Димитър Димитров, CEO на Digital Lights и Петя Узунова, HR

...
Димитър Димитров, CEO на Digital Lights и Петя Узунова, HR
Коментари Харесай

Как Икономиката на изживяването създава новия тип компании – интелигентните предприятия

Димитър Димитров, CEO на Digital Lights и Петя Узунова, HR управител на Софарма Трейдинг

Глобалното събитие SAP NOW 2019, провело се на 17 октомври в София Тех Парк, сподели разнородни образци от многочислени сфери на бизнеса, които показват какво съставляват и кои са така наречен " интелигентни предприятия " в Икономиката на преживяването.

Какво значи " интелигентно дружество "?
Този нов термин се отнася за компании, които употребяват най-новите технологии, с цел да трансфорат изводите от разбора на събраните си оперативни данни в действително време в дейности, рефлектиращи върху целия бизнес. В резултат на това те форсират иновациитe и автоматизирането на процесите, пускат нови бизнес модели, доставят изключителни преживявания и така нататък

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Интелигентността е най-ценна за даден бизнес, когато е вградена непосредствено във всичките му процеси. Те би трябвало да са интегрирани и да употребяват благонадежден източник на данни. След това, посредством технологии като изкуствен интелект (AI), Интернет на нещата (IoT), облачна изчислителна мощност (Cloud Computing), подвижност, добавена (AR) и виртуална (VR) действителност, предприятията могат в действителност да дават изцяло потребителско прекарване, като интелигентно свързват всички корпоративни процеси и данни за ръководството на бизнеса, интервенциите и опита, с цел да обезпечат извънредно и индивидуализирано взаимоотношение с клиентите.

Водената от потребителите нова стопанска система ще изисква всички бизнеси освен да трансформират своето мислене, само че и да възприемат нов метод - този, който слага не продажбите, а клиентите и тяхното прекарване в центъра на взаимоотношенията. Високотехнологичните, новаторски и надеждни решения на SAP, осъществени посредством платформата SAP HANA, оказват помощ на фирмите да се трансфорат в " интелигентни ".

За SAP освен в България, а и в международен мащаб основаването на " интелигентни предприятия " е обвързвано с нарасналото ползване на програмен продукт като услуга в облака от дребните и междинни предприятия (МСП). Те са най-агресивните при налагането на нови стандарти за потреблението на технологии. В момента и в световен, и в районен проект, наклонността е за в пъти по-висок растеж на потреблението на облачни услуги при МСП спрямо огромните корпоративни клиенти.

Водещата на SAP NOW 2019 Десислава Стоянова, Елисавета Тунчева, основен ИТ шеф на SumUP, Румяна Тренчева, старши вицепрезидент " Глобална партньорска мрежа и Общ бизнес " на SAP за Централна и Източна Европа и Тодор Попов, финансов шеф на SumUP

Един от образците на SAP NOW 2019 за това по какъв начин един немащабен бизнес е употребявал SAP решенията, с цел да стане конкурентен на най-големите в брашна, бе SumUp. Тази финтех компания, чийто фокус са мобилните заплащания, е основана през 2012 година Първоначално централата й е в Берлин, Германия, след това е преместена Лондон, Англия, само че огромна част от развойната й активност се реализира в София.

За по-малко от шест години SumUp съумява да разшири платежната си система в общо 31 страни на 3 континента - Европа и двете Америки. Клиентската й база пораства с към 4000 дребни търговци дневно и към този момент има над 1,5 милиона клиенти в международен мащаб. За да ги обслужи, SumUp употребила голям брой системи за районно обмисляне на ресурсите на предприятията (ERP), което обаче не било задоволително.

За да може да се оправи с това предизвикателство, през февруари 2018 година компанията стартира да построява системата си отначало посредством имплементацията на SAP S/4HANA. От януари тази година системата работи в Германия, България и Ирландия, а от 1 май това е реалност и в Бразилия - страната с една от най-сложните данъчни системи в света.

Какво се усъвършенства след построяването на новата цялостна система посредством SAP решения?
SumUp регистрират: по-висока степен на интеграция, като към този момент в системата посредством интерфейси са включени и не-SAP решения; усъвършенствани логистични процеси с цялостна видимост от край до край; обработка на по-голям размер платежни транзакции и поръчки за доставка през SAP HANA; по-бързо и по-точно съвместяване на транзакциите с разплащанията и счетоводните записи; автоматизирано издаване и пращане на фактури за клиентите на комерсиалните обекти; опростено съблюдаване на данъчните условия в Бразилия, което понижава риска от финансови санкции за дребните търговци; унищожаване на отнемащи време ръчни действия и подсъзнателен интерфейс за отчитане благодарение на SAP Fiori.

Според Елисавета Тунчева, основен ИТ шеф на SumUP: " Сега имаме повече време за по-добър разбор на данните и по-голям надзор, в сравнение с преди. Докато продължаваме да интегрираме нови процеси в платформата, спестяването на време и разноски ще продължи да нараства. "
Днес SumUp се конкурира с най-големите на пазара, като годишно осъществя двуцифрен растеж на бизнеса си.

По думите на Румяна Тренчева, старши вицепрезидент " Глобална партньорска мрежа и общ бизнес " на SAP в Централна и Източна Европа: " В по-голямата си част фирмите, регистриращи двуцифрен или трицифрен растеж, какъвто е казусът със SumUP, са експортно насочени – те се конкурират на доста добре развити пазари, където да си ефикасен не е задоволително. Успехът в тази ситуация зависи значително от равнището на нововъведения и създаването на нови бизнес модели, без значение какъв брой е огромна стопанската система, от която фирмите започват. Основополагащ фактор за сполучливото им развиване в действителност не е достъпът до технологии, а готовността им да се трансформират и преоткриват непрекъснато. "

Друг образец за това по какъв начин се основава интелигентно дружество посредством технологиите на SAP е планът за имплементация на Success Factors в Софарма трейдинг, сбъднат от колегата на SAP България – Digital Lights, които стават притежател на оценката Gold Winner на влиятелната премия SAP Quality Awards за Централна и Източна Европа 2019. Наградата е самопризнание за клиенти, които са се отличили във внедряването на SAP софтуерни решения, като са употребявали правилата за качество на SAP за: по-ефективно обмисляне, внедряване и ръководство на SAP проект; реализиране на бърза и финансово усъвършенствана реализация, посредством която да посрещнат днешното търсене за добавена стойност в по-кратък период от време; опростяване на бизнес процесите, посредством което да обезпечат обилни бизнес изгоди за организацията.

Анализът на Digital Lights, извършен преди започването на плана, разкрил следните несъотвествия сред упованията на HR отдела и действителното мнение на чиновниците на компанията:
- 69% против 34%, че чиновниците са задоволително въвлечени в активността на фирмата;
- 71% против 48%, че чиновниците са удовлетворени от придобивките си;
- 81% против 38%, че чиновниците ще предлагат компанията на другар.

След внедряването на SAP SuccessFactors в Софарма трейдинг, Digital Lights отчели следните усъвършенствания:
- 61% по-добро качество на HR данните;
- 85% по-добро потребителско изживяване;
- 37% спестено време на мениджмънта; 59% спестено време на HR отдела;
- 34% по-добра ангажираност на служителите;
- 12% по-добро показване на чиновниците.

Ето какво показа по тематиката и госпожа Петя Узунова, HR управител на Софарма трейдинг и началник на плана SAP Success Factors за цялата компания, който започва на 14 май 2018 година и се чака да завърши в края на 2019 година

Петя Узунова, HR управител на Софарма Трейдинг

Г-жо Узунова в какво се състои планът?
Проектът е формиран от разнообразни SAP модули, които осъществяваме един по един. Имаме да довършим още три модула, с което ще приключим процеса по внедряване. Самият план е много комплициран, тъй като трябваше да бъде съгласуван с българското законодателството, със системата ни на възнаграждение и с доста други аспекти.

Защо повярвахте на SAP?
Защото те оферират най-хубавите практики, обобщаващи опита на доста компании, с които те към този момент са работили. Тези практики дават оферти за процеси, структуриране на информация, за основаване на профили на чиновниците, за другите преводи, които могат да се правят.
Ние ги разгледахме дружно с консултантите на SAP, които ни предадоха своя опит и това ни оказа помощ да не започваме от нулата, а да вземем към този момент потвърдени, подготвени решения.

Какви бяха задачите на плана?
Когато започнахме процеса по имплементация, имахме два типа процеси. Първите на процедура не съществуваха в компанията, тъй като не сме имали система, която да ги обезпечи. Те или са били на хартия или са се случвали по различен метод. Сега ги дигитализирахме и изчистихме тези от тях, които имаха непотребни стъпки, тъй че да станат бързи и лесни.

Вторият вид процеси работеха добре и трябваше само да ги интегрираме в системата на SAP. По този метод сравнявахме best practices и гледахме какво можем да предложим за надграждане на нашия бизнес.

Каква беше главната мотивация да започнете този план?
Компанията ни към този момент оперира в две страни. Освен в България, стъпихме и в Сърбия, т.е. към този момент имаме по-голям брой чиновници. Трябваше ни сложна и скалируема система, която да може да се приспособява в крайник с нашето разгръщане, което е непрекъснат развой.

Какво се усъвършенства след имплементацията?
Имаме по-голяма бистрота в компанията. В момента всеки чиновник има достъп до настоящата организационна конструкция, в която има фотоси, позиции и контакти на фирмената подчиненост и конструкция. По този метод той или тя знае къде се намира в границите на организацията. Преди решението на SAP нямахме система, която да обезпечава това.

Друг образец са хората в складовете ни, които нямат достъп до компютър, а в този момент имат достъп до тази система от мобилно приложение през телефона си. Те към този момент могат да си пуснат отпуск онлайн, да видят къде се намират като част от огромната конструкция, да потърсят и намерят сътрудник, с който работят или желаят да работят, да се свържат с сътрудници от други отдели, да им дават баджове за признателност и други

Заради по-добрата бистрота има усъвършенстване и на разнообразни преводи. Сега към този момент елементарно може да се види кой утвърждава, по кое време утвърждава и така нататък, което прави нещата за мениджърите, които предизвикват такива преводи и съответното за чиновниците, които ги обработват, доста по-ясни.

Освен това, даването на противоположната връзка в този момент е софтуерно обезпечено и е напълно друго. За нас е доста по-важно чиновниците сами да подхващат самодейността да си поддържат връзка и да си дават противоположна връзка, в сравнение с ние да ги караме. Това доста оказва помощ за performance review (оценяване на представянето на служителя), което вършим веднъж годишно.

Можете ли да дадете образец за усъвършенстване на бизнес развой?
Например, районен център Варна към този момент не изпращат физически документи за автограф в София. Сега това става с два клика в системата, което от позиция на време на мениджъра пести старания, понижава и риска от загуба на документи, множеството от които са конфиденциални. Пести се и времето на чиновниците.

Вече цифрови, можем да събираме и доста повече данни за хората: какво се е случило с този човек, по кое време се е случило, кой го е одобрил, по какъв начин се показва в работата си. Ние, като HR отдел, можем да проучваме тези данни и да дадем доста по-добри препоръки за усъвършенстване на компанията си, което е и наша съществена функционалност.
Новата система ни дава опция да дефинираме върху какво би трябвало да се фокусираме и да влагаме сила там, където има смисъл.

А образец за извод, който направихте от усъвършенствания разбор на данни?
Имаме още какво да учим и още данни, които да съберем. Всичко стартира с имплементацията на системата, тъй като ние нямаме исторически данни за всичко, което се е случвало в компанията преди, и по тази причина в този момент се опитваме да създадем този табиет да следим данните, с цел да търсим връзките сред тях.

Много е значимо тази система да бъде възприемана като отворена от позиция на нашия опит с нея – по какъв начин да я използваме най-добре и по какъв начин непрекъснато да подобряваме процесите си. Виждаме да вземем за пример, че първоначално сме заложили някои процеси по доста комплициран метод, само че с натрупването на опит намираме решения по какъв начин да ги облекчим и подобрим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР