Димът от опустошителните горски пожари изпълни небето над гръцката столица

...
Димът от опустошителните горски пожари изпълни небето над гръцката столица
Коментари Харесай

Огънят е изпепелил над 400 000 декара гори и земи в Гърция

Димът от опустошителните горски пожари извърши небето над гръцката столица Атина, до момента в който наоколо бушуват няколко огнища.

Пожарите са изпепелили сред събота и понеделник над 400 000 декара в страната, демонстрира прелиминарен разбор на сателитни изображения, направен от метеорологичния отдел на Националната обсерватория в Атина.

От засегнатите площи 380 000 декара са в префектура Еврос, Североизточна Гърция, където голям пожар провокира всеобщи евакуации, в това число на болничното заведение в града. Гръцките медии оповестиха за 18 открити тела в горския резерват Дадия, има информации и за още 8 в региона на Лефкими.

Предполага се, че жертвите са мигранти, тъй като няма сведения за изчезнали поданици на близките селища. Двама души починаха в понеделник – единият отново край Александруполис, а другият в Беотия.
Други 30 000 декара са изгорели в префектура Родопи.

Сателитни изображения демонстрират, че димът от огромния пожар в региона на Александруполис се е разпрострял в югозападна посока на повърхност от 110 000 квадратни километра.

Гърция към този момент задейства европейския механизъм за гражданска отбрана, а Европейската комисия заяви, че изпраща седем самолета и един хеликоптер в страната за битка с пожарите, подхранвани от горещото време и мощните ветрове. В борбата с огъня вземат участие и над 100 пожарникари с към 20 пожарни коли от Румъния и Чехия.

Румънските огнеборци са се преместили в североизточния регион Дадия, с цел да оказват помощ за потушаването на огъня там.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР