни животни, като гущерите.

Експертите дефинират външния му тип като кръстоска сред миеща мечка и пуйка. Окраската на динозавъра му е пособия да се слее с околната среда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР