Дигитализацията се превръща във все по-модерна дума в Северна Македония,

...
Дигитализацията се превръща във все по-модерна дума в Северна Македония,
Коментари Харесай

Липсващото Е“ в Е-услугите“ на Северна Македония

Дигитализацията се трансформира във все по-модерна дума в Северна Македония, където в продължение на две десетилетия политиците ползват цифрови промени, откриват по този начин наречените " услуги на едно гише " и предизвикват електронните услуги ( " е-услуги " ). Публичните регистри обаче остават несвързани, процедурите са комплицирани, даже граничещи с парадокса, а електронните услуги, които съществуват, постоянно единствено утежняват нещата, написа Balkan Insight.

Истината е, че редом с цифровизацията, ориентирана към опростяване на държавната администрация, в Северна Македония протичат най-малко още два несъвместими процеса. Единият е децентрализацията, която вместо да приближава услугите до крайните консуматори, в действителност служи единствено за подсилване на властта на локалните политически водачи. Другият е политически популизъм, при което обществените институции се назначават от неквалифицирани чиновници въз основа на политическа принадлежност.

Институциите се конкурират между тях и даже да дублират отговорности, просто с цел да оправдаят броя на чиновниците си. И колкото повече личен състав имат, толкоз по-малко продуктивни стават. Това сътвори безшумно омерзение към цифровизацията измежду чиновниците в обществения бранш, които се радват на повече, а не на по-малко документи, на комплицирани, а не на опростени процедури. 
 Снимка 606064
Източник:

Примери, граничещи с парадокса

Ето и няколко образеца от първа ръка. Колкото и анекдотични да наподобяват, когато са обсъждани дружно, те дават ясна визия за това по какъв начин нещата работят в реалност. Първият образец е от началото на 2023 година, когато човек от екипа на Balkan Insight се пробва да насрочи дата за женитба.
 Дигиталната гражданска война в Косово: една история на триумфа
Успешната цифрова гражданска война в една от най-бедните страни в Европа

Успешният план Косово KODE бързо обезпечи еднакъв достъп до цифрови благоприятни условия за всички

Той споделя, че с цел да подадете онлайн поръчка на уеб страницата на Агенцията по вписванията на Северна Македония, ви е нужен Е-акаунт. Това обаче се оказа невероятно, а линията за поддръжка дава свободно, тъй че годениците вземат решение да отидат персонално. В службата по вписванията в центъра на Скопие над дузина гишета виси банер, обявяващ мястото за " обслужване на едно гише ". От там стартират парадоксите.

Първо споделят на двойката да кандидатства за годни свидетелства за раждане от институцията, която съхранява всички документи за раждане. Седмица по-късно получават SMS, че документите са издадени, само че когато се връщат в Агенцията по вписванията им споделят, че известието е " изпратено простъпка ".

" Моля, изчакайте още четири дни. "

Нищо обаче не идва, по тази причина годениците се връщат още веднъж. След половинчасово търсене служителят въпреки всичко намира нужните им документи. С актове за раждане в ръка двойката се мести на прилежащото гише и ги предава на служителката там. Същата институция, само че друг чиновник?

" Да, такава е процедурата ", е отговорът.

Бракът е подписан, следва бебе. През февруари героят на тази история се насочва към общинската работа на общината, в която живее, една от 10-те, които съставляват по-голямата част от област на Скопие. Там мъжът би трябвало да записва новородения си наследник. Служителка го уведомява, че документите ще отидат първо в северномакедонското Министерство на вътрешните работи.

След четири дни мъжът се връща, откакто още веднъж е изпратен в Агенцията по вписванията, с цел да вземе акт за раждане. Разказва, че дойдох в 13 часа локално време в петък, два часа преди гишето на инситтуцията да затвори.

" Трима частни охранители блокираха влизането ми, като споделиха, че машината, която издава билети за опашка, не работи. Бяхме аз и още 20 души, в това число жена с новородено дете, в студено антре на постройка. От време на време някой различен влизаше и с кимване на защитата прескачаше опашката и влизаше в празната зала, където работеха единствено няколко гишета. "

След известни договаряния старши чиновник прошепва, че може да помогне на чакащия и да го записва за слот в понеделник, когато ще може да свърши работата си " като началник ". 

Три месеца по-късно майката на нашия воин умира от рак. По време на едногодишно лекуване, в нито един миг не може да се резервира час за доктор онлайн. Това принуждава хора от цялата страна да пътуват в ранни зори до столицата Скопие и да чакат в тесни коридори, от време на време без места за сядане, с цел да посетят доктор.

Единствената част с " Е "

" Единствената част с " Е " беше компютърът на бюрото на лекаря, на който той постепенно изписваше диагнозата и я отпечатваше на остарял матричен принтер, с цел да мога да го предам на рецепцията и да получа цялостната здравна история в директория. "

След погребението е ред на смъртния акт. Пак проблем проблем. В документите на майката пишеше, че е омъжена, само че в действителност тя е разведена. Трябва да се отиде в съда, с цел да се получат документите за бракоразвод, което лишава към седмица. Защо е цялата бумащина, пита мъжът служителката в общинската работа. Не е ли по-лесно всичко да се цифровизира?

" Дигитализацията е машинация. Загуба на време за привличане на еврофондове. Винаги ще бъде хартията ", отговаря служителката.

Половинчати услуги и инспекция на обстоятелствата

Северна Македония към момента няма нито една база данни, която обществените органи да могат да употребяват, с цел да оферират дейно цифрови услуги. Така че никой не може да каже сигурно какъв брой услуги фактически са налични по електронен път и какъв брой към момента изискват физическо наличие.

Националният портал за електронни услуги - " ", в действителност разрешава на хората да заплащат някои такси и административни налози, да ревизират статуса на избрани процедури. За задачата човек би трябвало първо да си сътвори електронен акаунт.

В момента този портал съдържа към 900 разнообразни типа услуги, предлагани от съвсем 1300 обществени институции. Проблемът е, че множеството от тези услуги не са изцяло електронни. За доста от тях човек може просто да получи информация какви документи са му нужни преди да отиде персонално във въпросната институция. 

Вероятно това е повода, поради която от 1,8 милиона души в Северна Македония по-малко от 90 000 са записаните консуматори на портала за електронни услуги. Останалите към момента се редят на гишета.
 Дигиталните номади, които все по-често избират Северна Македония, вместо България
Дигиталните номади, които все по-често избират Северна Македония, вместо България

Какво предлага Скопие и с какво измества София?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР