Дигитализацията на административните услуги бележи напредък в последната година(снимка: CC0

...
Дигитализацията на административните услуги бележи напредък в последната година(снимка: CC0
Коментари Харесай

Облачният КЕП B-Trust дава достъп до е-услуги в 54 общини


Дигитализацията на административните услуги бележи прогрес в последната година
(снимка: CC0 Public Domain)

Клиентите на Облачен електронен автограф B-Trust могат да употребяват електронните услуги на 54 общини в страната благодарение на мобилния си телефон. Това стана допустимо, с помощта на партньорството сред БОРИКА АД и Софтуерна група „ АКСТЪР ” към Технически университет – София. 

Интеграцията на облачната услуга с портала auslugi дава достъп на жителите и бизнеса до над 1200 електронни административни услуги. Отдалечената е-идентификация и онлайн подписването на документи в портала се прави в границите на секунди, като отбраната на данните се подсигурява от доставчика на удостоверителни услуги БОРИКА АД.

От „ АКСТЪР ” регистрират,  че единствено за последната година броят на общинските администрации се е удвоил. Значителен е растежът и на потребителите на портала, което се дължи на интуитивната работа с него и възходящата нужда от напълно отдалечено даване на електронни услуги.
още по тематиката
Все повече общински администрации осъзнават удобството на портала и го оферират на жителите и бизнеса от своя район, показа доктор Моско Аладжем, началник на софтуерна група „ АКСТЪР ”.

От своя страна, облачният КЕП B-Trust има правната мощ на дипломиран електронен автограф и саморъчно положен автограф. При него няма нужда от карта и читател, а единственото изискване е съществуването на мобилен телефон с достъп до интернет и конфигурирано приложение B-Trust Mobile.

Издаването на Облачен КЕП е гратис, като със самото издаване клиентът получава 3 безвъзмездни подписвания и/или идентификации. Към момента Облачният КЕП, издаван от БОРИКА, е сполучливо интегриран и с единния портал за административни електронни услуги на Държавна организация „ Електронно ръководство ”.

„ За цифровизация на административните услуги и процеси се приказва от години, само че едвам през 2020 година видяхме действителен прогрес в това отношение ”, сподели Мартин Орешарски, управител бизнес развиване в БОРИКА АД, като акцентира, че компанията може сполучливо да партнира на страната в процеса на цифрова промяна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР