Динамичен пазар с растящи цени на имотите - това накратко

...
Динамичен пазар с растящи цени на имотите - това накратко
Коментари Харесай

Цените на имотите в Пловдив бележат ръст от 16% от началото на годината

Динамичен пазар с растящи цени на парцелите - това в резюме характеризира настоящото положение на пазара на недвижимите парцели от началото на годината в Пловдив и района. Това стана ясно по време на бизнес полемиката на уеб страницата за разгласи за недвижими парцели, която се организира в града под тепетата.

В експертната работна среща на тематика " За по-добра среда на живот в Пловдив ", присъединяване взеха близо 100 представители на бранш недвижими парцели, а водещ беше Снежана Стойчева, шеф на Imoti.net.

Търсенето надвишава предлагането на парцели в града, което дефинира 16% междинен растеж в цените. Броят на издадените разрешителни за градеж през миналата година в Пловдив е забележителен, само че едвам при 60% от тях стартира строителство, защото има проблем с финансирането. Това мнение показаха брокери на недвижими парцели.

Предпочитаните региони в града са кварталите Каменица, Кършияка, Смирненски и Западен. По думите на Гергана Рангелова от Арко Риъл Естейт, междинните цени на жилище са към 1000 евро на кв.м., а в центъра доближават до над 1300 евро на кв.м. При новото строителство и покупко-продажбите " на зелено " цените на парцелите са в доста необятен диапазон - от 650 до 1500 евро на кв. м.

От 2020 година се вижда извънредно огромен интерес към селата в Пловдивска област. Търсят се къщи на 10 км от града на цена към 80 хиляди евро, а купувачите са младежи от IT бранша, които могат да работят отдалечено.

Спроед Даниела Иванова от Пощенска банка 75% от кредитополучателите в Пловдив са на възраст до 45 години, а междинният им приход през 2021 година се е нараснал с 27%. Усвоените жилищни заеми през първото тримесечие на тази година са с 36% повече по отношение на същия интервал на миналата година, като междинният размер на заема е пораснал с 8%. Жителите на града избират по-големи жилища - с три и повече спални, както и приключен вид парцели.

По данни, показани от. ас. доктор Мирослав Владимиров, учител в Икономическия университет във Варна и член на Съвета на шефовете на Ера България вложенията в недвижими парцели у нас са 2,5%, което е много под междинното за Европейски Съюз - 5,6%. По-малко от нас в парцели влагат в Гърция, Полша, Словения, Ирландия и Латвия, а най-вече влагат в Германия, Белгия, Франция, Кипър и Финландия.

Той уточни две благоприятни условия за развиването на пазара на недвижими парцели у нас през идващите три години. Първата е спад на цените на парцелите, криза, увеличение на безработицата, спад в приходите на семействата, позитивни лихвени проценти и затихване на инфлацията. Втората е растеж в цените на парцелите, растеж на приходите, стопански напредък, устойчива претовареност, негативни лихвени проценти и повишение на инфлацията. По негово мнение втората опция е по-вероятна, само че огромният неразбираем фактор е войната в Украйна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР