Димитър ПоповВ България всеки проблем на вътрешната политика– политически, икономически,

...
Димитър ПоповВ България всеки проблем на вътрешната политика– политически, икономически,
Коментари Харесай

Процентите отпаднаха отдавна, ние сме 100% НАТО – който не е разбрал отива на бунището на историята

Димитър Попов

В България всеки проблем на вътрешната политика– политически, стопански, културен, даже престъпен, бързо придобива геополитически колорит. Причината е, че всяка крупна фигура на прехода има толкоз връзки на Изток, колкото и на Запад, а такива „ шарени “ фигури у нас с лопата да ги ринеш. Нали помните по какъв начин натовски офицери се оказваха съветски сътрудници, а генерали, приключили в Москва - пронатовски ястреби. Ние по този начин си го знаем от едно време – за Европа се минава през Русия! И противоположното също е правилно.
Васил Божков не прави изключение от правилото. И той е странна птица с две лица. Той е директно обвързван, и то надълбоко, с Русия. Това което прокуратурата напомни за неговото съдействие с Евгений Пригожин и с Игор Сечин, е последната частица от дълга

верига общи бизнеси с близки до Кремъл

и до съветската мафия среди.
Съдружието с Пригожин, поради което Божков е писал прослава за анексирането на Крим, минава в графата дребно нарушаване. Връзките му с Игор Сечин обаче са друго нещо. Сечин е милиардер, втория по въздействие човек в Русия. Той е основен изпълнителен шеф на Роснефт, глобен в Европейски Съюз поради пране на пари и финансиране на войната в Украйна. Сечин е от хората с максимален принос за вноса на оръжие за съветската войска, и таман в този бизнес е връзката му с Божков.
Веднага откакто прокуратурата му повдигна обвинявания за пране на пари и за поръчкови убийства у нас, Божков беше предизвестен от български депутати, близки до Кремъл, да напусне страната в точния момент. След бягството му в Дубай, той беше задържан от локалните управляващи и три дни заставам в ареста, очаквайки изгонване назад. На четвъртия ден в Дубай обаче дойде Сергей Наришкин, началник на военното разузнаване на Русия. Той ходатайства за Божков и това даде резултат - управляващите в ОАЕ отхвърлиха екстрадицията в България и му дадоха статут на политически емигрант.
В грами на американското посолство в София, Божков постоянно беше именуван „ най-крупния разбойник в България ”, като постоянно беше подчертавана връзката му с съветски капитали. В Дубай обаче, след вкарването му в листата „ Магнитски ”, Божков е потърсил американските управляващи за съдействие. Това е станало в края на 2022 година, малко преди началото на войната в Украйна. Според юриста на Божков, той е предал на американците 25 000 страници документи, които се отнасят до неговите връзки със глобени съветски предприемачи. Много е евентуално да е дал сведения за Пригожин и за Игор Сечин, които да са били ползотворни за американците, тъй като в идващите месеци те му давали препоръки по какъв начин и къде да живее безвредно.
Самото завръщане в България на Божков също има геополитически колорит. То се случва след гибелта на „ поръчания ” от Кремъл Евгений Пригожин. По съветските стандарти всички съдружници на ликвидираното лице също са цели, тъй че и

за Божков съветския чадър в Дубай е бил спретнат

Дали е имало ново посещаване на почитан съветски чиновник като Наришкин не е известно, само че след тези събития управляващите на ОАЕ ненадейно взеха решение да го екстрадират в България. И то без закъснение.
Сега наподобява Божков има повече проблеми с Кремъл, в сравнение с с Вашингтон. И в случай че някогашните му контрагенти са го оповестили за търсене, избавление надали има…Прокуратурата естествено му постави персонална защита, само че ГРУ и защита са несъвместими понятия както е известно…
Съдбата на Васил Божков, който явно служеше на двама господари, е емблематична за българската политическа класа въобще. Политиците ни към момента разчитат на отживяло времето си съглашение в Малта, съгласно което България и Румъния са с поделено въздействие сред Съединени американски щати и Съветския съюз в съответствие 50% на 50%. Такива ангажименти сред Буш и Горбачов е имало, само че процентите към този момент не са същите. Променени са три пъти – един път след разпадането на Съветския съюз през 1991 година, повторно след националната злополука през 1996-97 година, и трети път, когато страната стана член на НАТО.
През 2020 година въздействието на великите сили у нас беше по-скоро 70-30%, с наклонност към нова смяна. Тя стартира през февруари предходната година, когато Русия атакува Украйна. В изискванията на действителна война, в която Путин ни разгласи за вражеска страна, всякакво съветско въздействие в България – южен фланг на НАТО, стана недопустимо. Ето за какво новото съответствие на силите е по-скоро 85% на 15% в интерес на НАТО. И то е такова не тъй като Съединени американски щати и Русия са се договаряли още веднъж. То се дължи на едно скудоумно българско малцинство с съветско съзнание, което продължава да бъде пета колона на Москва. Именно през него Русия поддържа своите 15% даже и през днешния ден, по време на война. Без това малцинство ние сме си 100% НАТО и Европа.

За огромно страдание, българските политици на прехода всеобщо

проспаха тази огромна смяна в процентите

Всички те не престават да схващат себе си като пазители на територия, която е поделена сред великите сили поравно, и в никой случай не зависи от своите жители.
Истината обаче е, че такива политици са отживялост. България има потребност от енергични и ясно насочени към НАТО и Европа държавници, които виждат бъдещето ни в свободния свят на свободните страни. Дори дълбоката страна би трябвало да осъзнае това най-после.

Какво ще стане с Божков оттук насетне е неразбираемо. Без външна поддръжка, и с толкоз доста вътрешни врагове, той се намира в безизходна обстановка. По-скоро в обстановка с един излаз. Но не е единствено той. Останалите, политиците на прехода като Борисов, Доган, Нинова, Радев, и още доста други, са в същия капан като Божков, единствено че с политически характерности. Ако те не схванат, че ангажиментите с процентите свършиха и съветското въздействие у нас е нетърпимо, ще се окажат на бунището на историята.
Всякакво приклякване, снишаване и почесване по тила, единствено утежнява тяхната орис. България обратно не може да се върне – нито към поделено руско-американско ръководство, нито към източна тирания. Забравете за процентите, ние сме към този момент 100% европейска и натовска страна. Останалото са утопии на комплицирани хора - това е истината!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР