Дезинформацията се разпространява най-вече в онлайн медиите. Около това твърдение

...
Дезинформацията се разпространява най-вече в онлайн медиите. Около това твърдение
Коментари Харесай

За медиите критично: Борбата срещу дезинформацията в онлайн медиите

Дезинформацията се популяризира най-много в онлайн медиите. Около това изказване се сплотиха в “Кой приказва ” по Дарик радио Мартин Стаменов от Sensika Technologies, Никола Тулечки, специалист по данни, и Божидар Божанов, някогашен министър на електронното ръководство.

Божанов показа, че битката с дезинформацията е предизвикателство, тъй като “тя употребява европейските ни полезности на независимост на словото и през тях в действителност прониква в мозъците и сърцата на хората ”.

Той добави, че Европейският съюз е приел акт преди месец, който дава право на Европейската комисия да изисква повече бистрота и информация от огромните платформи в обществените мрежи. Божанов сподели, че локален законопроект ще бъде импортиран в Народното събрание, който да “задължим Facebook да поставя повече старания за идентифициране на подправени сметки, тролове и анонимни сметки ”.

“Начинът на разпространяване и методът, по който подправени сметки злоупотребяват с логаритмите, е това, с което би трябвало да се борим, не със самата информация ”.

Мартин Стаменов показа за. “Целта е в мултидисциплинарна среда експерти от IT бранша, професионални проверители на обстоятелства и публицисти да седнат дружно и да поработят върху справедливи критерии за оценяване на достоверността на новинарски уеб страници ” разяснява той.

Стаменов и Никола Тулечки засегнаха тематиката за по този начин наречените уеб сайтове “гъби ”, които са първата степен на дезинформация в онлайн медиите. “Те в действителност са анонимни и неавтентични, само че наподобяващи новинарски уеб страници ”, показа Стаменов.

Той разяснява, че Senika има за цел да сътвори автоматизирано решение за разкриване на такива уеб страници и да разбере какви са критериите, по които се прави оценка достоверността на даден уеб страница.

Тулечки добави, че за тези уеб сайтове е по-важно да влязат в онлайн системата, в сравнение с да е положително качеството на самото писане. “Хората не вървят самодейно да търсят вести ”, сподели той.

И заключи, че сме податливи на дезинформация и е нужен по-висок стандарт на наличието, на което имаме вяра.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР