Дихателната честота (честота на дишане) е броят на вдишванията, които

...
Дихателната честота (честота на дишане) е броят на вдишванията, които
Коментари Харесай

Каква е нормалната честота на дишане според вашата възраст?

Дихателната периодичност (честота на дишане) е броят на вдишванията, които човек прави всяка минута. Това е един от главните витални индикатори, дружно с кръвното налягане , и температурата .

Възрастните нормално вършат сред 12 и 20 вдишвания в минута, само че децата са склонни да дишат по-бързо.

Когато човек вдишва, кислородът навлиза в белите дробове и пътува до органите. Когато издишат, въглеродният диоксид напуща тялото. Нормалната периодичност на дишане играе сериозна роля за поддържане на салдото на О2 и въглероден диоксид в тялото.

Някои здравословни проблеми – като тревога, тресчица или сърдечни проблеми – могат да доведат до ускорение на дишането.

Тази публикация преглежда естествените дихателни честоти при възрастни и деца. С ъщо по този начин разисква аргументите за висока или ниска периодичност на дишане и по кое време човек би трябвало да се свърже с доктор.

Нормална периодичност на дишане при възрастни и деца

Въпреки че естествената дихателна периодичност може леко да варира сред обособените човеци, има диапазон, който лекарите и медицинските лица смятат за нормален. Следващата таблица обрисува естествената дихателна периодичност съгласно възрастта: ( 1 ) ( 2 )

Възраст Вдишвания в минута
до 1г 30–60
1–3 години 24–40
3–6 години 22–34
6–12 години 18–30
12–18 години 12–16
над 18 години 12–20

Таб.1 ( Колко вдишвания в минута)

Авторите на публикация от 2021 година декларират, че децата имат по-висока дихателна периодичност от възрастните. След като детето навърши 2 години, честотата на дишане понижава от 44 вдишвания в минута на 26. ( 3 )

Нормалната дихателна периодичност при възрастни е сред 12-20 вдишвания в минута. При тази скорост на дишане въглеродният диоксид напуща белите дробове със същата скорост, с която тялото го създава. Честота на дишане под 12 или над 20 може да значи нарушаване на естествените дихателни процеси.

Как да измерим честотата на дишане

От значително значение е да се мери дихателната периодичност на човек неподвижен, с цел да се дефинира дали тя е естествена. Упражнението или даже ходенето в стаята може да повлияе.

Според Джон Хопкинс честотата на дишане се отнася до броя вдишвания, които човек прави за една минута. ( 4 )

За да извършите тъкмо премерване, наблюдавайте по какъв начин гърдите на индивида се издигат и спускат. Едно цялостно поемане включва едно вдишване на въздух, когато гърдите се издигат, последвано от едно издишване, когато гърдите се отпускат.

За да измерите дихателната периодичност, пребройте броя на вдишванията за цяла минута или пребройте за 30 секунди и умножете това число по две.

Какво значи, в случай че има нарушена периодичност на дишане?

Дишането се усъществява посредством  координацията на контролния център в мозъка и дихателните мускули. Област в основата на мозъка управлява дишането. Мозъкът изпраща сигнали от мозъка към дихателните мускули. ( 5 )

Понякога тялото би трябвало да поправя честотата на дишане. Рецепторите в мозъка откриват ниски равнища на О2 или високи равнища на въглероден диоксид и изпращат сигнали до тялото, което може да промени скоростта на дишане.

Наличието на необикновена периодичност на дишане може да демонстрира разнообразни неща. В някои случаи високата или ниска дихателна периодичност се дължи на активност, като да вземем за пример извършения, което не е индикация, че има нещо неправилно.

Понякога обаче разнообразни болести, пострадвания и субстанции могат да доведат до смяна в дишането. В здравна среда необикновената дихателна периодичност, изключително в случай че е прекомерно бърза, може да значи здравословен проблем.

Едно изследване, включващо над 15 000 души , които са посетили незабавното поделение, демонстрира, че високата периодичност на дишане е предиктор за утежняване на медицинските проблеми след изписването. ( 6 )

Хората с по-висока периодичност на дишане се връщат в болничното заведение по-често от тези с естествена дихателна периодичност.

Различни фактори въздействат върху честотата на дишане на човек, в това число пострадвания, извършения, страсти, въодушевление и редица медицински положения.

Причини за висока периодичност на дишане

Лекарите назовават ​​висока периодичност на дишане – над 20 вдишвания в минута – тахипнея. ( 7 )

Честите аргументи за висока периодичност на дишане включват:

  • Безпокойство: Хората може да  дишат по-бързо , когато се опасяват или са разтревожени. Учестеното дишане или хипервентилацията е постоянно срещан признак на пристъпите на суматоха (страхова невроза, паническо разстройство, паник атаки) . Учестеното дишане нормално минава, откакто тревогата изчезне. ( 8 )
  • Треска: Тъй като телесната температура се покачва при тресчица , дихателната периодичност също може да се усили . Увеличаването е методът, по който тялото се пробва да се отърве от топлината. ( 9 )
  • Респираторни положения: Състоянията, които могат да усилят честотата на дишане на човек,  включват : ( 10 )
    • хронична обструктивна белодробна болест
    • астма
    • пневмония
    • отравяне с въглероден окис
    • плеврален излив
    • белодробна емболия
  • Сърдечни проблеми: Ако сърцето не изпомпва вярно, с цел да достави О2 до органите, тялото може да реагира с учестено дишане. Проучване от 2015 година отбелязва, че респираторният дистрес е постоянно срещан при тези, които изпитват сърдечна непълнота. ( 11 )
  • Дехидратация: Дехидратацията може да усили скоростта на дишане, защото тялото се пробва да достави сила на клетките. ( 12 )

Други аргументи за висока периодичност на дишане включват алергични реакции и диабетна кетоацидоза .

Причини за ниска периодичност на дишане

Лекарите назовават това положение – ​​брадипнея – ниска дихателна периодичност с по-малко от 12 вдишвания  на минута. Това може да се случи вследствие на утежняване на главно респираторно положение. ( 13 )

Може да възникне и вследствие на задръстване на дихателните пътища и сърдечен арест.

Други аргументи включват:

  • Предозиране с опиати: Употребата на алкохол и други депресанти на централната нервна система, като опиати и бензодиазепини, може да потисне дишането в мозъка,  което води до ниски честоти на дишане. ( 14 )
  • Обструктивна сънна апнея:   Сънната апнея  включва задръстване на дихателните пътища, постоянно заради разпределяне на меките тъкани в гърлото. Блокирането предизвиква къси паузи в дишането и може да понижи общата периодичност на дишане. ( 15 )
  • Нараняване на главата: Нараняванията на главата могат да обиден региона в мозъка, която играе роля в дишането, което може да аргументи понижаване на честотата на дишане.

Кога да се свържете с доктор

Леко отклоняване от естествената дихателна периодичност може да не е причина за безпокойствие. Но в някои случаи честотата на дишане, която е прекомерно висока или прекомерно ниска, може да е симптом на медицински проблем.

Ако честотата на дишане е доста необикновена или човек има признаци на зараза като тресчица, отмалялост или възпалено гърло , може да му е от изгода да се съветва с доктор.

Хората с белодробни болести, като емфизем , астма и продължителен бронхит , може също да изискат да се свържат с доктор, в случай че дихателната им периодичност е необикновена. Това може да е знак, че белодробното им заболяване се утежнява.

Потърсете незабавна помощ, в случай че е налице някое от следните:

  • болежка в гърдите
  • цианоза , когато кожата посинява
  • бълбукащи звуци по време на дишане
  • поемайки доста малко вдишвания в минута

Дете може да се нуждае от незабавно здравно лекуване, в случай че : ( 16 )

  • имат съществени усложнения в дишането
  • те са изтощени от опити да дишат
  • мускулите под ребрата им засмукват с всеки мирис
  • ръмжат при издишване
  • възрастен не може да разсъни детето
  • дишането им стопира за повече от 20 секунди или има постоянни къси паузи в дишането им, до момента в който са будни
  • кожата им става доста бледа или синя
  • вътрешността на устните и езика им посиняват

Човек може също да пожелае да потърси незабавна здравна помощ за дете, в случай че скоростта на дишане се усили до следното:

  • Бебета на възраст сред 2 месеца и 1 година:  Повече от 50 вдишвания в минута.
  • Деца на възраст 1–12 години:  Повече от 40 вдишвания в минута.
  • Деца над 12 години:  Повече от 20 вдишвания в минута.

Нормалната периодичност на дишане варира според от възрастта и равнищата на интензивност. Но разнообразни положения, в това число болести и пострадвания, също могат да доведат до периодичност на дишане, която е прекомерно висока или прекомерно ниска.

Важно е да се направи тъкмо премерване на дихателната периодичност, с цел да се дефинира дали е необикновена или не. В някои случаи необикновената периодичност на дишане може да демонстрира главен медицински проблем.

Заключение

Дихателната периодичност на човек е броят на вдишванията, които прави за минута. Това може да варира от човек до човек. Но естествената периодичност на дишане би трябвало да попада в избран диапазон.

Нормалната периодичност на дишане за възрастен е 12-20 вдишвания в минута. ( 17 ) Нормалната периодичност на дишане при децата варира според от възрастта им.

Високата или ниската дихателна периодичност може да е знак, че е налице главен проблем.

Честите аргументи за висока дихателна периодичност включват тревога, тресчица, респираторни болести, сърдечни болести и дехидратация.

Честите аргументи за ниска дихателна периодичност включват предозиране на медикаменти, обструктивна сънна апнея и пострадвания на главата.

Ако човек изпитва необикновена периодичност на дишане, той би трябвало да се свърже с доктор.

Човек би трябвало неотложно да потърси здравна помощ, в случай че почувства необикновена периодичност на дишане, съчетана с болежка в гърдите, синкава кожа, бълбукащи звуци по време на дишане или дишане с доста малко вдишвания в минута.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР