Диетолозите отдавна са дали своята присъда за шоколада, определяйки черния

...
Диетолозите отдавна са дали своята присъда за шоколада, определяйки черния
Коментари Харесай

С какво може да ни навреди черният шоколад

Диетолозите от дълго време са дали своята присъда за шоколада, определяйки черния като по-здравословния в съпоставяне с млечния и белия. Като негови съществени преимущества те акцентират богатото му наличие на антиоксиданти, минерали като желязо, магнезий и фосфор, както и фибри и флавоноиди, които потвърдено защищават от сърдечно-съдови болести, оказват помощ за намаляването на възпаленията в тялото, кръвното налягане и холестерола. И не на последно място по значимост, шоколадът усъвършенства и настроението ни.
 4 изцяло неправилни схващания за шоколада, в които да спрем да имаме вяра
4 изцяло неправилни схващания за шоколада

С чиста съвест може да се отдадем на сладкото прелъщение

За да осигурим на тялото си оптимално доста потребни антиоксиданти, за предпочитане е да консумираме шоколад със 70 или повече % какао, защото в него има повече какаови зърна в сравнение с в млечния или белия. А антиоксидантите, от които имаме потребност, се съдържат точно в какаовите зърна.

Освен това в черния шоколад има и по-малко захар, което го прави изключително подобаващ за диабетици и хора с инсулинова устойчивост, които наблюдават приема си на захар.
 Снимка 643177

Въпреки всички изгоди от натуралния шоколад, обаче, има и субстанции, които от време на време попадат в него и за които би трябвало да внимаваме. Някои типове естествен шоколад може да съдържат повишено количество олово и кадмий, които попадат в какаовите зърна надлежно при прибиране на реколтата и посредством вдишване от почвата.

За тези два метала здравните експерти предупреждават, че могат да причинят угнетяване на имунната система, репродуктивни проблеми и хипертония. При деца и бременни дами пък попадането на олово или кадмий в организма може да повреди мозъка и нервната система, написа.
 Храните и напитките, които предизвикват проблеми с храносмилането
Храните и напитките, които предизвикват проблеми с храносмилането

Дори и някои потребни

Предвид това, някои диетолози показват млечния шоколад като по-безопасен за изразходване. Въпреки това обаче те не поучават хората да се отхвърлят напълно от черния шоколад и неговите изгоди, а просто да изследват по-внимателно състава на шоколада и компанията, която го създава, с цел да са сигурни, че в него няма риск да са попаднали олово или кадмий.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР