Диетолозите са убедени, че можем да си похапваме почти всичко

...
Диетолозите са убедени, че можем да си похапваме почти всичко
Коментари Харесай

Забранени за закуска: 10 храни, които трябва да избягвате сутрин

Диетолозите са уверени, че можем да си похапваме съвсем всичко за закуска, стига този артикул да е потребен самичък по себе си. Не е тъкмо по този начин.

Това предписание работи единствено за тези, които следят цифрите на кантара: калоричното наличие на първото хранене се преработва елементарно денем и не води до наддаване на тегло.

За хората с сензитивен корем и за последователите на здравословния метод на живот има изключения. За тях има някои храни, които не би трябвало да се ядат на празен корем. Това не значи, че те би трябвало да бъдат изцяло изключени от менюто им, а просто да бъдат употребявани след 10-11 часа. 

Цитруси

Портокалите и грейпфрутите са извънредно потребни пловове, само че хапвани на гладно те нервират празния хранопровод. Затова чаша прясно изцеден фреш или половин плод със закуската е неприятна концепция. Въпреки това цитрусите са отличен източник на витамин С и са превъзходен десерт след обяд или вечеря.

Банани

Това е безопасен плод, който можете да хапвате без проблем на празен корем, само че имайте поради, че може да повлияе отрицателно на действието на сърдечно-съдовата система. Високото наличие на магнезий и калций в бананите също нарушава калциево-магнезиевия баланс и усилва натоварването на сърцето. 

Кафе

Най-желаната енергизираща напитка заран всъщност силно нервира празния корем. Най-добре е да пиете кафе след закуска или по време на обяд. За да сведете до най-малко вредите от сутрешното късно еспресо или дълго американо, можете леко да намалите киселинността на напитката като добавите в нея мляко, сметана или кокосово масло.

 храна iStock

Тестени закуски

Кафето с кроасан е класическа закуска, само че в действителност създава огромен стрес за стомаха. Дрождите, които се прибавят към печивото, нервират стомашната лигавица, което може да аргументи дискомфорт през цялата останала част на деня.

Круши

Още един доста потребен плод, който обаче би трябвало да запазим за по-късно денем. Крушите съдържат доста груби фибри, които мощно нервират празния корем. Подобно на бананите, крушите се употребяват най-добре час-два след главното хранене.

 храна iStock

Студени газирани питиета

Те не са изключително потребни за нас без значение от времето, в което ги консумираме, само че на презен корем предизвикват същинско злополучие. Студените газирани напитки свиват съдовете на стомаха и влошават кръвообращението, а това от своя страна затруднява храносмилането. Най-добре е да утолите жаждата си заран с елементарна вода с комат лимон или лимонен сок.

Пикантни храни

Любителите на лютото постоянно прибавят пикантен червен пипер към утринния си омлет. Без да осъзнават, това ги кара да се усещат некомфортно през целия ден. Самият пипер не вреди на лигавицата на стомаха заради протеина капсаицин, който се свързва с нервните окончания. В този случай няма увреждане, само че има чувство за дискомфорт, което не е доста прелестно. Поради тази причина е по-добре да отложите хапването на люто до обяд.

Сладко

Яденето на захар заран на празен корем, когато захарта ни е ниска, усилва риска от появяването на диабет. Сладкото на празен корем внезапно покачва равнището на глюкозата в кръвта, защото простите въглехидрати се усвояват бързо. Панкреасът реагира с избухливо освобождение на инсулин, който би трябвало да употребява глюкозата. Така че, в случай че искате да сте здрави, само че не можете да се откажете от захарта, приемайте я след главно хранене, най-малко 20-30 минути по-късно.
 Кои са най-подходящите храни за закуска?  Кои са най-подходящите храни за закуска?  Кои са най-подходящите храни за закуска?  Кои са най-подходящите храни за закуска?
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР