Диетоложката Елена Соломатина каза, че доматите, въпреки голямото количество витамини

...
Диетоложката Елена Соломатина каза, че доматите, въпреки голямото количество витамини
Коментари Харесай

Доматите могат да бъдат и вредни

Диетоложката Елена Соломатина сподели, че доматите, макар огромното количество витамини и минерали, могат да бъдат и нездравословни, писаха съветски медии. Тя изброи признаците на доматите, които са рискови за здравето.

Така да вземем за пример, зеленчукът може да съдържа соланин, отрова от растителен генезис, тъй че би трябвало да се ядат единствено зрели домати. Тя посъветва да се ограничи използването на домати при хора със болести на стомашно-чревния тракт, с пептична язва, гастрит, панкреатит и други храносмилателни разстройства, защото в противоположен случай не са изключени дискомфорт и конвулсии. Заради оксаловата киселина доматите не се предлагат за хора, склонни към уролитиаза, добави диетоложката.

Елена Соломатина означи, че в доматите могат да се натрупват нитрати, чието високо наличие може да се дефинира по външния тип. Според нея би трябвало да погледнете разреза на домата: в случай че има доста твърди жилки, значи доматът е бил хранен с нитрати. Нитратите в човешкото тяло се трансформират в рискови нитрити, които могат да нарушат клетъчното дишане, да трансфорат хемоглобина в неговата неактивна форма, неспособна да придвижва О2, което води до развиване на хипоксия, разясни специалистката. „ Особено рискови са хората със болести на сърдечно-съдовата система. По време на топлинната обработка на продукта нитратите се трансформират в нитрозамин, а това е канцероген “, изясни още Елена Соломатина.

За хората без болести диетоложката счита, че могат да ядат по три домата дневно, а при проблеми със стомашно-чревния тракт не повече от един едновременно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР