Дигиталният детокс включва изключване на нотификациите на телефона, както и

...
Дигиталният детокс включва изключване на нотификациите на телефона, както и
Коментари Харесай

Холистичен психотерапевт: Дигитален детокс може да се направи лесно и достъпно

Дигиталният детокс включва изключване на известията на телефона, както и на интернета, който можем да включваме единствено, когато имаме потребност от него. Това съобщи Весела Григорова, холистичен психотерапевт, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “ . " В противоположен случай се получава непрекъснато положение на stand by- подготвеност за включване. Преди лягане човек да не е изложен на екран е извънредно значимо. В дълготраен проект е потребно хората да намерят логичен метод, с който да запълват времето си. Безцелното тиктакане в интернет е метод за избавление от скуката. Получава се обаян кръг – несъразмерна приложимост на цифрово наличие, която, откакто завърши, още веднъж ни води към скуката. Времето онлайн не е пълноценно прекарано време “, обясни още Григорова.

Децата са наясно, че стоенето пред екран не е от най-полезните за тях действия. Най-доброто нещо, което родителите могат да създадат, е да дадат персонален образец – в случай че родителят нон-стоп е на телефона си, мъчно ще изясни вредата от това на детето си, безапелационна е Григорова.

Мултитаскингът, който е улеснен от цифровите устройства, е необичайно разбиране,с мята тя. " На процедура човек в даден миг може да прави единствено една активност, с цел да я реализира качествено. Това изисква фокус. Вършенето на няколко неща по едно и също време значи, че постоянно превключва фокуса си сред другите задания. Това се отразява на организма на всеки по друг метод, само че във всички случаи води до стрес – повече или по-малко, зависи от съответния човек “, разясни терапевтът.

Човек просто се разсейва и не е съсредоточен, когато прави доста неща по едно и също време. " Можем да стоим на преносим компютър в работна среща и да си пишем или да редим тетрис. Дигиталното пространство улеснява това разпръскване, само че то се случва и без да имаме толкоз доста технологии разполагаем “, акцентира Григорова.

Страхът от това да не пропуснем нещо ни кара да желаеме да бъдем постоянно в крайник с модата, т.е. постоянно онлайн. " Това поражда тревога – постоянно да бъдеш нащрек. Ако се замислим, какъв брой значими неща са се случили, до момента в който не сме онлайн – какво толкоз сме пропуснали отвън цифровия свят? “, попита риторично Григорова.

За някои е доста значимо да не изостават от останалите, регистрира събеседникът. " Ако не са видели последното забавно нещо онлайн, се усещат, като че ли не могат да се впишат в диалозите с връстниците си. Ако човек няма такава потребност да се вписва в средата, за него пропускането на информация не е проблем. Важно е да се замислим по какъв начин желаеме да се впишем в средата – има елементи от нея, в които е по-добре да не се вписваме “, безапелационен е терапевтът.

Когато младите консуматори гледат постоянно Facebook, ТикТок и други и са доста увлечени по тези обществени мрежи, става дума за деца, които от ранна възраст са получавали от родителите си одобрение по отношение на външния си тип. Не е обръщано доста внимание на качествата им, на качествата.

" Какво в действителност е нещото, което кара потребителите да харесват толкоз доста лайковете, които получават онлайн? Егото. Не е значимо какъв съм, а по какъв начин наподобявам в очите на другите, какъв имидж построявам – това в действителност се случва в обществените мрежи “, приключи Григорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР