Диетата с месо, позната като карнивор диета (Carnivore), е модел

...
Диетата с месо, позната като карнивор диета (Carnivore), е модел
Коментари Харесай

Карнивор Диета – Хранене Основано на Месо

Диетата с месо, позната като карнивор диета (Carnivore), е модел на хранене, който включва месо и скотски артикули и изключва всички други групи храни.

Поддръжниците на диетата на месоядните настояват, че тя може да помогне при загуба на тегло, проблеми с настроението и контролиране на кръвната захар, наред с други здравословни проблеми.

Тази диета обаче е извънредно ограничаваща и може да не е здравословна в дълготраен проект. Освен това няма научни доказателства в поддръжка на твърдянията за големи изгоди.

Тъй като в диетата карнивор липсва многообразие от хранителни субстанции и е с високо наличие на сол и мазнини, тя може да бъде сложна за следване и непълна от хранителна позиция.

Тази публикация дава общ обзор на диетата единствено с месо и скотски артикули, в това число какво включва тя, капацитета й за намаляване и нейните преимущества и дефекти.

Какво съставлява карнивор диетата?

Месоядната диета карнивор е извънредно рестриктивна диета, която разрешава единствено месо, риба, яйца и някои млечни артикули с ниско наличие на лактоза.

Всички останали храни, в това число плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, ядки и семена, не са позволени.

Тази диета се основава на убеждението, че ранните човешки популации са яли най-вече месо и риба и че диетите с високо наличие на въглехидрати са виновни за необятното разпространяване на хроничните болести през днешния ден.

Други нисковъглехидратни диети като кето и палео лимитират, само че не изключват приема на въглехидрати, до момента в който диетата карнивор цели нула въглехидрати.

Привържениците на диетата, настояват, че тя може да лекува меланхолия, тревога, артрит, затлъстяване и диабет, наред с други здравословни положения. ( 1 )

Въпреки това, няма научни доказателства от следени изследвания в поддръжка на тези изказвания.

При изследване включващо почитатели на диетата, резултатите демонстрират, че те са удовлетворени от диетата и са имали позитивни резултати. ( 2 )

Експертите по хранене обаче показаха подозрения по отношение на здравните изказвания, направени от изследването. Те показаха, че изследването не е имало метод да ревизира точността на здравната информация, докладвана от участниците в него, тъй че резултатите от изследването би трябвало да се преглеждат с нараснало внимание.  ( 3 )

Освен това през 2017 година медицинският лиценз на Бейкър, индивида зад изследването, беше лишен от Медицинския съвет на Ню Мексико заради опасения по отношение на неговата подготвеност. Въпреки че лицензът му беше възобновен през 2019 година, в този момент от него се изисква да практикува медицина под директно наблюдаване. ( 4 ) ( 5 )

Резюме: Диетата за месоядни животни включва единствено храни от скотски генезис като месо, яйца и някои млечни артикули с ниско наличие на лактоза. Въпреки изказванията на нейните почитатели за способността на диетата да се оправя с разнообразни здравословни проблеми, няма научни доказателства, които да поддържат тези изказвания.

Как да съблюдаваме диета карнивор

За да се придържате към карнивор диета, би трябвало да изключите всички растителни храни и да консумирате единствено скотски артикули като месо, риба, яйца и някои млечни артикули с ниско наличие на лактоза.

Диетата разрешава потреблението на пилешко, пуешко, свинско, говеждо, агнешко, дреболии, сьомга, сардини, бяла риба, свинска мехлем, костен мозък, масло и дребни количества тежка сметана и твърдо сирене.

Препоръчително е да ядете тлъсти части месо, с цел да задоволите ежедневните си енергийни потребности. Водата и костният бульон се предизвикват, до момента в който чаят, кафето и други питиета на растителна основа не се предлагат.

Диетичният проект обаче не дава задоволително насоки по отношение на приема на калории, размера на порциите или броя хранения дневно и множеството поддръжници оферират да се яде толкоз постоянно, колкото желаете.

Може ли да ви помогне да отслабнете?

Диетата основаваща се на месо може да докара до загуба на тегло заради високото наличие на протеини и ниското наличие на въглехидрати. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

Проучванията демонстрират, че такива диети могат да понижат приема на калории и да насърчат загубата на тегло, защото огромното количество протеин оказва помощ да сте сити след хранене.  ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Също по този начин може да забърза метаболизма, което води до повече изгаряне на калории. Така че следването на карнивор диета може да ви накара да се почувствате сити и да консумирате по-малко калории, най-малко в кратковременен проект.

Проучване, извършено в продължение на 3 месеца върху 132 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване, съпоставя резултатите на загуба на тегло от 4 ограничаващи калориите диети с разнообразни количества въглехидрати и протеини.

Резултатите демонстрират, че тези, които следват протеинова диета с 0,9–1,3 грама на кг телесно тегло дневно, губят повече килограми и мастна маса спрямо тези, които употребяват 0,5–0,9 грама на кг телесно тегло дневно.

Други изследвания демонстрират сходни резултати, което допуска, че увеличението на приема на протеин може да насърчи загубата на тегло и да понижи наддаването на тегло с течение на времето. ( 12 )

Въпреки това, не е належащо да изключите всички въглехидрати от диетата, с цел да видите резултатите. Намаляването на общия банкет на калории, което може да бъде по-лесно с по-висок банкет на изобилен протеин, е главният фактор за загуба на тегло.

Освен това строгият темперамент на карнивор диетата я прави предизвикателство да се съблюдава за нескончаем интервал от време.

Ползи от карнивор диетата

Диетата учредена на месо отстрани храни с високо наличие на въглехидрати като бисквити, торти, бонбони, газирани питиета и сладкиши.

Тези типове храни постоянно са с високо наличие на калории и ниско наличие на потребни хранителни субстанции, тъй че би трябвало да се употребяват умерено като част от здравословното хранене.

Освен това храните с високо наличие на захар могат да бъдат проблематични за хора с диабет, защото могат да причинят скокове в равнищата на кръвната захар. По този метод намаляването на приема на рафинирани въглехидрати и сладки храни постоянно се предлага за ръководство на диабета.  ( 13 )

Въпреки това, премахването на всички въглехидрати от диетата не е належащо или целесъобразно за ръководство на диабета. По-скоро се предлага да се употребяват по-малки порции потребни въглехидрати с високо наличие на фибри, които не водят до скокове на кръвната захар.

Недостатъци на диетата карнивор

Поради ограничаващия си темперамент и елиминирането на по-голямата част от групите храни, този жанр на хранене има доста дефекти.

Високо наличие на мазнини, холестерол и натрий

Тъй като диетата карнивор се състои само от скотски храни, тя може да е с високо наличие на наситени мазнини и холестерол, за които е известно, че покачват риска от сърдечни болести посредством повишение на равнищата на LDL (лошия) холестерол.

Въпреки това, някои скорошни изследвания демонстрират, че връзката сред приема на наситени мазнини и риска от сърдечни болести може да не е толкоз мощна, колкото се смяташе преди. ( 14 ) ( 15 )

Независимо от това, потреблението на огромни количества наситени мазнини в диетата на месоядните може да е тревожна, защото нито едно изследване не е анализирало здравните резултати от потреблението извънредно на храни от скотски генезис. Не е ясно по какъв начин потреблението на толкоз високи равнища на мазнини и холестерол би повлияла на цялостното здраве.

Освен това модифицираните меса, като бекон, постоянно съдържат високи равнища на натрий.

Консумирането на несъразмерни количества от тези храни по време на карнивор диета може да докара до висок банкет на натрий, което е обвързвано с нараснал риск от високо кръвно налягане, бъбречно заболяване и други негативни последствия за здравето. ( 16 )

Освен това има доказателства, че високият банкет на алено и модифицирано месо е обвързван с нараснали равнища на някои типове рак, в това число рак на дебелото черво и ректума. ( 17 )

Може да липсват избрани микроелементи и потребни растителни съединения

Диетата карнивор изключва питателни храни като плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, които са богати на потребни витамини и минерали.

Въпреки че месото е питателно и обезпечава микроелементи, то не би трябвало да бъде единственият съставен елемент на здравословната диета. Стриктното съблюдаване на диетата карнивор може да докара до дефицит на някои хранителни субстанции и остатък на други. ( 18 )

За разлика от нея диетите, които са богати на растителни храни, са свързани с по-нисък риск от хронични болести като сърдечни болести, някои типове рак, Алцхаймер и диабет вид 2.  ( 19 ) ( 20 ) ( 21 )

Това се дължи на високото наличие на фибри, витамини и минерали в растителните храни, както и на техните потребни растителни съединения и антиоксиданти.

Карнивор диетата не съдържа тези съединения и не е обвързвана с никакви дълготрайни изгоди за здравето.

Не обезпечава фибри

Фибрите са тип въглехидрати, които не се усвояват от тялото и се намират единствено в растителни храни. Това хранително вещество е от значително значение за поддържане на здравето на червата и постоянното изхождане, а неналичието на фибри в диетата може да докара до запек. ( 22 )

Освен това фибрите играят решаваща роля за поддържане на верния баланс на бактериите в червата. Когато здравето на червата е неоптимално, това може да докара до редица проблеми, в това число нараснал риск от рак на дебелото черво. ( 23 ) ( 24 )

Диетата учредена месо не съдържа фибри, което може да докара до запек като непряк резултат. ( 25 )

Изследванията демонстрират, че диета с високо наличие на протеини и ниско наличие на въглехидрати, като карнивор диетата, може да усили риска от инфектиране на червата. Смилането на огромни количества протеин може да докара до производството на нездравословни странични артикули в червата, което може да повлияе негативно на здравето на червата. ( 26 )

Като цяло спазването на диета единствено с месо може да не е оптимално за здравето на червата заради неналичието на фибри и капацитета за инфектиране на червата.

Може да не е уместно за някои хора

Месоядната карнивор диета може да съставлява риск за избрани групи хора.

Например, тези с хронично бъбречно заболяване, които би трябвало да лимитират приема на протеини, би трябвало да заобикалят диетата. ( 27 )

Хората, които са склонни към холестерол или са по-чувствителни към холестерола в храните, също би трябвало да внимават с потреблението на храни с високо наличие на холестерол. ( 28 )

Освен това човеци, които се нуждаят от характерни хранителни субстанции, като бременни или кърмещи дами, може да не дават отговор на питателните си условия.

И най-после, хората с анамнеза за нарушено хранене или тревога по отношение на храната не би трябвало да пробват диетата.

Храни за ястие

Карнивор диета, известна като диетата на месоядните, включва консумация единствено на скотски артикули и елиминиране на всички останали групи храни.

Това значи, че хората, които следват диетата за месоядни животни, са лимитирани до консумация на:

  • Месо: телешко, пилешко, пуешко, агнешко, свинско и други
  • Риба: сьомга, скумрия, сардини, раци, омари, херинга и други
  • Други скотски артикули: яйца , свинска мехлем, костен мозък, костен бульон и други
  • Млечни артикули с ниско наличие на лактоза (в дребни количества): сметана, сирене, масло и други
  • вода

Някои последователи на диетата за месоядни си разрешават сол, черен пипер и подправки без въглехидрати.

Понякога хората избират да употребяват кисело мляко, мляко и меко сирене, само че тези храни нормално се изключват от диетата заради равнищата на въглехидрати.

Храни, които би трябвало да се заобикалят

Храните, които не са от скотски генезис, са изключени от диетата карнивор.

Ограничените храни включват:

  • Плодове: ябълки , портокали, горски плодове, банани, киви и други
  • Зеленчуци: броколи, карфиол, картофи, зелен боб, чушки и други
  • Млечни артикули с високо наличие на лактоза:  мляко, кисело мляко, меко сирене и други
  • Бобови растения:  боб, леща и други
  • Ядки и семена: бадеми, слънчогледови семки, тиквени семки, шамфъстък и други
  • Зърнени храни:  ориз, пшеница, самун, киноа, паста и други
  • Захари: трапезна захар, кленов сироп, кафява захар и други
  • Алкохол: бира, вино, корав алкохол и други
  • Напитки, разнообразни от вода:  сода, кафе, чай, плодов сок и други

Карнивор диета меню

Диетата за месоядни може да бъде предизвикателство да се съблюдава за дълъг интервал от време заради лимитираното многообразие от храни.

По-долу е обещано примерно петдневно меню за някой, който следва диетата карнивор:

Ден 1

  • Закуска:   скариди , яйца, дребна чаша сметана
  • Обяд:  пържола, риба звук, сушено говеждо месо
  • Вечеря: агнешки котлети, миди, телешки черен дроб

Ден 2

  • Закуска:  яйца, бекон, сардини
  • Обяд: баничка с пуешки бургер, сьомга, препоръки за говеждо месо
  • Вечеря:  филе миньон, раци, пилешки черен дроб

Ден 3

  • Закуска: яйца, сьомга, пуешка наденица
  • Обяд:  говеждо месо, свински пържоли, скумрия
  • Вечеря: пуешка баничка, малко количество пармезан, костен мозък

Ден 4

  • Закуска:  яйца, връзки с пилешко и пуешко месо
  • Обяд:  агнешко печено, пилешки дробчета, свинска пържола
  • Вечеря: фланк пържола, миди, приготвени в масло, дребна чаша  сметана

Ден 5

  • Закуска: пъстърва, пиле, бекон
  • Обяд: телешки кюфтета, малко количество сирене Чедър, сьомга
  • Вечеря:  раци, приготвени в свинска мехлем, филе миньон
  • Закуски : сардини, сушено говеждо месо

Имайте поради, че ястията при карнивор диетата на напълно месоядните се състоят напълно от скотски артикули и оферират малко многообразие.

Заключение

Диетата карнивор е доста строга диета, която разрешава потреблението единствено на месо, риба, яйца и лимитирани млечни артикули с ниско наличие на лактоза.

Въпреки изказванията, че може да помогне при загуба на тегло и разнообразни здравословни проблеми, няма достоверни доказателства в поддръжка на тези изказвания.

Освен това тази диета е с високо наличие на мазнини и натрий, липсват фибри и потребни растителни съединения и може да бъде мъчно да се съблюдава в дълготраен проект.

В умозаключение, диетата на месоядните е излишно ограничаваща и една по-балансирана диета, която включва набор от питателни храни, евентуално ще бъде по-устойчива и ще обезпечи по-големи изгоди за здравето.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР