Димитър ПоповТъй като започнаха да излизат социологически проучвания за нагласите

...
Димитър ПоповТъй като започнаха да излизат социологически проучвания за нагласите
Коментари Харесай

Единствената сигурна прогноза - след 9 юни ни очаква несигурно бъдеще

Димитър Попов

Тъй като започнаха да излизат социологически изследвания за настройките на гласоподавателите, към този момент са вероятни и прогнозите за възможни обединения след изборите. Най-очакваната сякаш е коалиция на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ППДБ. Тя е допустима в действителност, само че пред нея има доста подводни камъни и в случай че се случи, ще има напълно друг образ от упования. И то тъй като съотношенията сред трите партии ще са доста разнообразни.
Последното социологическо проучване на Маркет линкс да вземем за пример демонстрира нареждане на партиите по настоящия ред в Народното събрание, като сред първата и втората – ГЕРБ и ППДБ, разликата е 8.4%, а Движение за права и свободи остават трети. Аз обаче се колебая в такова нареждане, тъй като

сметките демонстрират и други сюжети

Много е значимо да се означи, че превръщането на процентите в действителни гласове е същинската база, на която може да се предвижда резултат от изборите. Обикновено социолозите не задълбават в тази посока, защото наблюдават трендове, а не несигурните настройки. Ако обърнем обаче процентите в цифри, може да получим потресаваща картина за същинския избор.
Първо, декларация, че ще гласоподават на 9 юни са създали 41% от гласоподавателите. Това са два милиона и седемстотин хиляди индивида по изборните описи. Като се извърнат процентите на партиите в действителни цифри, излиза, че на 9 юни за ГЕРБ ще гласоподават 675 000, за ППДБ 460 000, за Движение за права и свободи 325 000, за Възраждане 270 000, за Българска социалистическа партия 210 000 гласоподаватели.
Веднага се вижда, че тези числа в действителност подвеждат. Защо? Защото

действителната интензивност постоянно е по-ниска от заявената

Сега се чака да бъде към 37%. Иначе казано 4% от гласоподавателите, или 250 000, които декларират че ще гласоподават за някоя от партиите, няма да отидат до урните.
Чии гласоподаватели са те? Кой ще пострада от такава ниска интензивност?
Три от партиите ще получат гласовете, които им предсказват в този момент социолозите, и доказателството е, че на последните локални избори Движение за права и свободи, Възраждане и Българска социалистическа партия, имаха по тъкмо толкоз гласове, колкото излизат в социологическите изследвания в този момент – плюс –минус 10 000 гласа за всяка от тях. Очевидно там електоратите са твърди и нямат причина да трансформират своите настройки.
Тези 250 000 индивида, които по някакви свои аргументи лъжат социолозите, че ще гласоподават, са електорат на първите две партии – ГЕРБ и ППДБ. Тоест най-пострадали от отлива пред урните ще бъдат партиите, които управляваха до момента. И в това има напълно ясна логичност – като изгубиш властта, губиш и разочаровани гласоподаватели.
Въпросът е по какъв начин ще се разпределят загубите сред ГЕРБ и ППДБ?
Ако вземем за база още веднъж техните резултати на локалните избори, аз чакам ГЕРБ да изгубят към 100 000 гласа и действително да вземат 570 000, а ППДБ да изгубят 150 000 гласоподаватели, което на процедура ще сведе техния резултат до 300 000 гласа. Като съпоставим тази прогноза с локалните избори, когато за ГЕРБ гласоподаваха 530 000, а за ППДБ - 270 000, ще забележим че това допускане е напълно реалистична версия.
При подобен сюжет е изцяло допустимо ГЕРБ и Движение за права и свободи да са първа и втора политическа мощ, а

за третото място да се борят Възраждане и ППДБ

Естествено, тези сметки в този момент са нечиста сделка, само че при несъмнено стичане на събитията са изцяло вероятен вид за резултатите на 9 юни.
Ако това се случи, бъдещото съдружно държавно управление на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ППДБ ще има напълно друг образ от този, който в този момент обрисуват социологическите прогнози. Първо, че неговото конструиране ще зависи от способността на ППДБ да преглътнат такава пагубна изборна загуба и да се примирят с ролята на най- дребния сътрудник в обединението. И второ, от готовността на ГЕРБ и Движение за права и свободи да поемат действителна отговорност за ръководството на страната. Досега и двете страни демонстрират, че не са подготвени да създадат такива стъпки – ППДБ поради глупавите си и самонадеяни водачи, а ГЕРБ и Движение за права и свободи поради страха на Борисов и Пеевски от „ посолствата ”.
Ето за какво единствената сигурна прогноза след 9 юни е, че ни чака доста нестабилно бъдеще.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР