Дигиталната трансофрмация не е самоцел, с тези думи откри конференцията

...
Дигиталната трансофрмация не е самоцел, с тези думи откри конференцията
Коментари Харесай

Къде е Пловдив на картата на умните градове? Властта и бизнесът по пътя на дигитализацията

" Дигиталната трансофрмация не е самоцел ", с тези думи откри конференцията " Digital Plovdiv " Мартин Захариев. Форумът, отдаден на дигитализацията и интеграцията на базите данни и електронното ръководство в интерес на хората и бизнеса, се организира в Международния панаир на Пловдив. В него взеха присъединяване двама заместник-министри - на Регионалното министерство Стефан Аспарухов и на нововъведенията и растежа Карина Ангелиева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, ръководителят на Обс-Пловдив Александър Държиков, както и фрагменти от обществената администрация и бизнеса.

Представителите на властта в Пловдив подчертаха, че градът към този момент се развива в крайник с новите технологии. Като най-хубави образци при нас бяха посочени дигитализацията на образователния развой в учебните заведения, електронните системи за записване на деца в детски заведения и учебни заведения, системата за мониторинг на околната среда, системата за дигитализиране на културно-историческото завещание и други Като уязвимост в цифровото развиване на Пловдив пък беше посочено цифровизацията на всички детайли, касаещи устройството на територията и строителството.

" Като втори по величина град в България сме задължени да бъдем водещи и да даваме образец в електронното ръководство. Процесът, наименуван цифровизация, изобщо не е нов, по-скоро е чужд. Развива се непрекъснато и с извънредно бързи темпове. Всички би трябвало дфа осъзнаваме неизбежността и нуждата от тази промяна. Гражданите се нуждаят от експедитивност на услугите, достъп до електронни услуги. Наша е отговорността и задължението да осигурим на всеки жител отбрана на персоналните му данни и да повишим доверието му към потребление на електронни административни услуги. Тук е мястото да кажа, че има какво да се желае, има какво да дадем повече на жителите като качество на услугите и като експедитивност. Работим в тази посока и се надявам, че си проличава в профил. Тази транформация не е лека и не става от самосебе си ", уточни Здравко Димитров, който подсети, че Община Пловдив е единствената община, която дава на жителите безвъзмезден обединен номер за връзка с общината, както и че по време на пандемията е основан Контактен център, а услугата продължава и до през днешния ден.



ТРАНСПОРТ

Кметът напомни, че в развой на разработка е и георграфската осведомителна система на Община Пловдив за основаване, предпазване, ръководство, анализиране и визуализация на пространствени данни. Тодор Чонов пък описа на малко историята на опита за внедряване на електронна система за билети в градския превоз и бе безапелационен, че той би трябвало да бъде надградена и осъвременена с нови цифрови решения.

" Това, което сега имаме в Пловдив е плод на тъй наречените транспортният план, който е дал началото на модернизирането на системите за заплащане в публичния превоз. Поради простата причина, че началото на това е било през 2008-2009, а планът е въведен е екплоатация през 2015 година, дами разбираме, че откакто изтече неговата резистентност, е належащо незабавно да бъде осъвременена тази система и надградена с нови цифрови решения. Така че да можем да кажем, че системата на публичния превоз и паркирането е част от цялата идея за умния град Пловдив ", уточни Чонов и разяснява, че напълно скоро ще отворят социална поръчка, която да модернизира превоза в Пловдив и да даде опция на жителите да заплащат по всевъзможен метод. Предвижда се тази социална поръчка да бъде обединена и с новите системи за паркиране, тъй че да се сътвори единно приложение за градска подвижност, посредством което жителите да се осведомят освен за публичния превоз, само че и за свободните места за паркиране, благоприятни условия за заплащане и всякаква транспортна информация.

КУЛТУРА

Пламен Панов пък уточни, че културните институции в Пловдив имат техника, посредством която цифровизират артефактите. Той разгласи, че тече развой по основаване на приложение, което да насърчи престоя на деца и младежи в музеи, галерии, библиотеки и други културни обекти.

" Съсвсем неотдавна, с помощта на Норвежката стратегия, спечелихме план за създаване на единно приложение, ориентирано главно към младите туристи - децата. Музеите би трябвало да се посещават от деца и младежи, с цел да може там да се възпитава освен духът на Пловдив, само че и обичането на историята. Това приложение ще разреши всеки посредством таблет или телефона да влезе Природоначуния музей или Археологическия музей, да играе " куест " игра, посредством която може да минава през разнообразни равнища, да получи премия и да бъде насърчено да посети и различен културен институт, където играта може да продължи ", уточни Панов.



Дигитализация и Закона за устройство на територията

Дигитализацията и внедряването на новаторски технологии без значение дали става дума за частния или обществения бранш, заемат водещо място в актуалния свят и ще бъдат непроменяемо в дневния ред на бъдещето. Важно е да се регистрира ролята на държавната администрация в основаването на регулаторната база, обвързвана с построяването на цифровата инфраструктура, както и смисъла тя да ползва метода към цифровизация и да основава положителни условия за жителите и бизнеса. Тази теза застъпи зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Стефан Аспарухов.

" Пътят към основаването на умни градове минава през понижаване на административната тежест и олесняване на бизнеса и вложенията към което са ориентирани нашите старания в Министерство на регионалното развитие. Работим и за промени в Закона за устройство на територията, с които да ускорим процедурите както по устройственото обмисляне, по този начин и по капиталовото планиране, одобряването на плановете, издаване на позволения за градеж, въвеждането в употреба и даже тяхното ръководство след въвеждане в употреба. Съсредоточили сме се върху това да понижим стъпките, през които минават вложителите, както и периодите за осъществяване на инфраструктурните обекти. Да създадем електронен и транспарантен процеса по целия витален цикъл на плановете. Нуждам се ускорено и сполучливо създаване освен на транспортната, само че и на цялата инфраструктура ", уточни Аспарухов.

Той подсети, че се работи по основаване на единна осведомителна система по устройство на територията, като в нея процесите ще бъдат администратирани единствено по електронен път.

" Изготвени са критерии за възлагане и правене на техническото задание. В първична фаза сме - планът е утвърден по механизма на Плана за възобновяване и резистентност и индикативният му бюджет е 3,5 милиона лв.. Предвижда се Единната осведомителна система да ръководи процесите по осъществяване на процедури по заявявания, служебни препращания до връчване на крайния административен акт. Ще даде опция и за предоставяне и одобрение на планове, устройствените проекти и и капиталови планове по електронен път. Казано по-простичко - това е доразвитие на систермата, която Столична община съвсем са построили, само че би трябвало да подплатим със законово промени, с цел да работи ", добави Аспарухов.

" Започваме да работим и по единния обществен указател по устройствено обмисляне и строителство, тъй като сега регистрирте по истройство на териториите са пръснати по общините, в регионите, в регионалните администрация и при нас. Това е основен план по събиране на данните и последващото им ръководство. Този указател и инфрмационната система ще се интегрират в един портал по устройство на територията, където Министерство по електронно ръководство, Министерство на нововъведенията и новата Агенция по кадастър и регистри, би следвало да работим в тясна връзка за този гис основан тримерен портал ", сподели още зам.-министърът.

По думите му основна промяна, която би трябвало да бъде направена, е цифровизация на строителния бранш.

" Тя ще даде опция за по-високо качество на строителството и ускорение на проектирането. В тази връзка работим по плана Национална тактика за реформиране на строителния бранш и пътна карта за осъществяването ѝ. Сред предпочитаните области са основаване на единна система за електронно ръководство на капиталовия развой в строителството, повишение на качеството на строителството, запазване на околна среда, въвеждане на Строително-информационно моделиране (BIM) и обучение и умения на хората в бранша ", уточни Аспарухов.

Зам.-министърът акцентира, че наред с нормативната база, не трябва да се не помнят и опциите, които европейското финансиране открива и подсети, че по Програмата за развиване на районите /2021-2027/ част от плановете, които ще се финансират, са въвеждане на интелигентнтите транспортни системи и дигитализацията на превоза.

" Дигитализацията, правилото на електронното администриране и ръководство, въвеждане на нововъведенията - всичко това, е един от гарантите за обезпечаване на развиване, поддържането на добра конкурентоспособност, основаване на устойчива среда за живот. Всичко това е част от цифровото бъдеше и през днешния ден се поставят изискванията на това цифрово бъдеще. В момента, с цел да създадем поространствената основа, или поставка, както я назоваваме ние архитектите, се опитваме да сглобим картата на България с общи устройствени проекти, което за жалост е можело да започва и преди 15-20 години. Това е сериозен труд и съответното ми благопожелание към Община Пловдив, защото неотдавна имаше напрежение, е оптимално бързо да се форсира процеса по одобряването на Общия организационен проект и последващото муу поддържане в полза на всичките взаимоотношения в обществото, само че и по отнишение на стимулиране на бизнеса. Община Пловдив, дружно с още няколко общини - Столична, Добрич и Ямбол, са едни от дребното, в които територияталният обсег на общината съвсем съответствува със строителните градници на обитаемото място, което ги прави характерни териториялни единици, които би следвало да се ръководят в цифровото ни бъдеще с фини настройки и с доста повече внимание ", сподели още зам.-министърът.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР