Димитър ПоповТрудно е да се види решение в краткосрочен план,

...
Димитър ПоповТрудно е да се види решение в краткосрочен план,
Коментари Харесай

В Украйна: Война без край или краят на Путин?

Димитър Попов

" Трудно е да се види решение в кратковременен проект, до момента в който Русия не одобри, че Украйна е суверенна, самостоятелна страна ", сподели Столтенберг. " Затова се притеснявам, че единственият метод да се постави завършек на тази война е да се потвърди, че президентът Путин няма да победи на бойното поле. Когато той осъзнае това, би трябвало да седне и да договаря за рационално съглашение с Украйна ".
Този коментар на Столтенберг за добър излаз от войната е благопожелание към Путин да се осъзнае. Путин обаче непрестанно показва, че няма да одобри проваляне в тази война, и че е подготвен да върви до дъно с цел да победи всички. Този човек е не просто умопобъркан, за който състраданието, виновността и страха са непознати усеща. Той е 

интелигентен умопобъркан,

 който методично и праволинейно върви към своята последна цел – подем на някогашната руска империя посредством война. Наречете го Апокалипсис вместо война в случай че желаете – все тая! Мисля че той е скъсал с човешкото и ще съм доста сюрпризиран в случай че схвана, че се счита за човек въобще. Струва ми се, че самия Путин има вяра в мита за оня Путин – господарят на света, на който всичко му е разрешено и който не може да бъде изплашен даже в случай че целия свят се сплоти против него.
Неговата версия за финален завършек на войната в Украйна е такава – Украйна се съгласява да му отстъпи четири свои области плюс Крим; Съединени американски щати, НАТО, Европа, които няма по какъв начин да одобрят такава договорка обществено, остават неутрални и се разсейват с някакви по-важни тематики, само че в това време приключват въоръжаването на Украйна, с цел да стане тя по-отстъпчива и да одобри съветските условия за капитулация. Останалата част от света притихва пред мощта на новата съветска империя на Путин, която показва силата на новия международен ред, който гласи: 

Силата е над закона!

 И играта свършва с цялостна победа на новата империя и безумен екстаз на родните русофили.
Така наподобява в общи линии версията за края на тази война, която развива досега Путин пред света. Очевидно е, че съгласно нея той удържа цялостна победа освен над Украйна, само че и над Съединени американски щати и НАТО, които ще би трябвало да признаят своята цялостна некадърност да запазят интернационалното право и международния мир. 
Ясно е, че Съединени американски щати, НАТО, Европа и всички останали страни в света, не могат да одобряват такава „ победа “ на Путин. Версията на Столтенберг, както и политиката на Байдън, обрисуват вярата за различен сюжет, с друг край от съветския. Според него би трябвало да пристигна миг, в който Русия да се съобрази с интернационалното право. Това може да стане когато една изтощена от войната Русия се отхвърля от максималистичните си искания за победа над НАТО и за смяна на международния ред по фашистки пример, а на Путин му идва акъла в главата... 
Тоталното разминаване сред тези две разнообразни версии за войната не предвещава нейния неотдавнашен край. Напротив, Путин към момента не е изчерпал своите запаси да води война и да преследва цялостна победа. С военната готовност той загатва даже за окупация и заличаване на украинската държавност въобще. Такъв вид беше споменаван от него още през февруари, когато нахлу в Украйна и нападна Киев. Ако го направи в този момент, той ще сътвори и нова обстановка в света, доколкото унищожаването на Украйна я изключва автоматизирано от интернационалния ред, Съединени американски щати към този момент няма на кого да оказват помощ военно, а очакванията на НАТО за приемане на Украйна като съдружник стават несъстоятелни. Такова развиване на войната, ще сбъдне една от фантазиите на Путин – да договаря за бъдещето на Украйна непосредствено със Съединени американски щати. Ето за какво военната готовност, която той към този момент разгласи, може да е и опасност за самата украинска страна. Според последните информации от Русия, мобилизацията там ще засегне 1 милион запасняци, което май приказва за такава планировка на войната в бъдеще.
От тази позиция Съединени американски щати, Европа, НАТО и цялата интернационална общественост имат единствено една опция – да не разрешат Украйна да бъде победена. Това означена военна помощ във все по -големи размери и то с оръжия, които ще разрешат на украинската войска даже да атакува, с далекобойни ракети да вземем за пример. Надеждата е Украйна да удържи до тогава, до момента в който Русия загуби ресурсите или желанието да води тази война. Или пък до момента в който Путин бъде свален от власт с прелом. 
Рискът пред такава тактика на Запада е явен – изнервеният Путин, който желае скорошна победа и бърз завършек на войната, може да прибегне и до 

нуклеарно оръжие

 Той към този момент демонстрира, че играе ва банк и на всяка опасност от проваляне дава отговор с ескалация на войната. Ако и след военната готовност не успее да пречупи Украйна, може да употребява и нуклеарно оръжие. Това е добре известно в НАТО и ограниченията против такова безумно държание към този момент са готови. Съединени американски щати отхвърлиха да оповестят по какъв начин тъкмо ще реагират, в случай че някъде в Украйна има нуклеарен гърмеж, само че по военни канали намекнаха за вероятен американски удар върху съветски военни бази. 
Големият въпрос е до каква степен умопобъркан като Путин ще послуша Столтенберг и ще осъзнае, че не може да унищожи една страна и народ, който се бие, нито пък да стане стопанин на света, поставяйки на колене Съединени американски щати, НАТО и останалите с нуклеарни закани. Вярно е, че митоманите и психопатите не признават проваляне, и въпреки всичко Путин не е самичък в Русия. За да ескалира войната с нуклеарната алтернатива, той ще би трябвало да получи единодушието на съветските военни, а те не са група радостни самоубийци и добре схващат какво ще стане, в случай че натиснат копчето. Ето за какво този сюжет за нуклеарна война е съвсем необикновен. Струва ми се, че Путин ще се стреми към победа, обезпечена от стандартни оръжия и многочислена войска. 
После всичко ще зависи от това дали Украйна ще удържи.  На украинците ще им би трябвало още по-голяма помощ от Съединени американски щати и Европа, както и надалеч по-ефикасни наказания, като да вземем за пример Русия да бъде изцяло изолирана от международната търговия и финанси и нейния стопански запас да води войната да бъде напълно блокиран. Само по този начин украинците ще съумеят да реализират своето – да запазят територията и страната си, а света ще си остане спокойно място за естествени хора.
Има и различен, удобен излаз от войната в Украйна, и той е Путин 

да бъде свален от власт

 или ненадейно да завърши житейския си път. 
Тогава става допустимо едно последващо съветско държавно управление да се откаже от маниакалните му имперски упоритости, Русия още веднъж да признае интернационалното право, а войната да приключи с разнопоставени мирни договаряния с Украйна. Тъй като изгледите за прелом в Кремъл са дребни, доколкото ръководещия там кръг е еднороден и управлява цялата администрация в страната, остава да се молим за другото – леталния излаз. Обаче неведомите пътища Господни не могат нито да се проучват, нито да се плануват, с изключение на от различен тип специалисти, чиито гений за гадаене аз нямам, тъй че втората възможност си остава единствено догадка. 
Докато Путин е на власт, войната ще става все по огромна и жестока, само че няма да прескочи границите на Украйна и няма да стане нуклеарна, тъй като НАТО и Съединени американски щати имат ресурсите и решимостта да осуетят фашистките напъни в Русия за международна империя. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР