Димитър ПоповБългарските имена в закона Магнитски са предупреждение към родните

...
Димитър ПоповБългарските имена в закона Магнитски са предупреждение към родните
Коментари Харесай

Законът Магнитски е лустрация за корумпирани русофили

Димитър Попов

Българските имена в закона Магнитски са предизвестие към родните елити, че Съединени американски щати считат България за Троянски кон на Русия в НАТО и в свободния либерален свят, и че те няма да разрешат алианса да бъде високомерен от вътрешната страна. Подбора на имената и в първия лист от 2021 година, и  във втория от тази година е изработен по този начин, че да не остави никакво подозрение по този въпрос.
Делян Пеевски беше емблематично име, обвързвано с Южен поток и с изчезналите 800 милиона, вложени в начинанието от Русия. Васил Божков е упрекван в съветски подкрепи, а след бягството си в Дубай, той даже получи предложение за съветско поданство и съветска протекция от преследването на българските управляващи. 
От новите петима в този лист, всички са 

проводници на съветско въздействие

 Румен Овчаров е емблематично име, обвързвано с съветския газ и с нуклеарната енергетика, Александър Николов и Иван Генов са непосредствено упреквани за корупция към АЕЦ Козлодуй, Николай Малинов е притежател на медал от Путин и лидер на путинофилите в България, а Владислав Горанов се спряга както за доближен до Васил Божков, по този начин и до Делян Пеевски.
По тези имена ясно проличава и къде Съединени американски щати виждат съветското въздействие у нас. Едната сфера е енергетиката,  където корупцията по съветска линия е всеобхватна. От предходната година обаче България се еманципира от монопола на Газпром, а от ноември 2022 година има подписан контракт с Уейстингхауз за доставка на нуклеарно гориво от Франция и Съединени американски щати. Списъкът Магнитски, дружно с еманципирането от Булгаргаз и Росатом, отрязва пътя на хора като Овчаров в енергетиката и мощно понижава корупционния им капацитет.
Другата сфера на въздействие е политиката. Русофилските лобита имат не една и две политически партии. Санкционираните са свързани с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, както и с отвън парламентарни сили. Известно е, че и трите остарели партии имат русофилски забежки в разнообразни години на прехода. Техните обвързаности с имена от листата са сигнал, че наличието им във властта е нежелано и това предизвестие от Съединени американски щати има късмет да стане същинска

 лустрация за русофили във властта

 Причината е, че глобите по „ Магнитски ” са в три направления - първата е възбрана за влизане в САЩ; втората е заледяване на персонални активи и финансови интервенции в банковите системи на Съединени американски щати и Великобритания; третата са наказания против организации и компании, които работят с имена от листата. Това автоматически значи, че тези хора повече не могат да заемат обществени длъжности в България, нито пък да стават министри или да имат друго присъединяване във високите етажи на властта. Колкото и да демонстрира гьонсуратлък, българският политически хайлайф не може да си разреши нахалството да нервира Съединени американски щати, като застане намерено зад русофилите от този лист.
Българският лист беше продължен един път тази година, чака се да бъде продължен и повторно, а евентуално и трети, до момента в който целия политически хайлайф разбере, че хитроумния му проект да се преструва на умряла съветска лисица е оголен и 

ножът е опрял до кокала

 Колко имена ще се наложи да бъдат глобени е противоречив въпрос. Според осведомени става дума за към 500 съветски сътрудници за въздействие, които сполучливо корумпират цялата политическа класа. Ако американците не спрат по средата на пътя, има късмет мнозина от тях да бъдат изолирани и съветското въздействие да намалее.
Разбира се, законът Магнитски не е основан против България. Той работи от 2012 година и първо се ползва против Русия и Молдова. Целта му е 

да глоби диктаторските режими

 там, които безнаказано  потъпкват човешките права, а също така диктатори употребяват интернационалната финансова система за пране на пари. По-късно в глобите са включени още страни, като са добавени и ограничения против компании, които обслужват хора от листата Магнитски. 
Не е всекидневно американският закон да глоби демократични страни, в които съществува господство на закона и правото. Първото изключение е направено за България - от 12 глобени в Европейски Съюз, 11 са в българския лист. Това е сигнал, че закона Магнитски се ползва с нова цел – да насърчава битката на такива страни с съветското въздействие, и да активизира жителите против корупцията по високите етажи на властта. 
В този смисъл 

България е тестова страна, 

само че дали опитът ще бъде сполучлив е друг въпрос. Имам учредения надълбоко да се колебая в триумфа заради прекалено много дефицити на политическия терен. Самите американци до момента потвърждават, че надалеч не следват без взаимни отстъпки правилата, които законът Магнитски прокламира.
Ще напомня, че макар очевидните обвързаности на Българска социалистическа партия с корупция по съветска линия, американското посолство в София и околните до него партии признаха предходната година Българска социалистическа партия за партия на смяната, а Демократична България и Политическа партия оповестиха Българска социалистическа партия за собствен съдружен сътрудник и съидейник. Няма логичност учителят и вдъхновителят на Нинова Овчаров да е  сочен  като подкупен русофил, пък Българска социалистическа партия да е партия на смяната, нали!
Второ – лобистът на Кремъл Румен Радев беше подсилен през 2020 от всички пронатовски и проевропейски партии, в това число и от американското посолство. В което още веднъж няма никаква логичност – Радев беше апетитен като геополитически план на Москва още от 2016 година. Той не е ли обвързван с корупцията с съветско въздействие у нас, откакто и в инициативния му комитет има човек глобен по Магнитски? 
Трето – прави усещане, че фигура като Симеон Сакскобурготски се радва на респект в американското посолство, въпреки че по време на ръководството си Симеон се прочу с много съмнителни покупко-продажби, като да вземем за пример продажбата на БТК, продажбата на енергоразпределителните сдружения, подновяването на градежа на АЕЦ Белене, както и превъртането на външния дълг, донесло загуби от към 700 милиона. 
Четвърто – няма отговор на въпроса за какво липсват в листата Магнитски знакови имена като банкера Цветан Василев? Неговата съпричастност с корупция по съветска линия от дълго време е обект на мнения. 
Разделянето на наши и ваши хора в този лист, компрометирането на някои партии, и прикриването на други, финансирани от Василев и Божков, приказва за американска интервенция във вътрешно партийните борби, и то по време на избори, което е неприятен отзив за един съдружник.
И пето – не ми се има вяра българските държавни институции да употребяват закона Магнитски като мотив за следствие на посочените лица в листата. Не имам вяра също някои от тях да станат обвинени в България. Причината е, че българските елити са навързани като свински вътрешности на тематика корупция. В тях 

няма почтени

 Един да бъде даден жертва, ще се разприказва и цялата структура ще рухне. Става дума за построена от дълго време система на тотална обязаност, където всеки е забъркан с всеки, без значение дали се води русофил или американофил. 
Освен това сега властта на Румен Радев е напълно русофилска. И неговото Министерство на вътрешните работи, и неговият ДАНС, няма да си мръднат пръста против Румен Овчаров или Николай Малинов, нито пък прокуратурата ще се задейства, до момента в който под прозорците и непрестанно желаят оставката на основния прокурор.
Що се отнася до това дали е допустимо „ Магнитски ” да сътвори социална среда на непоносимост към корупцията, изключително по съветска линия, по-скоро считам че това е невероятно да стане с външен напън. Първо тъй като над 70% от българските гласоподаватели нямат нищо срещу да нарушат закона и да се оправят по „ втория метод ”, и второ, тъй като всеки четвърти българин се самообявява за русофил.
И все пак, използването на закона Магнитски е само вероятен вид за антикорупционен напън върху политическите елити, както и за „ осветление ” на съветската агентура у нас. Вярно е, че той е единствено напън и другото си зависи от нас, само че той най-малко е събитие с позитивен знак за бъдещето…
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР