Димитър ПоповТези протести на енергетиците пак хвърлиха правителството на Денков

...
Димитър ПоповТези протести на енергетиците пак хвърлиха правителството на Денков
Коментари Харесай

Това правителство вече прилича на „Кухнята на Ада“

Димитър Попов

Тези митинги на енергетиците отново хвърлиха държавното управление на Денков в бурното море без избавителен пояс, за смут на Киро и неговите почитатели, които таман сънуваха, че ръководят кораба.
Сънищата и фантазиите са потребни за здравето, обаче доста нездравословни за политическото бъдеще на сънуващите. Най-добре е да си 100% безсънен когато правиш политика и най-много добре да познаваш политическата кухня, където се забъркват кашите, които след това сърбаме всички.
Кухнята зад това държавно управление ми наподобява на това телевизионно реалити „ Кухнята на Ада “. Борисов и Пеевски са шеф-готвачите там, те дефинират програмата и те правят оценка министрите, които търчат насам натам за подправки и се чудят по какъв начин да се подмазват на шефовете, с цел да завоюват състезанието най-после.
Денков, въпреки и третия в журито, няма думата за крайното решение. Той просто има консултативен глас и толкоз. За него, а и за останалите в Политическа партия към този момент би трябвало да е ясно, че личното им политическо бъдеще също

зависи от Борисов и Пеевски

И в случай че питат някоя гадателка, ще им каже, че бъдещето по никакъв начин не е розово. Защото Борисов има тактика с доста ясна цел - да компрометира партията на Киро и Асен до степен, че тя да не бъде повече фактор в българската политика.
В това отношение той има двама доста мощни съдружници – Делян Пеевски и президентът Румен Радев. Те вървят по разнообразни пътища към тази цел. Тактиката на Радев е да смъкна това държавно управление от власт незабавно, тъй като е евроатлантическо и оказва помощ на Украйна, а това на господаря му в Кремъл въобще не му харесва. Борисов и Пеевски обаче имат друга тактичност. Те желаят хем да смъкват доверието в Политическа партия, хем това държавно управление да си остане на власт. Затова и хем го клатят, хем го държат над водата, когато то в действителност е застрашено да потъне.
Протестите на зърнарите, които можеха да съборят сглобката, са ослепителен образец за това. Денков не разбра какъв брой е сериозна обстановката и си разреши квалификации, само че Борисов и Пеевски незабавно се намесиха, попритиснаха тежките зърнари, накараха Денков да им даде пари и резервираха статуквото каквото е.

Сагата с енергетиците повтаря зърнарската рецесия

Борисов и Пеевски към този момент се намесиха интензивно – дадоха обещание, че няма да се затварят централи в Марица-Изток, ще заплащат за всеки напуснал доста пари, договарят със синдикатите, а евентуално и с Ковачки, и до момента в който Денков и Киро се чудят какво да вършат, ще решат и тази рецесия.
В същото време, когато в държавното управление е умерено, те упрекват министри на Политическа партия в корупция или спор на ползи, като Борисов се оправдава, че това го прави неговата съпротива в ГЕРБ, а не той самия. Така Асен Василев и енергийния министър ги упреква Делян Добрев, здравния министър го упреква доктор Костадин Филипов, министъра на районното развиване го атакува Нанков и така нататък Борисов е занаятчия на тази перфидна игра, натрупа доста опит в последните години и чудесно я употребява с цел да държи Политическа партия на по-къса или по-дълга каишка.
В същото време, той много мъдро употребява и офанзивите на президента в своя изгода. В проблема със специфичните служби, в който има открита война сред държавното управление и Радев, Борисов и Пеевски не поддържат никого. Оставят сами Киро и Денков против президента, като усилват войната с всякакви интриги, подкрепяйки ту единия, ту другия. В резултат на тази двойна игра, военачалник Атанасов си хвърли оставката в комисията по сигурност, а Петков написа истерични писма на Борисов да се дефинира най-накрая кого поддържа в този проблем.
Тази тактичност на Борисов – да клати лодката, само че да я държи над водата, ще продължи до момента в който процентите на Политическа партия се смъкнат до търпимите 5-6% и техните гласоподаватели схванат, че са

заложили на неверния кон

Според замисъла, тогава и олигарсите, които изсипаха много пари на Политическа партия, ще проумеят, че този план към този момент е привършен и би трябвало да търсят други като Киро и Асен. Или пък напряко да търсят ГЕРБ – кой знае!
И до момента в който в тактиката на Борисов и на Пеевски има някаква логичност, държанието на Киро и Асен може да се изясни единствено по един метод – те още не знаят, че Политическа партия е провален план. Помните ли по какъв начин свършиха бизнес блокът на Жорж Ганчев, или РЗС на Яне Янев, или партията Лидер на олигарха Ковачки. Е, този път е по-различно - зад Политическа партия стоят освен доста пари и олигархични кръгове, само че и справедливия яд на доста българи, недоволни от дългото ръководство на Борисов. Излъгани българи, които ще схванат най-после, че Киро и Асен са плод на старите практики във властта – да плащаш и да получаваш дял от държавната баница отсреща. Нали по тази причина двамата държаха единствено те да назначават министри и шефове на организации –защото трябваше да се регистрират на своите спонсори, а не на гласоподавателите, на които обещаваха затвор за Борисов и Пеевски.
Така се стигна до фрапиращи случаи, като със настоящия аграрни министър, който има огромна компания за произвеждане на салами и е в явен спор на ползи. Или случая с Ник Събев в предходното държавно управление: на него му дадоха министерство на известията, макар че там са пощите, на които той е огромен съперник с частната си компания. Сегашният енергиен министър Румен Радев идва от Асарел-медет, огромната частна минна компания, която е владеене на семейство Цоцоркови. Ако разровите биографията на всички министри, ще откриете явен модел –те са по предписание чиновници на огромни спонсори на партията Политическа партия.
Старите практики личат и в отношението към компаниите, свързани с партийни босове. Списъкът, в който Киро и Асен бяха вмъкнали близки до свои хора компании да усвоят парите от Плана за възобновяване и развиване, е класика в жанра. Дори Демократична България се усъмни, че става дума за порочна процедура и поддържа комисия, която да следи за такива останки от предишното.
Вижте и връзките на Политическа партия с претендента за кмет Васил Терзиев. Очевидно раздразнителен от постове в мрежата на Лена, той изпусна нервите си – сподели, че им

дал доста пари да си мълчат

Това идеално се вписва в практиката у нас – претендентите да си заплащат на съответната партия, която ги издига, а след това сами да се оправят както могат.
В последна сметка, с такива практики, Политическа партия вървят към цялостен неуспех и не си коства човек да ги съжалява, или пък да упреква Борисов че се държи по този начин с тях. Той просто употребява тяхната нелепост и лакомия, с цел да прави политика – нещо което доста добре умее.
Затова и неговата тактичност ще се окаже сполучлива най-после, а бъдещето на Киро и Асен ще зависи от това по кое време гласоподавателите им ще си отворят необятно очите и ще видят, че са заложили на неверния кон. Може да стане след месеци, може и следващата година. Сигурен съм обаче, че когато процентите на публично утвърждение за Политическа партия паднат до санитарния най-малко, дните на това държавно управление, а и на Политическа партия ще бъдат преброени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР