Дигитализацията и внедряването на иновативни технологии независимо дали става дума

...
Дигитализацията и внедряването на иновативни технологии независимо дали става дума
Коментари Харесай

Зам.-министър Аспарухов към Община Пловдив: Максимално бързо трябва да се приеме новия ОУП

Дигитализацията и внедряването на новаторски технологии без значение дали става дума за частния или обществения бранш, заемат водещо място в актуалния свят и ще бъдат непроменяемо в дневния ред на бъдещето. Важно е да се регистрира ролята на държавната администрация в основаването на регулаторната база, обвързвана с построяването на цифровата инфраструктура, както и смисъла тя да ползва метода към цифровизация и да основава положителни условия за жителите и бизнеса. Тази теза застъпи зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Стефан Аспарухов, който през днешния ден взе онлайн присъединяване във форума " Digital Plovdiv ". Конференцията се организира в Международния панаир в Пловдив и събра представители на властта и бизнеса, които разискаха дигитализацията.

" Пътят към основаването на умни градове минава през понижаване на административната тежест и улеснение на бизнеса и вложенията към което са ориентирани нашите старания в Министерство на регионалното развитие. Работим и за промени в Закона за устройство на територията, с които да ускорим процедурите както по устройственото обмисляне, по този начин и по капиталовото планиране, одобряването на плановете, издаване на позволения за градеж, въвеждането в употреба и даже тяхното ръководство след въвеждане в употреба. Съсредоточили сме се върху това да понижим стъпките, през които минават вложителите, както и периодите за осъществяване на инфраструктурните обекти. Да създадем електронен и транспарантен процеса по целия витален цикъл на плановете. Нуждаем се от ускорено и сполучливо създаване освен на транспортната, само че и на цялата инфраструктура ", уточни Аспарухов.

Той подсети, че се работи по основаване на единна осведомителна система по устройство на територията, като в нея процесите ще бъдат управлявани единствено по електронен път.

" Изготвени са критерии за възлагане и правене на техническото задание. В първична фаза сме - планът е утвърден по механизма на Плана за възобновяване и резистентност и индикативният му бюджет е 3,5 милиона лв.. Предвижда се Единната осведомителна система да ръководи процесите по осъществяване на процедури по заявявания, служебни препращания до връчване на крайния административен акт. Ще даде опция и за предоставяне и одобрение на планове, устройствените проекти и капиталови планове по електронен път. Казано по-простичко - това е доразвитие на системата, която Столична община съвсем са построили, само че би трябвало да подплатим със законово промени, с цел да работи ", добави Аспарухов.

" Започваме да работим и по единния обществен указател по устройствено обмисляне и строителство, тъй като сега регистрите по устройство на териториите са пръснати по общините, в регионите, в регионалните администрация и при нас. Това е основен план по събиране на данните и последващото им ръководство. Този указател и осведомителната система ще се интегрират в един портал по устройство на територията, където Министерство по електронно ръководство, Министерство на нововъведенията и новата Агенция по кадастър и регистри, би следвало да работим в тясна връзка за този Географска информационна система основан тримерен портал ", сподели още зам.-министърът.

По думите му основна промяна, която би трябвало да бъде направена, е цифровизация на строителния бранш.

" Тя ще даде опция за по-високо качество на строителството и ускорение на проектирането. В тази връзка работим по плана Национална тактика за реформиране на строителния бранш и пътна карта за осъществяването ѝ. Сред предпочитаните области са основаване на единна система за електронно ръководство на капиталовия развой в строителството, повишение на качеството на строителството, запазване на околна среда, въвеждане на Строително-информационно моделиране (BIM) и обучение и умения на хората в бранша ", уточни Аспарухов.

Зам.-министърът акцентира, че наред с нормативната база, не трябва да се не помнят и опциите, които европейското финансиране открива и подсети, че по Програмата за развиване на районите /2021-2027/ част от плановете, които ще се финансират, са въвеждане на интелигентните транспортни системи и дигитализацията на превоза.

" Дигитализацията, правилото на електронното администриране и ръководство, въвеждане на нововъведенията - всичко това, е един от гарантите за обезпечаване на развиване, поддържането на добра конкурентоспособност, основаване на устойчива среда за живот. Всичко това е част от цифровото бъдеше и през днешния ден се поставят изискванията на това цифрово бъдеще. В момента, с цел да създадем пространствената основа, или поставка, както я назоваваме ние архитектите, се опитваме да сглобим картата на България с общи устройствени проекти, което за жалост е можело да започва и преди 15-20 години. Това е сериозен труд и съответното ми благопожелание към Община Пловдив, защото неотдавна имаше напрежение, е оптимално бързо да се форсира процеса по одобряването на Общия организационен проект и последващото му поддържане в полза на всичките взаимоотношения в обществото, само че и във връзка с стимулиране на бизнеса. Община Пловдив, дружно с още няколко общини - Столична, Добрич и Ямбол, са едни от дребното, в които териториалният обсег на общината съвсем съответствува със строителните граници на обитаемото място, което ги прави характерни териториални единици, които би следвало да се ръководят в цифровото ни бъдеще с фини настройки и с доста повече внимание ", сподели още зам.-министърът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР