Дезинформация, фалшиви новини и измами превзеха информационното пространство в Централна

...
Дезинформация, фалшиви новини и измами превзеха информационното пространство в Централна
Коментари Харесай

Борбата с новата „пандемия“ от дезинформация в здравеопазването трябва да стане приоритет

Дезинформация, подправени вести и измами превзеха осведомителното пространство в Централна Европа и балтийските страни, в това число в областта на опазването на здравето, и съставляват сериозен риск за здравето и живота на хората. В някои страни от района повече от 50% от хората имат вяра в тайни теории. Заедно с пациентски организации, здравни експерти и учени, фармацевтична компания „ Янсен “ (Janssen) реши да се опълчи на тази тревожна наклонност.

Дезинформацията в Централна Европа заплашва човешки животи

Само през последните две години дезинформационните акции станаха причина за обезпокоително ниски равнища на имунизация измежду популацията на централноевропейските страни, бурни митинги по улиците на техните столици, закани към медицинските експерти или отвращение за съблюдаване на противоепидемичните ограничения. В резултат на това системите за публично опазване на здравето бяха сложени под още по-голям напън и здравето на хората бе подложено на нараснал риск.

Според  изследване от 2021 година на Globsec Policy Institute, приблизително 28% от хората в страните от Централна Европа считат, че COVID-19 е част от скришен проект за практикуване на надзор върху тях. Нещо повече, от 30% до 50% от хората в централноевропейските страни имат вяра в най-широкоразпространените тайни теории, които генерално подкопават доверието в демократичното ръководство. В Словакия и България през 2022 година вярата в теории на конспирацията доближава извънредно притеснителните 54%.

В годишния отчет за 2021 година на словашките управляващи се показва, че дезинформацията е повода за гибелта на огромен брой хора през миналата година. „ Събрахме информация по отношение на пациенти с COVID-19 в тежко положение, които признаха, че не са вземали никакви защитни ограничения и не са имунизирани, тъй като са се доверили на необятно публикуваните подправени вести ” се показва в отчета.

Силата на надеждната информация

Като реакция на тази тревожна наклонност в района, фармацевтичната компания „ Янсен “ започва акция против  фалшивите вести и ще предложи на пациентите, техните фамилии и лицата, които се грижат за тях, както и на здравните експерти, нов и благонадежден източник на надеждна здравна информация:. Уебсайтът дава медицински точна, съответстваща и настояща информация за болести от разнообразни лечебни области, като да вземем за пример болест на Крон, меланхолия, рак на кръвта или рак на простатата. Пациентите ще намерят настояща информация по отношение на нови благоприятни условия за лекуване, опция за връзка с лекарите или истории на други пациенти, чийто път е сходен на техния. Подсайтовете за съответните болести се концентрират също и върху 

психологичното здраве на пациента, което е неразделна част от благосъстоянието и грижите за всеки един пациент.

В тази акция „ Янсен “ сплотява старания с водещи организации за покровителство за правата на пациентите, здравни експерти, учени и инфлуенсъри от целия район на Централна и Източна Европа и балтийските страни. Заедно те издигат глас в поддръжка на науката, истината и обстоятелствата в опазването на здравето.

„ В опазването на здравето информацията има голяма мощ. Според Световната здравна организация и разнообразни изследвания осведомените пациенти са по-добре готови да вземат осведомени решения по отношение на своето лекуване и вследствие на това изходът от лекуването им е по-добър. Фокусираната върху пациентите цифрова платформа бе основана за да овласти пациентите и да им даде достъп до информацията, от която се нуждаят, с цел да се усещат подкрепяни и овластени по време на своя път към лекуването “, показа доктор Боряна Алексиева, началник „ Връзки с държавни управления, институции, покровителство за правата на пациентите в „ Янсен “ в България.

„ Магията “ на науката и медицината

Интернет е цялостен с „ обезпечена “ информация за чудодейни хранителни добавки или лекове за съществени болести като рак и меланхолия. има опцията да даде на пациентите несъмнено осведомително пространство, където могат да намерят запаси, които да им оказват помощ да схванат положението си и лекуването за него. „ Истинската „ магия “ в действителност е в медицината, науката и обстоятелствата, а не в сензационно звучащите, само че празни обещания. Освен това е потвърдено, че доверяването на  подправена информация може да бъде вреднo, тъй че ние в действителност насърчаваме пациентите и техните близки да търсят надеждни източници на информация и да имат вяра на медицинските експерти, чиято житейска задача е да оказват помощ на хората “, прибавя доктор Боряна Алексиева.

В съдействие с пациентски организации от района „ Янсен “ ще организира серия от семинари и просветителни мероприятия за пациенти, като ще им даде принадлежности, с които да разбият митовете и дезинформацията в опазването на здравето и да популяризират достоверна информация измежду хората от обкръжението си. Компанията също по този начин ще споделя тествана здравна информация чрез цифрова акция и в обществените мрежи. Кампанията ще започва в 10 страни от района: Чешката Република, Словакия, Унгария, Хърватия, Словения, Сърбия, България, Литва, Латвия и Естония.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР