Диетата с кафе, диетичен план, който бързо набира популярност, насърчава

...
Диетата с кафе, диетичен план, който бързо набира популярност, насърчава
Коментари Харесай

Диета с кафе – Помага ли за отслабване?

Диетата с кафе, диетичен проект, който бързо набира известност, предизвиква потреблението на най-малко 3 чаши кафе на ден, плюс калориен недостиг. 

Този относително нов диетичен режим предизвиква ежедневната консумация на няколко чаши кафе, като в същото време постанова ограничавания върху приема на калории.

Някои хора споделят образци за временен триумф в загубата на тегло с тази диета.

реклама

Въпреки това, тази диета има обилни дефекти.

Тази публикация преглежда диетата с кафе, като изследва нейните евентуални преимущества, дефекти и цялостното й влияние върху здравето.

Какво съставлява диетата с кафе?

Д-р Боб Арно вкара диетата с кафе посредством книгата си „ Диетата на фена на кафето “.

В тази книга доктор Арно твърди, че потреблението на кафе няколко пъти на ден може да забърза скоростта на метаболизма, да усили изгарянето на мазнини, да попречи на усвояването на калории и да понижи апетита.

Неговата мотивация да напише книгата произтича от проучванията му върху жителите на гръцкия остров Икария, прочут със забележителната си популация от здрави, възрастни хора.

Д-р Арно изрича доктрина, че тяхното богатство и дългоденствие се дължат на забележителната им консумация на кафе, което е богато на антиоксиданти.

Начин на деяние

Планът за диета с кафе се върти към потреблението на най-малко три чаши (еквивалентни на 720 мл) ярко изпечено кафе на ден. Светло изпечените сортове постоянно имат по-високо наличие на полифенолни антиоксиданти спрямо по-тъмно изпечените, както се удостоверява от научни източници. ( 1 ) ( 2 )

Д-р Арно натъртва на подбора и приготвянето на кафе в тази диета. Той предлага да изберете леко изпечено кафе на зърна, което смилате вкъщи.

Тази диета ви разрешава да консумирате толкоз кафе, колкото желаете, без значение дали е с кофеин или без кофеин, стига да отговаряте на минималните дневни условия от три чаши дълго кафе (720 мл). Планът обаче изключва потреблението на захар или сметана.

Д-р Арно също предлага да замените едно на ден хранене с домашно зелено смути с високо наличие на фибри. Книгата включва някои предписания за смути.

реклама

Другите ви хранения би трябвало да са с ниско наличие както на калории, по този начин и на мазнини, до момента в който са богати на фибри, произхождащи от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Диетата предизвиква избягването на мощно модифицирани храни като замразени ястия и рафинирани закуски в интерес на цели храни.

Примерните проекти за хранене в книгата, направена от доктор Арно, съдържат почти 1500 калории дневно, което е доста по-ниско от типичния дневен банкет на калории на множеството хора.

Подходящо хранене за тази диета може да се състои от варианти като тофу и пържени зеленчуци, поднесени с кафяв ориз или пилешка салата на скара с дресинг от винегрет.

Някои хора оповестяват, че са постигнали триумф в загубата на тегло с тази диета, което значително се дължи на калорийния недостиг, което включва. Освен това има някои доказателства, които допускат евентуална връзка сред кафето и загубата на тегло. ( 3 ) ( 4 )

Потенциални изгоди

Кафето съдържа кофеин и полифенолни антиоксиданти, изключително ефикасни при понижаване на възпалението и противопоставяне на увреждането от свободните радикали.

Що се отнася до ролята му за възстановяване на загубата на тегло, кафето наподобява предлага две евентуални преимущества: понижаване на апетита и повишение на метаболизма.

Може да понижи апетита

Д-р Арно твърди, че кафето може да работи като подтискащо апетита, което е спомагащо за понижаване на дневната консумация на калории.

Някои проучвания поддържат това изказване, най-малко до известна степен. Доказано е, че пиенето на кафе малко преди хранене понижава количеството храна, употребявана по време на това хранене.

Изглежда обаче, че пиенето на кафе 3 до 4,5 часа преди хранене не оказва въздействие върху размера на порциите след хранене.

Едно изследване, включващо 33 участници, включващо хора с наднормено и обикновено тегло, откри, че кафето води до понижена консумация на калории, изключително измежду тези с наднормено тегло. ( 5 )

По време на трите сесии на изследването на всеки участник беше сервирана закуска с вода, с нормално кафе или с кафе с 50% кофеин.

Сред участниците с наднормено тегло, тези, които са консумирали 200 мл кафе, са консумирали доста по-малко калории в последващото си хранене спрямо другите сесии, когато са имали вода или кафе с 50% кофеин.

Друго изследване обаче, включващо 12 субекта, не открива разлики в приема на калории или апетита измежду тези, които са консумирали кофеиново кафе, безкофеиново кафе или плацебо напитка преди хранене. ( 6 )

Докато кафето с кофеин може да помогне за понижаване на приема на калории за избрани хора, са нужни повече проучвания, преди да могат да се създадат дефинитивни изводи.

Може да забърза метаболизма

Кафето с кофеин, по-специално, има капацитета да усили разхода на калории и изгарянето на мазнини в тялото ви, което може да улесни загубата на тегло. ( 7 )

В повсеместен обзор, включващ над 600 участници, откривателите следят връзка сред по-високия банкет на кофеин и пониженото тегло, показател на телесна маса (ИТМ) и мастна маса. Когато потреблението на кофеин от индивидите се удвои, тяхното тегло, ИТМ и мастна маса понижават със 17–28%.

Друго изследване включва 12 възрастни, на които е дадена добавка, съдържаща кофеин и полифеноли, два значими съставния елемент, открити в кафето, или плацебо. Добавката доста усили изгарянето на мазнини и калории на участниците спрямо тези, които са получили плацебо. ( 8 )

Освен това кафето може да усъвършенства резултата на изгаряне на мазнини от упражненията.

Проучване, включващо седем здрави мъже, които са взели участие в 30-минутна подготовка, последвана от консумация на почти 1 чаша (250 мл) вода или кафе с кофеин, откри, че тези, които употребяват кафе, изгарят повече мазнини от тези, които пият вода.

реклама

Важно е да се означи, че забележителна част от проучванията върху кафето и метаболизма са извършени през 80-те и 90-те години. По-нови проучвания биха били скъпи за затвърждаване на тези открития. Освен това има лимитирани скорошни доказателства в поддръжка на някои от по-категоричните изказвания на доктор Арно. ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Недостатъци

В кафето има здравословни антиоксиданти и може да ви помогне да отслабнете, като потиска апетита и ускорява метаболизма ви. Диетата с кафе обаче има няколко минуса.

Твърде доста кофеин

Въпреки че безкофеиновото кафе е алтернатива в диетата с кафе, множеството хора избират кафе с кофеин, като се има поради, че доста от метаболитните преимущества на кафето се приписват на кофеина.

Въпреки това, несъразмерната консумация на кофеин може да докара до разнообразни здравословни проблеми, в това число нараснало кръвно налягане. ( 12 )

В едно наблюдателно изследване, което проучва повече от 1100 индивида с високо кръвно налягане, учените изследват връзката сред потреблението на кафе и кръвното налягане.

Те разкрили, че хората, които употребяват три или повече чаши кафе всеки ден, имат по-високи стойности на кръвното налягане спрямо тези, които се въздържат от кафе.

Кофеинът е диуретик, причиняващ нараснало обособяване на течности посредством урината. Следователно, в случай че консумирате доста количество кафе, може да откриете, че вършиме по-чести пътувания до тоалетната. ( 13 )

Освен това може да възникне забележителна загуба на електролит при нараснала екскреция на течности, изключително на калий. Изчерпването на калий може евентуално да докара до положение, известно като хипокалиемия, което може да повлияе на мускулния надзор и здравето на сърцето. Въпреки това провокираната от кафе хипокалиемия е рядко събитие.

Прекомерният банкет на кофеин също се свързва с нараснал риск от инфаркт, главоболие, бодърствуване и нараснала възможност от костни фрактури, остеопороза и даже меланхолия. ( 14 ) ( 15 ) ( 16 )

Въпреки че несъразмерната консумация на кафе с кофеин може да има неподходящи резултати, приемът на кофеин до 400 мг дневно, равностоен на почти четири чаши кафе, нормално се смята за безвреден. ( 17 )

Възможно е да възвърнете изгубените килограми

Диетични проекти, които включват доста понижаване на приема на калории, илюстрирани с целесъобразните 1500 дневни калории при диета с кафе, постоянно водят до възобновяване на тежестта. ( 18 )

Вашето тяло се приспособява към нормалния банкет на калории. Следователно, когато доста намалите потреблението на калории, тялото ви се приспособява, като забавя метаболизма ви, намалявайки броя на калориите, които изразходва.

Освен това, хормоналните промени, произлизащи от ограничението на калориите, могат евентуално да засилят апетита ви. ( 19 )

Лептинът, хормон, който провокира чувство за задоволеност и предава сигнали към мозъка ви да спрете да ядете, може да претърпи доста понижение при нискокалорични диети, което може да докара до нараснал апетит и предпочитание за храна. ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )

Поради тези аргументи постигането на загуба на тегло при диети, които изискват доста понижаване на калориите, като диета с кафе, може да бъде изключително предизвикателство. Обичайният резултат е възобновяване на тежестта.

Според някои проучвания почти 80% от хората, които отслабват с нискокалорична диета, възстановяват част от това тегло в границите на първия си месец след преустановяване на диетата. Близо 100% от хората си възстановяват цялото тегло, което са изгубили в границите на 5 години след привършване на диетата си. ( 23 ) ( 24 )

Не е безвредно в дълготраен проект

Според разкази на тези, които са я опитвали, диетата с кафе нормално се съблюдава за дълготрайност от две до седем седмици.

Въпреки това, не е целесъобразно за продължителна приложимост заради редица опасения.

Прекомерната консумация на кофеин има капацитет да докара до високи равнища на банкет на кофеин, което води до разнообразни проблеми, като проблеми със съня и депресивни признаци.

Освен това диетата с кафе е категоризирана като нискокалорична диета, което може да затрудни постигането на устойчива загуба на тегло.

За страдание, не са провеждани обширни, разширени изследвания за оценка на сигурността или ефикасността на диетата с кафе в дълготраен проект.

Следователно не е целесъобразно да се ангажирате с диетата с кафе като дълготраен диетичен метод.

Здравословно ли е?

За страдание диетата с кафе не е удобен избор за дейно контролиране на тежестта.

Неограничената консумация на кафе, която предизвиква, може да докара до несъразмерен банкет на кофеин. Освен това ограничението на калории може да докара до възобновяване на изгубеното преди този момент тегло.

Успешните стратегии за намаляване постоянно включват умерено понижаване на приема на калории, което води до по-бавен, само че по-устойчив модел на намаляване и намаляване на неподходящите метаболитни модификации, свързани с ограничението на калориите.  ( 25 ) ( 26 )

Увеличаването на приема на протеини и диетични фибри, намаляването на потреблението на рафинирани захари и ангажирането с постоянна физическа интензивност са различни подходи, които могат да оказват помощ за реализиране на загуба на тегло и поддържането му с течение на времето.

За множеството хора най-успешният режим за ръководство на тежестта е този, който подхожда на способността им да го съблюдават непрекъснато.

Заключение

Диетата с кафе предизвиква потреблението на най-малко 3 чаши (720 мл) кафе на ден, дружно с ограничение на калориите.

Въпреки че може да докара до краткосрочна загуба на тегло, това не е здравословна дълготрайна диета. Този метод може да докара до възобновяване на тежестта и неподходящи последствия заради несъразмерната консумация на кофеин.

Все още можете да се насладите на здравословните преимущества на кафето, само че е целесъобразно да се придържате към безвредното ограничаване от 4 чаши дневно или по-малко.

За несъмнено и здравословно понижаване на тежестта е за предпочитане да избягвате ограничаващи режими като диета с кафе и да изберете по-устойчиви тактики за намаляване.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР