Димитровден е приет за ден на строителя. Днес празнуват всички

...
Димитровден е приет за ден на строителя. Днес празнуват всички
Коментари Харесай

Ден на строителя - празнуват строители, архитекти, проектанти

Димитровден е признат за ден на строителя. Днес честват всички строители, архитекти, проектанти, инженери и всички, които са ангажирани в областта на строителството.

Денят на строителя e определен да се празнува на Димитровден по остаряла традиция. Възтановяването по случай честването му е оповестено с решение на Министерския съвет 1133/17 октомври 1996 година Тогава е довеждане докрай и разплащане за сезонната работа, към която преди е спадало и дюлгерството.

Според старите обичаи към Димитровден завършвали и градежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш-майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и благодат в новия дом. Обичаят претендирал, стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден честват и строителите.

За покровителството на Свети Димитър си съперничат гърци, българи, сърби, руси. Предполага се, че е бил проконсул на Солун и е умрял страдалчески за Христовата религия на 26 октомври 306 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР