Дезинформацията на Кремъл обхваща всички сфери на живота, стига да

...
Дезинформацията на Кремъл обхваща всички сфери на живота, стига да
Коментари Харесай

Старите лъжи на Кремъл умират трудно

Дезинформацията на Кремъл обгръща всички сфери на живота, стига да има избрани цели, които да преследва и това да води до " разкритие " на неприятния Запад. В обсега на съветската агитация попадат за климатичните промени (THE KREMLIN’S CLIMATE CAMOUFLAGE), за които употребява цялостен боеприпас от хибридни средства, с които да осъществя своята тактика в тази област

Широк е спектърът на съветската дезинформация за климатичните промени – от тяхното отказване до сеене на заблуди по отношение на напъните на Европейски Съюз да се приспособява към смяната на климата и да понижи нейния резултат. Тази дезинформация смесва подвеждащи изказвания за дейностите на Запада с тайни теории за „ колониален скрит план “, ориентирани към африканските страни. Руският газ бива подвеждащо представян като единствената работеща опция.

Свързаните с Кремъл дезинформационни медии и представители отдавна отхвърлят съществуването на климатичните промени. Те настояват, че Западът е измислил “климатичната машинация “, с цел да спре икономическото развиване на Русия; че западните страни употребяват наредбите, опазващи околната среда, с цел да навредят на своите стопански конкуренти; и в същото време демонизират Грета Тунберг като назовават екологизма „ зелена полуда “.

Тези медии обаче наподобява осъзнават, че подклаждането на конспирации и лепенето на звучни етикети се харесват единствено на дребна част от „ върлите “ почитатели, а по-умерената всеобща публика се отблъсква от такива крайни трудове. По тази причина огромен брой изявления – изключително публикации в издания, ориентирани към интернационална аудитория като RT English, към този момент не отхвърлят научния консенсус за съществуването на изменението на климата – те даже го употребяват като следващото оръжие за офанзива против Запада.

Руските държавно следени медии и техните глашатаи възприеха типично опортюнистичен метод при отразяването на изменението на климата. Те пишат, че западните държавни управления – изключително държавните управления в Европейски Съюз – са корумпирани, лицемерни, некомпетентни или демонстрират неоколониализъм, когато подхващат дейности за запазване на околната среда. Те също по този начин настояват, че европейският преход към възобновима сила не може да се случи без импорт на съветски газ. И може би поради старите времена, в някои рускоезични медии към момента окачествяват изменението на климата като „ следващия излъган трик на Запада “.

Нека разгледаме двата разказа поредно.

Русия като настойник на Африка

Големият дезинформационен разказ, който стои в основата на отричането на изменението на климата, е постоянно употребен от Кремъл: става дума за подправеното изказване, че „ Западът е подкупен “ във всеки смисъл – честен, политически и стопански. Вторият съставен елемент на този разказ включва опълчване на Русия и Запада, описвайки Русия като бранител на всичко, което е положително и обичайно.

Тази манипулативна тактичност постоянно е ориентирана към публиката в африканските страни, както се вижда от пропагандата на Кремъл към неотдавнашната среща на върха Африка-Русия. Контролираните от съветското държавно управление медии настояват, че с приемането на екологични стандарти Европейски Съюз в действителност не се пробва да се бори с изменението на климата, а че по-скоро европейците желаят „ да задушат “ икономическото развиване на Африка или да извлекат полза от него.

Както е типично за теориите на конспирацията, този разказ не е подплатен с доказателства, а разчита на внушението за „ непочтеност “ на западния свят, в който заговорниците по хипотеза „ вършат неприятно “. Посланието на Кремъл търси легитимност в пагубното завещание на европейския колониализъм в Африка и безпричинно внушава, че откакто някои европейски страни са работили зле в предишното, то всички страни в Европейски Съюз работят зле и в този момент.

В един материал да вземем за пример е представен съветски политик, съгласно който западните екологични ограничения са „ партизанска война “ против съветските производители на нефт, а „ еколозите вземат участие [в тази война] от самото ѝ начало “. Друга публикация в Sputnik Afrique добавя разказа, цитирайки съветски посланик, който твърди, че Западът „ постанова на африканските държавни управления зелени ограничавания “ в опит „ да се осуети действителната индустриализация на африканските страни “. Решението? Помощта на Русия. Или както споделя различен чиновник, „ Русия може да предложи надеждни други възможности “ на възобновимите енергийни източници като да вземем за пример своята „ експертиза в нуклеарната енергетика “.

Каква е действителността: съдействието сред Африка и Европейски Съюз става все по-силно. Например Инициативата за зелена сила Африка-ЕС планува до 2030 година да обезпечи достъп до електричество на 100 милиона африканци посредством подкрепяне на производството на 50 гигавата възобновима сила. За тази цел самодейността ще насочи 15 милиарда евро от европейските институции и от частни вложители към възобновима сила, енергийна успеваемост и свързани планове. 3,2 милиарда евро от тази сума ще дойдат от директни безплатни средства от Европейски Съюз, като несъмнено самодейността е изцяло доброволна.

Повече информация за този план е налична на този линк, а тук ще намерите данни и за други планове, които укрепват връзките сред Европейски Съюз и Африка.

Горещ въздух, само че без газ

И по този начин, Москва се показва за „ бранител “ на Африка от европейските условия, свързани с възобновимата сила. Същевременно Русия мощно се надява да резервира зависимостта на Европа от съветските изкопаеми горива, по-специално от газа. За тази цел прокремълски коментатори настояват, че без съветска сила акцията на Европейски Съюз за битка с изменението на климата е безнадеждна.

Като образец ще посочим медийните изказвания, че глобите на Европейски Съюз против Русия за непровокираното ѝ навлизане в Украйна ще попречат на Европа да реализира задачите си в региона на климата. Някои издания разгласиха ужасяващи истории за източноевропейски страни, които грубо страдат откакто са се отказали от съветски газ.

Каква е действителността: Европейски Съюз в действителност удостоверява уговорката си да реализира задачите, свързани с изменението на климата, макар решението на Кремъл да спре съветския газ. Впрочем този мотив попада в границите на по-широкия съветски дезинформационен разказ по какъв начин прекъсването на съветските въглеводороди ще унищожи стопанските системи на Европейски Съюз, а европейците ще мръзнат през зимата. Тези прогнози излязоха неверни.

Старите неистини умират мъчно

В блян да изградят доверие измежду интернационалната аудитория, съветските държавни медии не отхвърлят изменението на климата. След реализиране на такова доверие, Кремъл желае да упрекна Запада, че употребява екологичните стандарти като оръжие против разрастващите се страни и най-много против самия себе си. Тактиката е подла и ясна като бял ден: потребление на страховете и паниките на хората, свързани с изменението на климата, с цел да се отбрани и промотира съветското произвеждане на въглеводороди.

Разбира се, намират се и коментатори – в това число в рускоезични издания – които се осланят на положителните остарели тайни теории. Например в една прокремълска публикация в Молдова се декларира, че „ световното стопляне, изменението на климата и така нататък са единствено предлог за налагане на злокобни проекти за метаморфоза на човечеството и обществото “. Друга публикация, този път в Грузия, назова вятърната и слънчевата сила „ измислица “, а добре прочут съветски специалист съобщи, че световното стопляне е „ следващият излъган трик на Запада “ и „ оръжие в хибридната война на Запада против човечеството “, а понятия като „ народна власт “, „ демократични полезности “ и „ права на индивида “ са единствено клишета и знаци.

Екипът на EUvsDisinfo към този момент е описвал по какъв начин околните до Кремъл дезинформационни медии отхвърлят климатичните промени. Вероятно те ще опитат да завъртят и нови тематики, само че като цяло тактиките им са повтарящи се и лишени от въображение. Пример за това е завоят от отричането на климатичните промени към аварийна мантра „ обвинение на Запада “.

Източник: EUvsDisinfo

Превод: Представителство на Европейската комисия в България
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР