Диана Димитрова е талант извън рамки и етикети. Зрителите я

...
Диана Димитрова е талант извън рамки и етикети. Зрителите я
Коментари Харесай

Диана Димитрова: „Не ме интересува дали съм красива, а да играя като змей“

Диана Димитрова е гений отвън рамки и етикети. Зрителите я познават най-много от сериала „ Откраднат живот “ на NOVA, както и филмите „ Писма от Антарктида “, „ Дъвка за балончета “, „ Снимка с Юки “, само че макар се е снимала и в непознати продукции, тя самата признава, че не се възприема като актриса.

Преди да стартира следването си в НАТФИЗ тя за малко посещава Художествената академия, само че продължава да носи изобразителното изкуство в себе си. Доказателство за това са трите ѝ издадени детски книги с илюстрации и нейната нова галерия „ Жената “ в nOva art space , която можем да забележим на ул. Съборна 3 в София до 30 октомври.

За тези и други настоящи събития към себе си Диана споделя пред Edna.

„ Откраднат живот “ завърши публично тази пролет. Липсва ли Ви към този момент чувството да предстоят нови фотоси, или всичко приключи в верния миг?

Липсват ми сътрудниците и ежедневните срещи с тях. В деня, в който си снимах последната сцена и първият помощник сподели: „ Колеги, това беше последната сцена в „ Откраднат живот “ за Диана “, толкоз се разстроих, че не можах да кажа две думи от плач, ха-ха. Изпитах смесени усеща, тъй като „ пуснах “ доктор Огнянова.

 Откраднат живот NOVA

Има ли част от доктор Огнянова, която продължава да живее у Вас към момента, и какво научихте от героинята за немалкото време, прекарано с нея?

Тя беше толкоз добра и деликатна, че имаше моменти, в които се постановяваше да подтискам първосигналните си реакции. Още с влизането ми в сериала се пробвах да не „ дърпам “ персонажа към себе си и поради продължителността му, това ми изигра неприятна смешка. Не споделям, че съм някакъв ужасяващ човек, само че съм с много по-различен темперамент. Приятелите ми и до този миг се майтапят, че мога да ги проверявам. Радвам се, че минахме през това, само че беше време да приключим с нея. Остават единствено хубавите мемоари и скъпият опит.

Как се случи по този начин, че изобразителното изкуство направи място в сърцето Ви за актьорската специалност?

Актьорската специалност е друга по редица параграфи, само че най-много тъй като е работа в екип.

Дори сега не се схващам като актриса. Правя го, тъй като ме развива познавателно към душата ми, и усещам освобождението ѝ.

До 30 октомври в nOva art space можем да забележим новата Ви галерия „ Жената “. Има ли нещо, с което тя е по-особена от досегашните, настрана от това, че доминират облиците на дами?

Изложбата е първата сериозна и осъзната за мен. Казвам „ сериозна “, тъй като в нея върша поръчка, че мога да рисувам академично (ако желая), в черно и бяло (ако желая) и в цвят (ако желая). Картините нямат наименования и рамки. Процесът не е издирван, а пристигна напълно естествено, както и подбора на платната.

 Диана Димитрова Антонио Георгиев

Споделяте, че посвещавате изложбата на своята починала баба. От кои други дами, на които се възхищавате, сте научили най-важните житейски уроци? Има ли такива, които са Ви повлияли отдалеко, и бихте желали да познавате персонално?

Възхищавам се и се въодушевявам от мощните персони. От тези, които се борят всеки ден за правото си на по-добър живот.

Не мога да претърпявам, в случай че прав и здрав човек стартира да се самосъжалява и да упреква света за личните си несполуки. Баба ми цялостен живот е работила, само че до последните си мигове, не съм я чула да се оплаква.

В други изявленията споделяте, че за героините в картините си сте се вдъхновявали даже от инцидентно срещани дами, чиито истории дописвате в своето въображение. В тези случаи какво е нещото, което Ви прави усещане у една дама, с цел да се трансформира тя във Ваша муза?

Аз одобрявам ексцентричните усещания и асиметрията. Погледът ми се притегля от естествената хубост. От естествените следи на времето върху лицата на тези дами. Има нещо божествено по едно и също време и нещо несъвършено в тях, само че първото, което ме приковава, е излъчването на една дама.

 Диана Димитрова Георги Димитров / Vesti.bg

Снимате, рисувате, издавате детски книги с илюстрации, играете в театъра…къде се побира целият този вътрешен свят на Диана и по какъв начин съумява тя да издържи физически?
Опитвам се да си разпредпелям времето пълноценно. Никога не ми е било скучно, когато съм сама. Нямам гений за публицист. Исках да обрисувам тези илюстрации. Рисуването е в основата. В последно време стана съвременно артисти да рисуват. Аз персонално не виждам нищо неприятно в това, само че в каквато и вероятност да се огледа, си е занимание. Самоопределянето за художник води и редица натрупвания, най-малко по този начин кават. Намирам за смешно да не можеш да нарисуваш един натюрморт, само че да се „ хвърляш “ в абстракцията. Да вземем за образец един Иван Георгиев-Рембранд. Чак в последните си интервали и години стартира да „ разпада “ формата. Асоциацията ми е същата с това да наметнеш бялата престилка и да влезеш в същинска интервенция.
 Диана Димитрова Георги Димитров / Vesti.bg

Създавате усещане за жена, която не е суетна, само че все пак резервира своята прелест. С богатата Ви на изкуство душа ли да си разбираем това, или сте постоянна в полагането на грижи за себе си – и какви са те?

Моята суетност е оскъдна.

Докато съм на сцената или пред камерата, не ме интересува дали съм красива и кой профил снима операторът, а ме интересува да играя - като дракон.

В персонален проект държа извънредно на хигиената. Всеки ден мия косата си и подкрепям кожата си хидратирана.

 Диана Димитрова Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ – Варна

От този сезон играете Ирина в „ Тютюн “ на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ – Варна. Като човек, който има опит най-вече пред камера, какво беше да се хвърлиш в дълбокото с това произведение, за което сте разполагали с малко време за подготовка, и кой беше най-големият Ваш боязън, обвързван с представлението?
Имам опит в моноспектакъл с времетраене към час. Без атрибут, без сценография, осветяване и музика. Бях още студентка в НАТФИЗ. Трудно е да задържиш вниманието на пубиката даже за две минути. От една страна това ми даде мощ и несъмнено, партньортсвото и другарството, което съзадохме с сътрудниците ми. Има магия в този театър и няма място за страхове.
Казвате, че Ирина в „ Тютюн “ е „ роля, в която да извадя бесовете си “ и до момента не сте имала такава. Какво е възприятието да танцуваш с тези лудости на сцената още веднъж и още веднъж – работи ли Ви катарзисно този облик?

Ох, преди четвъртата премиера се случи нещо ново за мен. Очевидно тялото ми има инстинкт за самозапазване. Отне ми два пъти повече време да стартира да мисля от името на персонажа. Спектакълът стартира в 19 ч., аз съумях да се стимулирам 10 минути преди този момент. Изпитвах физическа болежка. Ролята на Ирина и сложността на облика в истинския „ Тютюн “ на Димитър Димов, който Бина Харалампиева сложи и се придържаше към него, е врата към друго равнище за мен, като актьор.

 Диана Димитрова Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ – Варна

Следващите филми, в които можем да Ви гледаме, са късометражният „ Божоле “ на Ирена Даскалова, който към този момент направи фестивалната си премиера, и идният трети план на Виктор Божинов - „ Чамла “. С какво Ви привлякоха тези продукции и какво можем да чакаме от тях?

С Ирена се запознахме относително скоро и тя незабавно ме завоюва на своя страна. Знае какво желае от актьорите си и работата с нея беше наслаждение. Относно „ Бягство “, с работно заглавие „ Чамла “, не мога да кажа с акуратност по кое време ще бъде премиерата и какво да чакат феновете. Изненади ще има. Надяваме се да се случи идната по-добра 2022 г.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР