Димитър ИвановТезата за руската връзка при атентата срещу обвинител №1

...
Димитър ИвановТезата за руската връзка при атентата срещу обвинител №1
Коментари Харесай

Защо руската връзка зад атентата срещу Гешев е напълно логична

Димитър Иванов

Тезата за съветската връзка при атентата против обвинител №1 на няколко пъти се появи през миналите три седмици, само че в целия обществен звук към протичащото се по върха на държавното обвиняване остана на назад във времето, а тя е изцяло разумна. Казаното от основния прокурор и версията за това, че съветската агентура има пръст в опита за убийството му по никакъв начин не са за подценяване. Неслучайно върху нея бе подчертано в коментар на „ Радио Свобода “, което е неразрешено от Кремъл.

Ако обърнем внимание на хронологията на събитията, ще си дадем сметка, че в действителност

българският основен прокурор е разумна цел

Достатъчно е да създадем прилика с агресивното отношение на Кремъл към прокурора от Международния углавен съд Карим Ахмад Хан, който издаде заповедта за ареста на съветския президент Владимир Путин.

Битката на Иван Гешев със зловредното съветско въздействие датира надалеч преди да стартира войната в Украйна, по тази причина и няколко пъти бе заплашван непосредствено или косвено по тази линия.

Още като заместител основен прокурор Иван Гешев показва недвусмислено, че няма да позволява съветските ползи да отклонят страната от стратегическия й евроатлантически избор. През есента на 2019 година тогавашната Специализирана прокуратура стартира следствие за шпионаж в интерес на Русия против водача на русофилите у нас Николай Малинов, като забрани на двама руснаци – на някогашния военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников и олигарха Константин Малофеев, да влизат в България. Не е инцидентно, че точно Гешев разгласи обществено следствието и подхванатите от службите и прокуратурата дейности.

Непосредствено след встъпването му като основен прокурор, още през януари 2020 година държавното обвиняване за първи път удостовери и даже сподели на видео отровителите на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Прокуратурата удостовери версията, че

зад отравянето на трима българи през 2015 година стоят офицери от съветското ГРУ,

което бе следващо доказателство за съпричастността на военните разузнавачи на Москва и към други случаи на използването на отровното вещество „ Новичок “ в Европа.

Обвинител №1 трайно се ангажира с изобличаване на съветските шпионски мрежи у нас. Така за към три години по искане на държавното обвиняване от страната бяха изгонени 11 съветски разузнавачи, ползващи се с прикритието на дипломати.

Особено сериозен удар против ползите на ГРУ в България Гешев нанесе напролет на 2021 година, когато беше разконспирирана цяла шпионска група от български жители, които изнасяха секретна информация в посока посолството на Руската федерация в София. Действащ боен шпионин, началник в Министерството на защитата и шеф на секретното деловодство в Народното събрание бяха измежду арестуваните сътрудници на „ Резидента “. Разкритията на ръководената от Гешев прокуратура получиха необятен отзив в западните медии и безспорно са донесли доста неприятности на ръководителите на съветските разведки.

С експлоадирането на войната в Украйна, обвинител №1 недвусмислено зае

позиция против съветската експанзия

Лично посрещна близки и родственици на украински прокурори, потърсили леговище в България след първите удари на съветската войска.

А през април т.г. Гешев персонално посети Украйна, с цел да показва поддръжка към сътрудниците си, както и да изрази подготвеност за интензивно присъединяване на българските обвинители в следствията на военните закононарушения, осъществявани от съветската войска. Гешев се оказа и първият български общественик, който изрично, освен това знаково, от Киев разгласи, че няма да се поколебае да извърши настояването на Международния углавен съд за неотложен арест на Владимир Путин. Стига последният да се появи на територията на България. Само

три дни по-късно атентатът против Гешев бе факт

А знаци за закани против българския основен прокурор от страна на Русия идваха доста преди този момент било посредством хибридни мрежи, стартирането на компромати и така нататък През октомври 2022 година редица уеб сайтове на български държавни институции станаха обект на съветски хакери. Особен интерес групата KillNet демонстрираха точно против обвинител №1, като водачът на съветските хакери персонално заплаши Гешев.

През октомври 2022 година, откакто редица уеб сайтове на държавни институции бяха атакувани от хакери, точно основният прокурор разгласи, че офанзивата е дело на огромна тайфа съветски хакери, като още тогава стана ясно и местонахождението на един от тях – съветския град Магнитогорск. След оповестяването обществено на тази информация от страна на Гешев по време на конференция, последва първият явен знак, че той към този момент мъчно може в миналото да бъде наименуван „ другар “ на Русия. Няколко часа по-късно от съветската хакерска формация KillNet насочи недвусмислено обръщение против Гешев, в което го

разгласи за своя цел,

отправяйки редица обиди и закани към него.

Всичко това закономерно води до извода, че във връзка с опита за ликвидиране на българския основен прокурор следва да се работи и по прекомерно евентуалната версия за „ съветска връзка “, която у нас като че ли съзнателно се пропуща. Остава обаче генералният въпрос - кой и за какво оказа помощ от българска страна за реализирането на този атентат и дали в миналото ще чуем обществено името на поръчителите на гърмежа против Иван Гешев. Стига преди този момент те да не са съумели да заличат изцяло следите си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР